РЕКЛАМА


ЛИНИЯ НА РАЗДЕЛЕНИЕТО 1

Всеки се опитва да влезе някъде, но кой ще поеме вината?

Режисьор Александър Дирбах

В ролите: Хенриете Конфуриус, Йонас Ней, Надя Ул, Хайнер Лаутербах, Мартина Гедек и др.

1945 година. След края на Втората световна война са очертани нови граници и войната продължава с други средства. Германия ще бъде разделена. Границата от 1873 км минава през селцето Танбах.

Продуцентите на "Животът на другите" и "Марш за милиони" продължават с "Линия на разделението" - оригиналното заглавие e "Танбах - съдбата на едно село", излъчен премиерно по Германската телевизия ZDF през януари 2015г. Темата е продължение от "Войната на поколенията " - за разликата между воюващи по служба, принудените да оцеляват и излъганите в каузата така, както се случва във всяка "война на другите".

*Танбах е прототип на Модларьот, Горна Франкония-Тюрингия, където протичат действителните събития. След края на Втората световна война през селцето е прокарана граница, разделяйки го на Изток и Запад. Тюрингия става социалистическа - в Източна Германия, Бавария е "икономическото чудо" на капитализма - в Западна Германия. . За обитателите му Втората световна война преминава в Студената политическа стена. Филмът/ в три части/ представя живота там - от 1945 до 1952.

Американците са приветствани, германците търсят дезертьори, руснаците са опасни, а източногерманците са най-потърпевши под ударите на две диктатури - хитлеристката и сталинистката. Обиски се провеждат навсякъде. Портретът на Хитлер е достатъчен за куршум. Строи се нова граница. От двете страни животът продължава с последствията през следващата фаза на войната.

Жертви отново са невинните жители на мирно село в нов разделен свят. Линията ги разделя завинаги...

*zr


.ЛИНИЯ НА РАЗДЕЛЕНИЕТО 2

След "победата над врага" се издига стена и започва нова война

Режисьор: Александер Дирбах

В ролите: Хенриете Конфириус, Хайнер Лаутербах, Ана Лоос, Мартина Гедек, Йохана Битенбиндер и др.

Как победилите съюзници във Втората световна война се срещнаха и разделиха Германия - във втори филм от "Линия на рaзделението"


През 1945г. територията на Германия е разделена на руска, американска, британска и френска. . Границата между руската и американската зона минава успоредно на реката, през селцето Танбах - фикция на Модларьот, Горна Франкония-Тюрингия, където са протичали действителните събития. Снимките са в Бесно, Чехия. Във филма е търсена максимална автентичност в пейзажа, костюмите и бита на героите - според епохата и ситуацията.
Награда "Магнолия" за най-добра чуждестранен тв сериал от Международния филмов фестивал в Шанхай /2015/;

Номинации за: най-добра актриса на Хенриете Конфуриус, сценография и костюми, музика на Фабиан Рьомер от Германските телевизионни награди /2016/;

Награди за: най-добър грим на Силка Лиску и Герд Цайс; музика на Фабиан Рьомер от Германската телевизионна академия /2015/;

Специалната награда за продуцентския екип и номинации за най-добра актьорска игра на Хенриете Конфуриус и Йонас Ней от Баварските телевизионни награди /2016/

Награда за най-добра актриса на Хенриете Конфуриус и номинация за актьорска игра на Йонас Ней от Международните телевизонни награди "Бамби" в Германия /2015/

Награда "Златна нимфа" за продуцентите "Вайдерман и Берг" и номинация за най-добра актриса на Хенриете Конфуриус от Телевизионния фестивал в Монте Карло /2016/

Сезон 2

3 епизод • Линия на разделението 2

Феликс дезертира от казармата, защото не желае да участва в подготвеното нахлуване на германски войски в Чехословакия. Ана се опитва да потули случая. Франц получава инсулт, единствено снаха му Тереза иска да се грижи за него. Розмари признава пред Георг, че му изневерява с Шобер и че по време на брака им е докладвала за него на Държавна сигурност.

Вижте повече

2 Мир от камък епизод • Линия на разделението 2

Кати е една от малцината жители на Западна Германия, които непрекъснато посещават роднините си в източната част. Розмари, вече графиня фон Щризоу, успешно се включва във фирмата за производство на дрехи. Ана решава да кръсти и двете си деца и постепенно се сближава с пастор Волфганг.

Вижте повече

1 Сянката на войната епизод • Линия на разделението 2

През 1960 в селцето Танбах започва колективизация. Много от селяните не желаят да участват в кооперативните стопанства. Лотар разбира, че брат му е бил убит от негови съмишленици. Фридрих все повече се съмнява, че ще доведат делото докрай, а съпругата му Ана вярва в правотата на партийната линия. Фридрих загива при пожар в стопанството на Ото.

Вижте повече

Сезон 1

3 Моя земя, твоя земя епизод • Линия на разделението 1

Лотар помага на хора, които искат да избягат в американската зона. Освен това върти незаконна търговия между двете зони и снабдява с дефицитни продукти жителите на съветската зона. Благодарение на документ, уличаващ Шобер като член на нацистката партия, Георг завежда дело срещу него за убийството на жена си. В съветската зона започва масово изселване на подозрителни лица. Лотар тръгва на запад за кръщенето на сина на Фридрих, но на границата е убит. Лизбет е съсипана и моли Фридрих да тръгне с н...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Президентът Радев посети "Пирогов" в Световния ден на здравето

11:25

Президентът Радев посети "Пирогов" в Световния ден на здравето

Президентът Радев посети "Пирогов" в Световния ден на здравето
Цвета Караянчева поздрави българските медици по случай професионалния им празник

11:04

Цвета Караянчева поздрави българските медици по случай професионалния им празник

Цвета Караянчева поздрави българските медици по случай професионалния им празник
Акция на полицията в махала „Предел“ в Благоевград

10:41

Акция на полицията в махала „Предел“ в Благоевград

Акция на полицията в махала „Предел“ в Благоевград

Филми в програмата днес
Антарктика

БНТ 1 | 07.04.2020 14:15

Антарктика

Антарктика
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 07.04.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Разследването на Мун

БНТ 1 | 07.04.2020 14:40

Разследването на Мун

Разследването на Мун

РЕКЛАМА