РЕКЛАМА


Документалната поредица на БиБиСи разследва мотивите, морала и методите в осъществяването на най-жестоките терористични атаки. Търси се предисторията и профила на лидерите и групировките, мутирали понякога в официални политически партии.

Въпросите, които задават авторите са:

Как действащите терористични групи в Израел след Втората световна война вероятно попълниха редиците на днешния Мосад?

Кои фактори доведоха до Гражданска война с коли-бомби и сектантски престрелки в Северна Ирландия?

Защо Осама бин Ладен имаше такава възможност да причини толкова щети?

Кога една терористична група се проваля, а друга - забогатява и се развива?


[acc_item title="1 еп. Ранен израелски тероризъм"]22 юли 1946г. Силна експлозия е унищожила голяма част от хотел "Цар Давид" в Йерусалим. При взрива загиват 91 души. Това е първата тежка терористична атака в света след Втората световна война и най-смъртоносният удар досега по британската администрация в Палестина. Кои са действащите лица зад този атентат.

[acc_item title="2 еп. Заплахата Ал Кайда"]11 септември 2001 г. Два отвлечени самолета се разбиват в Световния търговски център. Кулите-близнаци избухват в кълба пламъци и се превръщат в огромен стълб дим и отломки. Докато светът гледа с ужас, 2700 души загиват при най-тежката терористична атака в историята. Американската мечта е разклатена и се ражда нов страх. Как следата води към Ал Кайда...

[acc_item title="3 еп. ИРА"]12 октомври 1984г., Англия. В „Грандхотел” в Брайтън избухва бомба. Мощният взрив убива 5 души и ранява още 30. Британският министър–председател Маргарет Тачър е невредима и неустрашима. Твърдо е решена да изправи пред съд хората, стоящи зад атентата.

[acc_item title="4 еп. Фатах и Хамас"]5 септември 1972г., Мюнхен. Светът се събужда със стряскащата новина, че 9 членове на израелския олимпийски отбор са били отвлечени рано сутринта. Похитителите искат пускането на над 200 арабски бойци от израелските затвори. В противен случай ще убият заложниците.

[acc_item title="5 еп. ООП"] 27 юни, 1976г., Уганда. "Еърбъс" с полет 139 на "Ер Франс" е отвлечен на път от Тел Авив за Париж. Задържан е на летище Ентебе в Уганда. Терористите, представили се като членове на Народния фронт за освобождение на Палестина, искат пускането на 53 активисти, задържани в Израел и другаде. 250 пътници и екипаж са в ръцете на група жестоки и неумолими терористи, когато Уганда се управлява от Иди Амин.

[acc_item title="6 еп. ЕТА"]20 декември, 1973г., Мадрид, Испания. Сутринта по улиците се движи представителна кола. Изведнъж отеква мощна експлозия и колата полита във въздуха. Тримата пътници загиват на място. Единият от тях е испанският премиер - адмирал Луис Кареро Бланко. Кой би искал да го убие и защо?

[acc_item title="7 еп. Червените бригади"]16 март, 1978г., Рим. Бившият италиански премиер Алдо Моро пътува към Парламента в гъстото улично движение. Изведнъж една кола удря спирачки и рязко спира. Изскачат мъж и жена и започват да обстрелват автомобила на Моро с автомати. После премиерът е затворен в багажника на друга кола, която изчезва. Кои са похитителите?

[acc_item title="8 еп. Групата Баадер – Майнхоф"]17 октомври, 1977г., Могадишу, Сомалия. Немски самолет стои на пистата. На борда му има 91 пътници и екипаж. Заложници са на 4-ма терористи, отвлекли самолета над Средиземно море. Те искат освобождаването на други терористи, задържани в Турция и Германия. Иначе ще взривят самолета.

[acc_item title="9 еп. ЕОКА"]20 май 1956г., Кипър. След дни в търсене, елитни британски части се приближават до банда терористи, криещи се в планината Тродос. Разузнаването и радиозасичането са стеснили района на издирване до мрежа от пещери, скрити дълбоко из гористите възвишения. Преследваните от тях терористи са стреляли и убивали в Кипър през последните 12 месеца. Не са пощадили никого. Известна като ЕОКА – Национална организация на кипърските бойци – групата не крие намерението си да изгони британците от Кипър.

[acc_item title="10 еп. Насър и египетският тероризъм"]17 ноември 1997г., Луксор, Египет. 58 туристи са нападнати и избити от шестима терористи, които остават след себе си неописуема касапница. Хората зад атентата са членове на голяма египетска терористична организация – „Гамаа ал Ислямия” или Ислямската група, известна като ИГ, чиято цел е сваляне на правителството в Египет.

[acc_item title="11 еп. Полковник Кадафи и либийският тероризъм"]21 декември, 1988г, Шотландия. Боинг-747 се взривява на височина 10 хиляди метра. Отломките се разпръскват на 130 кв. км. Корпусът на огромния самолет пада над село Локърби в Шотландия. Няма оцелели. Всичките 243 пътници и 16 души екипаж са мъртви. 11 души на земята също загиват, а 21 къщи са напълно разрушени. Следователите бързо установяват, че не е злополука и виновник е държавата Либия, ръководена от Муамар Кадафи.

[acc_item title="12 еп. ОАС"]Президентът на Франция Шарл дьо Гол преживява над 50 покушения за 10 години на поста. Никой друг световен лидер не е бил мишена толкова пъти.Кои са заинтересовани да убият най-великия президент на Франция след Втората световна война?

[acc_item title="13 еп. Пати Хърст и СОА"]Събитията, последвали отвличането на Пати Хърст от СОА. Скоро тя участва в голям банков обир. Въпросът е дали е една от тях или е пленница.

[acc_item title="14 еп. Синоптиците"]1981г., Куинс, Ню Йорк. След шеметна гонитба из Ню Йорк мъж е застрелян, друг – арестуван. Заподозрени са в нападение на брониран банков камион. Обирът явно е дело на градска банда, смятана от властите за разпаднала се в средата на 70-те години. Дали „синоптиците” са жестока терористична организация, започнала отново да действа?

[acc_item title="15 еп. Атентаторът от Оклахома"]19 април 1995г., Оклахома Сити. Мощна експлозия, отекнала на стотина километра, напълно разрушава американска правителствена сграда. Разрушени или с тежки щети са и 300 други сгради в околността. Убити са 168 души, 19 от тях – деца. Кой стои зад терористичен акт на американска земя?

[acc_item title="16 еп. Ку-клус клан"]12 юни 1963г., Джаксън, Мисисипи. Медгар Евърс, чернокож активист за човешки права, е прострелян на прага на дома си. Смъртно ранен, умира на път за болницата. Жертва ли е на "Ку-клус-клан"?

26 епизод • Сомалийските главатари

3 октомври 1993г., Сомалия. Ято хеликоптери излита от военна база на елитни войници. Задачата им е да заловят двама прочути терористи от къща в центъра на града. След три минути са над целта. Но два хеликоптера са свалени и операцията приема ужасяващ обрат. През следващите 17 часа бойците заедно с подкрепленията ще се борят отчаяно за живота си. Кои са терористите и откъде знаят, че американците идват...

25 епизод • Молукските сепаратисти

2 декември, 1975г., Северна Холандия. Ранен сутрешен влак е похитен от банда тежко въоръжени млади мъже. Държат 50 пътници за заложници и заплашват да ги застрелят, ако не изпълнят исканията им. Полицаи и командоси обкръжават влака и започва напрегнато дебнене. Защо има заплаха за живота на толкова много хора?...

24 епизод • Тамилските тигри

24 юли 2001г., Шри Ланка. Атентатори-самоубийци унищожават 26 самолета при най-тежкото нападение на аеробаза в историята. Кои са поръчителите?

23 епизод • Мау Мау

27 март 1953г., Кения. Шокирани британски войници разчистват останки от овъглено село. През нощта е било нападнато от терористи. Местните жители били затворени в колибите им, заляти с бензин и изгорени. В развихрилия се ад загиват стотици невинни хора. Други са избити при опит да избягат. Кои са виновниците за това зверско престъпление?

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Режисьор избра Оряхово, за да представи новата си постановка

23:14

Режисьор избра Оряхово, за да представи новата си постановка

Режисьор избра Оряхово, за да представи новата си постановка
Хиляди се включиха в бдение за жертвите на атентата в Манчестър(обзор)

22:51

Хиляди се включиха в бдение за жертвите на атентата в Манчестър(обзор)

Хиляди се включиха в бдение за жертвите на атентата в Манчестър(обзор)
Кабинетът на Заев е готов

22:42

Кабинетът на Заев е готов

Кабинетът на Заев е готов

Филми в програмата днес
Аз съм домашен ученик

БНТ 1 | 24.05.2017 14:00

Аз съм домашен ученик

Аз съм домашен ученик
Изпити по никое време

БНТ World | 24.05.2017 14:50

Изпити по никое време

Изпити по никое време
Борис I: Слово за буквите

БНТ 1 | 24.05.2017 14:55

Борис I: Слово за буквите

Борис I: Слово за буквите

РЕКЛАМА