"Никой не вярваше, че той ще бъде Батман"


Споделете с приятели


Най-подценяваният актьор в Холивуд - публиката иска доказателство, че той ще успее да изиграе ролята на истинския Батман....

МАЙКЪЛ ДЖОН ДЪГЛАС

Роден на 9 септември 1951 в Кораополис, Пенсилвания.

Хобито му е въздушен риболов и езда с коне в ранчото в Калифорния. Брак и развод с Карълайн Макуилямс. Приятелство с Къртни Кокс. Баща на едно дете. Изучава "публична реч" в Университета Кент Стейт, Охайо. След като вижда красива снимка на Даян Кийтън му хрумва да си смени името. Избира “Кийтън”, с намерението по-късно да го замени. Но то така му лепва, че остава с него и до днес. След години се обажда на самата Даян Кийтън да й благодари. Двамата никога не са се срещали. Тим Бъртън го избира за ролята на Батман, защото смята, че той е единственият актьор, който би могъл достоверно да изгради портрет на тайнствена маниакална личност, какъвто е героят му. Съществува огромен проблем с феновете, разгневени от избора. Те настояват продуцентите от “Уорнър Брадърс” авансово да представят рекламен клип, който да ги убеди, че Кийтън ще се справи с ролята и филмът няма да бъде пародия на тв шоу.

"Цял Холивуд и останалият цивилизован свят" са в недоумение след кастинга – как този палав, незабележителен, комичен актьор ще се превърне в легендарния герой от комикса, с риск за високия бюджет, който продукцията залага. Но бившият говорител на Университета в Кент Стейт и комедиант от нощните клубове успява да се превърне в БАТМАН за всички. Започва през 1979 в телевизията като партньор на Джеймс Белуши в ситком, който се задържа само три седмици на екран. В киното дебютира с комедията “Нощен патрул” /1982, реж. Рон Хауърд/. Първата му главна роля е в комедийната драма “Господин Великолепни” /1983, реж. Стан Драгъти/. Въпреки че придобива величината на звезда, той невинаги може да си позволи избор на роли.

Притежава неразкрит талант в излишък, но привлекателната му външност не е достатъчна да спаси лошия сценарий или слабата режисура. Освен в комедийни, доказва, че може да бъде и сериозен - в драматични роли, като тази на зависим алкохолик в “Чист и трезвен”/1988, реж. Глен Гордън Карън/. После Тим Бъртън го наема за главната роля в “Батман” . С моделираната в специален костюм атлетична фигура, Майкъл Кийтън успява да убеди публиката, че той е героят. Продукцията става една от най-печелившите в бокс-офис класациите на всички времена. Три години по-късно Кийтън е на снимки и в продължението “Батман се завръща”/1992/.

Той е душевноболен пациент в “Отбор-мечта”/1989/, нюйоркски полицай в “Добро ченге”/1991/ и верният стража Догбери в Шекспировата екранизация на режисьора и актьора Кенет Брана - “Много шум за нищо”. Следват “Моят живот”/1993/, “Вестникът”/1994/, “Безмълвно”/1994/ и т.н. След второто продължение на "Батман" следващите две са под режисурата на Джоел Шумахер и лавната роля се поема съответно от Вал Килмър в “Батман завинаги”/1995/ и от Джордж Клуни в “Батман и Робин”/1997/. Кариерата на Майкъл Кийтън придобива по-голямо лично значение с късните му роли, но за широката аудитория той ще остане като Първия БАТМАН.

Златна Романова