РЕКЛАМА


70 % от българските министри между 1880 и 1944 година са съдени и осъдени. На затвор са осъждани цели кабинети, а при Стамболийски през 1922 година даже три кабинета - на Данев - Гешов, на Радославов и на Малинов. Няма случай на осъден министър, докато кабинетът му е на власт. Съдени са само бивши министри.

С изключителна далновидност само две години и половина години след Освобождението строителите на съвременна България създават Държавен съд за съдене на министри, към който действа и Закон за съдене на министри.

И...? Точно на този въпрос ще се опре дискусията този понеделник – 15 юни. Какво са успели да направят специалната институция и специалният закон за период от 65 години, докато са съществували?

В студиото на "История.bg" за това ще говорят:

Веселин МетодиевДоцент Веселин Методиев – преподавателят по "Нова история на България" в Нов български университет, бивш вицеприемир, министър и депутат в два парламента, изследовател на българските държавни институции и Държавния съд за съдене на министрите след Освобождението.

Милко ПалангурскиПрофесор Милко Палангурски – преподавателят по "Нова и най-нова история на България" във Великотърновския университет, автор на книга за историята на Княжеството, който твърди, че един български министър, за да не потъне в забрава, трябва да бъде убит или поне осъден.

Веселин ЯнчевПрофесор Веселин Янчев – преподавателят по "Нова българска история" в Софийския университет, експерт по история на политическите партии и парламентаризма, изследвал политическите борби, нормативната уредба и практическото прилагане на законодателството в следосвобожденска България.

ДимитровПрофесор Божидар Димитров – директорът на Националния исторически музей и бивш министър без портфейл, който се съмнява в ефективността на специалните закони за решаването на проблеми в българското общество.

Гледайте "История.bg" всеки понеделник от 21:00 часа по БНТ1!

Министри - затворници
"ИСТОРИЯ.BG" - 15.06.2015

РЕКЛАМА