Миротворецът

Това не е опит. В края на 1997г. всяко ядрено устройство в света може да бъде регистрирано освен едно....Трилър

Държава: САЩ
Година: 1997
Времетраене: 124 минути
За продукцията

Режисьор Мими Ледър

В ролите: Джордж Клуни, Никол Кидман, Александър Балуев и др.


Военен трилър в теория за тероризма с ехо от Студената война.

Първи игрален филм на режисьорката Мими Ледър /"Спешно отделение"/ и на компанията "Дриймуъркс" с изпълнителен продуцент Стивън Спилбърг.

Два влака се сблъскват някъде в Русия, а единият от тях е натоварен с ядрени ракети за унищожаване. Катастрофата предизвиква ядрена експлозия и светът е нащрек. Според ядрения експерт от Белия дом д-р Джулия Кели, това не е злополука. Полковникът от Разузнаването на специалните части Томас Дево е на същото мнение. Те двамата заедно трябва да разкрият заговор, който се простира от Европа до Ню Йорк, за да спрат терорист без искания.

"Полковник, този, когото заловихте, е д-р Амир Текари, пакистанец. Доктор по астрофизика, завършил Харвард".

"Точно така. Ние обучаваме половината от световните терористи".

"Бих искал да знам нещо. Преместихте се от Лорънс Ливърмор в Белия дом. Така че, първо създавате бомби, за да взривите целия свят, а сега искате да го спасявате. Напънете си ума: кое от двете ще правите сега?"

"Мисля, че тази седмица ще го спасяваме"

*Преследването с коли във Виена е заснето в Братислава, а паролата "Хаселхоф" се смята за комплимент към американския актьор и певец Дейвид Хаселхоф /"Спасители на плажа"/, който печели музикална популярност и подкрепа в Германия и Австрия.

Номинация за "изобличаващ" филм от Американското общество за политическо кино /1998/;