РЕКЛАМА


Игра с чувствата от скука, незрялост или женски каприз...

Тайният копнеж на Лидия за големи емоционални преживявания се превръща в оръжие срещу четирима мъже, всичките влюбени в нея. Любовта им носи радост, илюзии и страдание.

Брилянтна адаптация на Хърбърт Ърнест Бейтс - един от признатите автори на ХХ век, познаващи английската провинция.

Сериалът обединява млади и по-стари изискани британски актьори, за които телевизията е съответно старт в кариерата или уютно убежище след славата:Джереми Айрънс преди своя "Оскар", Питър Дейвисън много преди "Доктор Ху", Кристофър Блейк в една от знаковите роли в краткия му земен път, Мел Мартин в едър план.

Колко болезнена може да бъде любовта през младостта. Бъдещият писател Едуард Ричардсън се влюбва в богатата наследница Лидия Аспен и вярва, че тя може да бъде само негова. Лидия също изглежда влюбена, но дали това не е само романтично увлечение. Има още няколко младежи, които се стремят към нейното внимание и се надяват на чувствата й, но тя изпраща объркани сигнали към всички, принуждавайки ги да играят един срещу друг, понякога с неприятни последици. Така изглеждат нещата през очите на Ричардсън, но това не е цялата история...

Хърбърт Ърнест Бейтс е романист и автор на кратки истории с широка популярност и престиж в пасторалната английска литература. Опитът на чиновник в извънградска адвокатска кантора и уменията му на провинциален репортер са основата за бъдещето му творчество от есета, разкази и романи с героите от провинцията като "Бракониерът", "Моят чичо Сайлас", популярни с близките до народа лексика и хумор.

Нова слава му носи Втората световна война като дописник на Кралските военно-въздушни сили с колекция от истории под псевдонима "Летящият войник Х". Пише романа "Към Франция с попътен бриз". Задачата, възложена от Военното министерство,  да опише историята на войната в "Летящите бомби" е осуетена поради несъгласия в Правителството и публикуването е отложено с 30 години  - до 1994.

Следвоенните му творби достига дълбочината и силата на собствените му търсения и разсъждения в действителността, която описва. Фактически след войната издава само един роман "Любов за Лидия" и един сборник с разкази - "Юлският празник". Най-популярните му герои са фамилия Ларкин от "Чудни майски пъпки". Много от романите му са екранизирани като "Пурпурен дъжд" с Грегъри Пек, "Тройно ехо", "Любов за Лидия". Писателят често е сценарист на адаптациите си. Екранът го надживява - филмовата известност идва посмъртно. "Любов за Лидия" се появява три години след смъртта му.  Бейтс е женен и баща на две дъщери и двама синове, най-младият от които, Джонатан Бейтс, е номиниран от Американската академия с "Оскар" за звук във филма "Ганди" /1982/.

Романтична драма.

Великобритания, 1977г., 60 мин.

По едноименния роман на Х.Ъ.Бейтс.

Режисьор Тони Уормби

В ролите: Кристофър Блейк, Мел Мартин, Джереми Айрънс, Питър Дейвисън, Майкъл Олдридж и др.

5 номинации от БАФТА за: операторска работа, сценография, дизайн на костюми, осветление, монтаж /1987/.

Лидия Аспен, видимо стеснителна девойка с богат, но дискретен произход е окуражена от своите лели в ролята на новите й настойници, да открие насладата от порастването. Те поверяват обучението й на г-н Ричардсън, млад стажант в местния вестник на Евънсфорд, изпратен в дома им да събере материал за скорошната смърт на бащата на Лидия.

Достъпът на Ричардсън до фамилия Аспен е необичаен, предвид че те рядко са виждани от хората в града, скрити зад каменните стени, оградени от дървета. Ричардсън е горд с възможността да представи Лидия на градските обитатели. Посещението в имението му дава шанс за бягство от скуката в Евънсфорд с монотононен пейзаж от безкрайни покриви на фабрики и стари алеи.

През времето, прекарано с Лидия, Ричардсън осъзнава, че първоначалното му впечатление е погрешно и тя не е толкова срамежлива, а по-скоро спонтанна и капризна, въодушевена от лов на млади мъже за свои компаньони. Неговото обещание да я обича, без значение какво му причинява това, го тласка отвъд болката и чувствата, които си мисли, че е способен да понесе.

Златна Романова

Епизоди


13 епизод • Любов за Лидия

Лидия признава на Ричардсън, че в най-тежкия момент, когато е била на дъното, е мислила единствено за него. На него му е трудно да й повярва. Двамата с Блаки започват да я извеждат на разходка и успяват с помощта на лекаря да я върнат към живота. Тя пожелава да замине на море и Ричардсън й обещава. Най-после родителите му се гордеят с него, след като книгата му е одобрена от Лондонското издателство.

12 епизод • Любов за Лидия

Ричардсън се прибира при родителите си и се опитва да започне романа за Евънсфорд. За да го разсее, баща му го ангажира с хора си да пеят за пациентите в болницата. Там той среща Нора, която го завежда при Лидия, също болна от туберкулоза. Семейство Аспен изпитва финансови затруднения заради безцелното пилеене на средства от Лидия и чичо й Роло. Черньо всеки ден е край леглото на Лидия и й се посвещава изцяло. Ричардсън разбира, че опустошителната му ревност е била неоснователна.

11 епизод • Любов за Лидия

Ричардсън започва работа в една книжарница в Лондон, където проявява търговски нюх и литературни познания. Там се запознава с Джени – дъщеря на известен писател. Двамата постепенно се сближават. Чувства се виновен за смъртта на приятелите си. Лидия заедно с Нора продължава дивия си живот, не пропускайки събиране. Верният Блаки продължава да ги вози. Издателят Стърлинг възлага на Ричардсън да напише роман.

10 епизод • Любов за Лидия

Лидия се опитва да стане домакиня и да готви, но не й се удава. Ричардсън се показва в нова доста неприятна светлина. Той има предложение за работа в столичната полиция. Организира сбогуване с приятели. Лидия се опитва да го спре. Том умира неочаквано. След мрачните случки Нанси се страхува много за Ричардсън.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Ученици от Трекляно може да останат без отопление в класните стаи

07:20

Ученици от Трекляно може да останат без отопление в класните стаи

Ученици от Трекляно може да останат без отопление в класните стаи
Нови призиви за протести в Гърция срещу името на Македония

07:05

Нови призиви за протести в Гърция срещу името на Македония

Нови призиви за протести в Гърция срещу името на Македония
Жителите на Брацигово категорично против площадка за  рециклиране на пластмаса

06:50

Жителите на Брацигово категорично против площадка за рециклиране на пластмаса

Жителите на Брацигово категорично против площадка за рециклиране на пластмаса

Филми в програмата днес
Точица

БНТ 1 | 23.01.2019 14:30

Точица

Точица
Сребристият жребец

БНТ 1 | 23.01.2019 14:50

Сребристият жребец

Сребристият жребец
Сафарито на Скаут

БНТ 1 | 23.01.2019 15:15

Сафарито на Скаут

Сафарито на Скаут

РЕКЛАМА