РЕКЛАМА


Игра с чувствата от скука, незрялост или женски каприз...

Тайният копнеж на Лидия за големи емоционални преживявания се превръща в оръжие срещу четирима мъже, всичките влюбени в нея. Любовта им носи радост, илюзии и страдание.

Брилянтна адаптация на Хърбърт Ърнест Бейтс - един от признатите автори на ХХ век, познаващи английската провинция.

Сериалът обединява млади и по-стари изискани британски актьори, за които телевизията е съответно старт в кариерата или уютно убежище след славата:Джереми Айрънс преди своя "Оскар", Питър Дейвисън много преди "Доктор Ху", Кристофър Блейк в една от знаковите роли в краткия му земен път, Мел Мартин в едър план.

Колко болезнена може да бъде любовта през младостта. Бъдещият писател Едуард Ричардсън се влюбва в богатата наследница Лидия Аспен и вярва, че тя може да бъде само негова. Лидия също изглежда влюбена, но дали това не е само романтично увлечение. Има още няколко младежи, които се стремят към нейното внимание и се надяват на чувствата й, но тя изпраща объркани сигнали към всички, принуждавайки ги да играят един срещу друг, понякога с неприятни последици. Така изглеждат нещата през очите на Ричардсън, но това не е цялата история...

Хърбърт Ърнест Бейтс е романист и автор на кратки истории с широка популярност и престиж в пасторалната английска литература. Опитът на чиновник в извънградска адвокатска кантора и уменията му на провинциален репортер са основата за бъдещето му творчество от есета, разкази и романи с героите от провинцията като "Бракониерът", "Моят чичо Сайлас", популярни с близките до народа лексика и хумор.

Нова слава му носи Втората световна война като дописник на Кралските военно-въздушни сили с колекция от истории под псевдонима "Летящият войник Х". Пише романа "Към Франция с попътен бриз". Задачата, възложена от Военното министерство,  да опише историята на войната в "Летящите бомби" е осуетена поради несъгласия в Правителството и публикуването е отложено с 30 години  - до 1994.

Следвоенните му творби достига дълбочината и силата на собствените му търсения и разсъждения в действителността, която описва. Фактически след войната издава само един роман "Любов за Лидия" и един сборник с разкази - "Юлският празник". Най-популярните му герои са фамилия Ларкин от "Чудни майски пъпки". Много от романите му са екранизирани като "Пурпурен дъжд" с Грегъри Пек, "Тройно ехо", "Любов за Лидия". Писателят често е сценарист на адаптациите си. Екранът го надживява - филмовата известност идва посмъртно. "Любов за Лидия" се появява три години след смъртта му.  Бейтс е женен и баща на две дъщери и двама синове, най-младият от които, Джонатан Бейтс, е номиниран от Американската академия с "Оскар" за звук във филма "Ганди" /1982/.

Романтична драма.

Великобритания, 1977г., 60 мин.

По едноименния роман на Х.Ъ.Бейтс.

Режисьор Тони Уормби

В ролите: Кристофър Блейк, Мел Мартин, Джереми Айрънс, Питър Дейвисън, Майкъл Олдридж и др.

5 номинации от БАФТА за: операторска работа, сценография, дизайн на костюми, осветление, монтаж /1987/.

Лидия Аспен, видимо стеснителна девойка с богат, но дискретен произход е окуражена от своите лели в ролята на новите й настойници, да открие насладата от порастването. Те поверяват обучението й на г-н Ричардсън, млад стажант в местния вестник на Евънсфорд, изпратен в дома им да събере материал за скорошната смърт на бащата на Лидия.

Достъпът на Ричардсън до фамилия Аспен е необичаен, предвид че те рядко са виждани от хората в града, скрити зад каменните стени, оградени от дървета. Ричардсън е горд с възможността да представи Лидия на градските обитатели. Посещението в имението му дава шанс за бягство от скуката в Евънсфорд с монотононен пейзаж от безкрайни покриви на фабрики и стари алеи.

През времето, прекарано с Лидия, Ричардсън осъзнава, че първоначалното му впечатление е погрешно и тя не е толкова срамежлива, а по-скоро спонтанна и капризна, въодушевена от лов на млади мъже за свои компаньони. Неговото обещание да я обича, без значение какво му причинява това, го тласка отвъд болката и чувствата, които си мисли, че е способен да понесе.

Златна Романова

Епизоди


13 епизод • Любов за Лидия

Лидия признава на Ричардсън, че в най-тежкия момент, когато е била на дъното, е мислила единствено за него. На него му е трудно да й повярва. Двамата с Блаки започват да я извеждат на разходка и успяват с помощта на лекаря да я върнат към живота. Тя пожелава да замине на море и Ричардсън й обещава. Най-после родителите му се гордеят с него, след като книгата му е одобрена от Лондонското издателство.

12 епизод • Любов за Лидия

Ричардсън се прибира при родителите си и се опитва да започне романа за Евънсфорд. За да го разсее, баща му го ангажира с хора си да пеят за пациентите в болницата. Там той среща Нора, която го завежда при Лидия, също болна от туберкулоза. Семейство Аспен изпитва финансови затруднения заради безцелното пилеене на средства от Лидия и чичо й Роло. Черньо всеки ден е край леглото на Лидия и й се посвещава изцяло. Ричардсън разбира, че опустошителната му ревност е била неоснователна.

11 епизод • Любов за Лидия

Ричардсън започва работа в една книжарница в Лондон, където проявява търговски нюх и литературни познания. Там се запознава с Джени – дъщеря на известен писател. Двамата постепенно се сближават. Чувства се виновен за смъртта на приятелите си. Лидия заедно с Нора продължава дивия си живот, не пропускайки събиране. Верният Блаки продължава да ги вози. Издателят Стърлинг възлага на Ричардсън да напише роман.

10 епизод • Любов за Лидия

Лидия се опитва да стане домакиня и да готви, но не й се удава. Ричардсън се показва в нова доста неприятна светлина. Той има предложение за работа в столичната полиция. Организира сбогуване с приятели. Лидия се опитва да го спре. Том умира неочаквано. След мрачните случки Нанси се страхува много за Ричардсън.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
След изборите в Северна Македония: Очертава се оспорван балотаж на 5 май

23:05

След изборите в Северна Македония: Очертава се оспорван балотаж на 5 май

След изборите в Северна Македония: Очертава се оспорван балотаж на 5 май
От Рейгън до Зеленски - актьори, превърнали се в политици (ГАЛЕРИЯ)

22:52

От Рейгън до Зеленски - актьори, превърнали се в политици (ГАЛЕРИЯ)

От Рейгън до Зеленски - актьори, превърнали се в политици (ГАЛЕРИЯ)
​Задържаха микробус, с който са превозвани експлозивите за атаките в Шри Ланка

22:30

​Задържаха микробус, с който са превозвани експлозивите за атаките в Шри Ланка

​Задържаха микробус, с който са превозвани експлозивите за атаките в Шри Ланка

Филми в програмата днес
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 22.04.2019 14:25

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Защо да стигнем по-далеч: Прекосяването на Вогезите

БНТ 2 | 22.04.2019 15:00

Защо да стигнем по-далеч: Прекосяването на Вогезите

Защо да стигнем по-далеч: Прекосяването на Вогезите
Гимназия "Черна дупка"

БНТ 1 | 22.04.2019 15:15

Гимназия "Черна дупка"

Гимназия "Черна дупка"

РЕКЛАМА