РЕКЛАМА


Николай не може да разбере как хората са склонни да бранят правата на едно куче, но няма да подадат ръка на ближния си. И същевременно смята, че кампанийната човещина е показна и не принася особена полза. Затова беше много трудно да го накараме да заснемем неговата история.

Той и жена му срещат случайно в един бежански лагер свои стари познати - сириецът Мохамед и неговото семейство. Преди години емигрантската неволя ги е срещнала в Кипър, после са си изгубили дирите. Но общите спомени и най-важното - общият език, двамата си говорят на гръцки, им помагат отново бързо да се сприятелят.

Семейството е било с добър социален статус в Сирия, но войната е унищожила всичко. И Николай решава да им предостави къщата си на село, за да може петчленното семейство да си стъпи на краката. Казват му, че е луд, че е опасно, гледат новодомците с подозрение. Но Николай не се отказва - помага им да обзаведат къщата и да я пригодят за трите деца, дава им старата си кола, намира работа на Мохамед. Най-голямото дете вече ходи в българско училище и не можеш да го отличиш от останалите.

Мнозина са склонни да защитават бежанците, но тази трогателна история е необичайна със своята активна и същевременно ненатрапчива позиция. Дава възможност за един друг поглед към проблемите на бежанците и възможностите за тяхното разрешаване.

Гледайте "Малки истории" от понеделник до четвъртък от 12:30 часа по БНТ1!

Малки истории - 13 януари 2014: Историята на Николай
"Малки истории" - 13.01.2014

РЕКЛАМА