РЕКЛАМА

Още от деня | Министър Бисер Петков: Радвам се, че диалогът е възстановен | Части от предаването - 2

За протеста на хората с увреждания и промените за ТЕЛК

БНТ 1 | 12.04.2018 | Още от деня

За протеста на хората с увреждания и промените за ТЕЛК

За протеста на хората с увреждания и промените за ТЕЛК
Министър Бисер Петков: Радвам се, че диалогът е възстановен 00:16:29

БНТ 1 | 12.04.2018 | Още от деня

Министър Бисер Петков: Радвам се, че диалогът е възстановен

Министър Бисер Петков: Радвам се, че диалогът е възстановен

Радвам се, че диалогът е възстановен, че представителите на почти всички организации на и за хората с увреждания приеха поканата да участват в работна среща в Министерството на труда и социалната политика, на която присъства и вицепремиерът Симеонов. Утре предстои такава среща и в Министерството на здравеопазването. Това съобщи в студиото на "Още от деня" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той увери, че Социалното министерство има "добро партньорство" с организациите на и за хората с увреждания.

Някои техни несъгласия и съмнения по отношение на предложените от Социалното и Здравно министерство промени ги изведоха на протест, подчерта министърът.

Петков припомни, че концепцията за реформа на експертизата за работоспособността е била внесена в парламента в края на октомври в изпълнение на решение на Народното събрание.

Аз бях длъжен да изпълня това решение в много кратък срок. Това обяснява и защо концепцията като цяло е недовършена и не дава отговор на важни въпроси, обясни той.

По думите се е работело в работни групи, в които са участвали представители на организациите на и за хората с увреждания, но не е имало време концепцията да бъде разгледана в Националния съвет на хората с увреждания.

Решението, което днес взехме, е да се създаде работна група, в която да формулираме още веднъж въпросите, които резонно поражда предложената промяна в експертизата за работоспособността, да потърсим заедно отговори и на база на тази съвместна работа да се вземе решение дали тази концепция ще се дописва, доработва, променя. Днес уточнихме, че приоритетно усилията ще се насочат към промяна в наредбата за медицинска експертиза, съобщи още социалният министър.

Той съобщи, че на предстоящата утре среща в Здравното министерство се очаква да бъдат коментирани промените в наредбата за медицинската експертиза и в правилника за дейността на регионалните картотеки и ТЕЛК-овите състави.

Беше заявено общото разбиране, че ключовата промяна е там. Затова аз много се надявам, че след утрешната среща ще се постигне съгласие. Може би там ще се наложи да се доработи още малко по необходимите промени, така че хора, които имат нормални за възрастта им заболявания и дефицити, да не стават автоматично хора с увреждания, подчерта министър Петков.

Какво каза още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в студиото на "Още от деня" вижте във видеото.

Министър Бисер Петков: Радвам се, че диалогът е възстановен
"Още от деня" | "За протеста на хората с увреждания и промените за ТЕЛК" - 12.04.2018

РЕКЛАМА