РЕКЛАМА


Казват, че персите са наричали безстрашните кавказки воини „горги“, което в превод означава „вълци“, а земите, които те защитавали от векове - „вълчите земи“ (Горгия). Днес по-често името на една от най-древните християнски държави се свързва със светеца-покровител – Свети Георги, макар, че за самите грузинци техните земи и днес остават „Сакартвело“. Гостоприемството е религия, виното – култ. Разказват, че всеки грузински воин носи в джоба си филиз или гроздова семка, за да покълне след него в земята. Вярата и виното са в кръвта на грузинците. В училищата децата изучават своята християнска история, като част от познанието за религиите и ценностите в живота.

Авторите на документалния филм ще срещнат зрителите с колоритни разказвачи, ерудирани университетски преподаватели, предприемачи, създаващи днешния имидж на съвременна Грузия. В земите на „златното руно“ екипът на БНТ среща и Милена Балинска – дъщеря на българин и грузинка, която израства в България и се мести на другия бряг на Черно море в най-тежките за страната години. Загърбва еуфорията на промените у нас и попада в бурните събития, които грузинците свързват със символа на розата.

Броени дни преди националния празник на Грузия – 26 май, БНТ1 ще излъчи документалния филм “Лозето на вълчите хълмове“. Режисьор на филма е Николай Василев, оператор – Кристиян Милчев. Продуцент на поредицата „В кадър“ – Надя Обретенова.

Гледайте „В кадър“ в неделя (12 май) от 20:45 часа!

Лозето на вълчите хълмове
"В кадър" - 12.05.2019

РЕКЛАМА