РЕКЛАМА


В студиото на „Още от деня“ омбудсманът Мая Манолова посочи, че „Топлофикация“-София е водела съдебни дела срещу граждани, които ѝ дължат малки суми, понякога в рамките на стотинки. По думите ѝ темата не е популистка, а засяга въпроса как се управляват обществените дружества. Манолова се обяви депутатите да приемат промените ѝ в Гражданско-процесуалния кодекс по същество, които се борят с голямото предимство, което имат финансово силните институции и дружества пред потребителя. Тя посочи, че Европейската комисия има същото изискване и ако такава промяна не бъде въведена до края на март, ще последват наказателни процедури.

В края на януари ЕК официално предупреди България, че ще започне съдебна процедура, защото законодателството ни противоречи на европейското в частта за отношенията между потребители и доставчици на финансови услуги, припомни Мая Манолова. Тя поясни, че настоящото законодателство не защитава потребителите, а дава неравно предимство на финансово по-силните институции.

Мая Манолова: Публично представихме предложения за промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Получихме обещания от депутатите в правната комисия да приемат предложенията бързо, защото срокът на ЕК изтича в края на месец март.

Изискването на ЕК е разпродаването на имуществото на длъжник да става само при безспорни случаи и при негово съгласие, че дължи определената сума, поясни Манолова.

Основният проблем е, че длъжникът не може да се защити срещу неравноправни клаузи с банките и в случай на възражение от страна на длъжника, че банката е пресметнала дълга некоректно.

Мая Манолова: Дойде му времето на този чл. 417 да бъде променен така, че гражданите да бъдат защитени от финансовото заробване.

Тя допълни, че два пъти е внасяла предложение за промяна на законодателството, но сега зад исканията на гражданите застава и Европейската комисия.

Мая Манолова посочи, че съществуват много случаи, в които „Топлофикация“-София започва съдебно производство срещу хора, които ѝ дължат суми под 100 лв., а понякога дори в рамките на стотинки.

Вижте целия разговор във видеото.

Мая Манолова за изтичащите пари от "Топлофикация"
"Още от деня" - 14.03.2019

РЕКЛАМА