РЕКЛАМА


Режисьор Роберт Дорнхелм

В ролите: Мари Луиз Стокингер, Войтех Котек, Карл Марковиц, Сузана Стивинова, Золтан Ратори, Корнелиус Обония и др.

Смела, добра, умна, силна и прогресивна

Далече от дворцовия блясък, близо до проблемите и устремена към прогреса, Мария Терезия е първата жена и последният монарх от династията на Хабсбургите, начело на империя с много титли - императрица, кралица, херцогиня и принцеса, върху голяма територия: Австрия, Унгария, Лотарингия, Тоскана, Галиция, Далмация, Хърватия, Бургундия, Трансилвания, Моравия, Брабантия, Лимбург, Люксембург, Милано, Парма, Пиаченца, Швабия, Фландрия, Тирол....

След смъртта на баща си Карл VІ, на 23 години Мария Терезия наследява трона на Хабсбургите. Коронована е на 20 октомври 1740, бременна с четвъртото си дете от общо 16, предимно момичета. Европейските монарси отказват да приемат жена на престола, особено Фридрих Велики на Прусия. Славата й се утвърждава във войната, след която е призната за Кралица на Унгария. Във време на абсолютна власт, политически интриги и семейни съюзи, любовта не е думата, която се свързва с брак. Неслучайно Мария Терезия е известна като "тъщата на Европа". Тя е завършен дипломат. Стреми се към мир с Франция и има свой доверен източник на сведения - известната Мадам Помпадур.

Открити писма на една от придворните й представят и друг образ на жена - уязвима, чувствителна и самотна. Терезия е високообразована, свири, рисува и има вроден вкус към прогреса, ценното и изящното. Консервативна, но свободомислеща, започва промени в образованието, изкуствата, данъците, войската и бюрокрацията. Голямата реформа, продължила от 1752 до 1766, завършва с Кодекса на Терезия , деклариращ граждански права за всички, задължително обучение от 6 до 12 години и равенство на половете.

За 40 години на трона на Хабсбургите, използвайки брака за политическо оръжие, с мъдрост в съюзи за мир, Терезия свързва Европа със себе си и династията - размерите са големи, връзките са дълги и се множат в поколенията, разпростирайки влиянието си на континента през следващите 150 години, дори и до днес.../*В чест на 300-годишнината от рождението й Дворецът Белведере отваря врати с юбилейна изложба/

Филмът е мащабна копродукция на Германия, Австрия, Чехия, Унгария и Словакия. Снимките са в Чехия, Братислава и Тоскана. Познат от "Дневниците на Ане Франк", холивудският режисьор Роберт Дорнхелм е румънец по рождение, сценаристът Мирка Златникова е от Чехия, в главните роли са е Мари Луиз Стокингер от Австрия и Войтех Котек от Чехия. Премиерата е на 27 и 29 декември 2017 в Празничната новогодишна програма на Австрийската телевизия ORF, съпътствана тематично с документални филми по ORF 2 и ORF 3 /"Мария Терезия - кралица и майка", "Наследството на един монарх"/. Продукцията е първата, която ползва данъчни облекчения в Словакия, съгласно новоприетите там правила.

Сюжетът започва от 1723 с коронацията на Карл VІ на престола в Пражката крепост и постепенно се фокусира върху неговата дъщеря - през детството й, любовта към Франц Стефан, брака, началото на управлението и връзката й с децата. Дворецът Шьонбрун е сцена на интриги, тайни, решаващи съвети и защита на интереси, над които стои последната дума на една жена.

*Златна Романова

Премиера - ORF

Продукция Mr Film

2 епизод, 2 част епизод • Мария Терезия

По традиция "приятелските" съседни държави се обединяват и обявяват война на Мария Терезия. Тя е принудена да търси помощ от богати унгарски благородници и да пренебрегне съпруга си.. Помощта от Унгария е въпрос на чест и решаваща. Терезия спасява трона и семейството си, но след смъртта на френския си съпруг-шивач, се отдава на дълго отлагани чувства и се оттегля в унгарското имение на благородника, който някога я спасява.

Вижте повече

2 епизод, 1 част епизод • Мария Терезия

След смъртта на баща си Карл Шести Мария Терезия трябва да поеме управлението на империята. За да успокои недоволните от тази ситуация, тя се позовава на „прагматичната санкция“, която допуска, при липса на мъжки наследник, на трона да седне жена.

Вижте повече

1 епизод, 2 част епизод • Мария Терезиа

Карл VІ предлага на Франц Стефан да се откаже от Лотарингия, в полза на французите, за да може да се ожени за любимата си Мария Терезия. Карл VІ загива по време на лов, Мария Терезия е обявена за ерцхерцогиня.

Вижте повече

1 епизод, 1 част епизод • Мария Терезия

Мария Терезия е по-голямата дъщеря на Карл VІ, император на Свещената Римска империя. По липса на мъжки наследник, се очаква тя да наследи короната, нещо немислимо за времето тогава. Мария Терезия започва да се готви за престола, като чете книги по история.

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Красимир Каракачанов беше преизбран за председател на ВМРО

16:55

Красимир Каракачанов беше преизбран за председател на ВМРО

Красимир Каракачанов беше преизбран за председател на ВМРО
Многохиляден протест в Лондон с искане за оставане в ЕС

16:42

Многохиляден протест в Лондон с искане за оставане в ЕС

Многохиляден протест в Лондон с искане за оставане в ЕС
Актьорът от "Осъдени души" Ян Енглерт стана Doctor honoris causa на НАТФИЗ

16:28

Актьорът от "Осъдени души" Ян Енглерт стана Doctor honoris causa на НАТФИЗ

Актьорът от "Осъдени души" Ян Енглерт стана Doctor honoris causa на НАТФИЗ

Филми в програмата днес
Златан Ибрахимович

БНТ HD | 23.03.2019 18:00

Златан Ибрахимович

Златан Ибрахимович
В Белия дом на Обама

БНТ 1 | 23.03.2019 18:45

В Белия дом на Обама

В Белия дом на Обама
Пиратите от Острова на съкровищата 00:00:31

БНТ 2 | 23.03.2019 20:30

Пиратите от Острова на съкровищата

Пиратите от Острова на съкровищата

РЕКЛАМА