РЕКЛАМА


Режисьор: Сергей Урсуляк

В ролите: Владимир Машков, Михаил Пореченков, Владимир Меншов, Сергей Маковецки, Светлана Крючкова, Константин Лавроненко, Константин Желдин и др.


"Място на срещата - Одеса" е официалният слоган на "Ликвидация".

Историята за дръзката банда "Степни вълци", загадъчния немски "Академик" и проницателния следовател Гоцман привлича зрителите и в Русия, и в Украйна.

Лятото на 1946 година. Маршал Жуков е в немилост. Недоволен, Сталин го изпраща в Одеса, за да въведе ред. Поствоенният град е разграбван от бивши диверсанти, които изпразват складове с продоволствия и боеприпаси за бандеровците. Най-силна е бандата на "Степните вълци". Престъпността се ръководи от неуловимия немски шпионин "Академика", невидим дори за "своите". "Маршалът на победата" и началникът на "Отдела за борба с бандитизима" са първите действащи лица със спасителен план. Жуков и Гоцман замислят сложна и опасна операция, но престъпността е навсякъде...

Премиерата в Украйна е на 21 октомври 2007, в Русия - на 2 декември 2007.

За "Ликвидация" режисьорът Сергей Урсуляк разполага с историческа база. Давид Гоцман има реален прототип. Давид Михайлович Курлянд е бил заместник-началник на Одеското следствено управление - пенсиониран през 1963г., починал през 1993т. В сценария е използван неговият преработен дневник, който се съхранява в Музея за история на органите от вътрешните работи. Роднините на Курлянд се разминават в оценката си за образа му във филма.

Екипът търси автентични места за снимки - Двореца на моряците, Молдованка. Заснет е дори запазен трамвай от 1932г. За бившето Главно следствено управление в Одеса не получават разрешение и го заменят с друга подходяща сграда.

Най-трудна е работата с езика. Сценаристът обикаля града в търсене на колекционери на местната реч. Актьорите са обучавани от лингвист. Владимир Машков си води "речник" на местния жаргон. На Сергей Маковецки помага съпругата му, родена там.

Началото на снимките е белязано от тъжната раздяла с актьора Андрей Краско, заместен от Маковецки.

Въпреки интереса и очакването за нови сезони няма обявено продължение на сериала. Режисьорът Урсуляк се оттегля, защото: "За "Ликвидация 2" е нужна мощна идея, иначе ще останат поредните приключения на Гоцман". Режисьорът не приема продълженията в киното и смята сценарият за изчерпан.
Златна Романова


Награди "Златен орел" за: най- добър телевизионен сериал на продуцентите от Студия "Дядо Мраз", най-добри актьори на Ксения Рапапорт и Владимир Машков и най-добър художник от Националната академия по киноизкуство в Москва, Русия /2009/;

Награда "Ника" за творческо постижение в телевизионен филм на режисьора Сергей Урсуляк от Националните филмови награди на Русия в Москва /2008/;

Номинация за най-добър тв сериал на канал "Русия" от Наградите на MTV-Русия /2008/

Сезон 1

14 епизод • Ликвидация

Академика убива любимата си Тоня, когато тя му споделя, че го следила. Превземането на Одеса е в ход. Платов участва активно, но той е внедрен „под прикритие”. Бандитите са ликвидирани изцяло. Чука успява да избяга с Ида и още двама, но самите бандити ги убиват. Между Академика и хората на Гоцман започва престрелка. Академика признава, че е убил Фима, Арсенин и Родя. Той винаги е мразил съветската власт и смята, че тя е съсипала живота на всички. Подполковник Гоцман оцелява, както и близките му...

Вижте повече

13 епизод • Ликвидация

Кречетов разказва всичко за плана на спецчастите на Нора. Тя и Мишка са арестувани, отново фалшиво, за да ги защитят. Академика заповядва на Платов да похити сина му. Чука и Живчик следват действията му, но въпреки това, той успява да отвлече Мишка с кола. Маршал Жуков обявява началото на военно учение в Молдова. За Академика това е шанс да превземе Одеса, което е успех. Ако се случи, Сталин ще разстреля маршала. Тогава всички ще разберат, че бандеровците съществуват и са реална сила.

12 епизод • Ликвидация

Вече е ясно, че Академика е майор Виталий Кречетов. Гоцман е убеден в това, но контраразузнаването не вярва на подполковника. Академика се среща с Щьохел и му нарежда да се отърве от племенника си, което означава да го убие. Тишак упорито издирва изчезналия директор Арсенин, но усилията му са напразни. Нора и Давий се оженват. Операция „Маскарад” приключва и разстрелването на крадците е прекратено. Гоцман предлага на Чусов план за внезапно залавяне на цялата банда на Академика. Маршал Жуков е за...

Вижте повече

11 епизод • Ликвидация

Военният лекар Арсенин не се явява на работа - изчезнал е безследно. Гоцман подозира майор Виталий Кречетов. Той признава, че по време на войната не е бил на Белоруския фронт, а в Одеската съпротива. Фактите, които доказват, че Кречетов е самият Академик, вече са много. Гоцман иска да действа. Началникът на контраразузнаването Чусов потвърждава думите му.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Премиерът Борисов поздрави Реджеп Ердоган за изборната победа

00:52

Премиерът Борисов поздрави Реджеп Ердоган за изборната победа

Премиерът Борисов поздрави Реджеп Ердоган за изборната победа
Ердоган заяви, че печели президентските избори в Турция(обновена)

00:10

Ердоган заяви, че печели президентските избори в Турция(обновена)

Ердоган заяви, че печели президентските избори в Турция(обновена)
При 95% преброени бюлетини: 53% от избирателите са гласували за Ердоган

22:58

При 95% преброени бюлетини: 53% от избирателите са гласували за Ердоган

При 95% преброени бюлетини: 53% от избирателите са гласували за Ердоган

Филми в програмата днес
Сагуа - сиамската котка

БНТ 1 | 25.06.2018 14:30

Сагуа - сиамската котка

Сагуа - сиамската котка
Сийбърт

БНТ 1 | 25.06.2018 14:45

Сийбърт

Сийбърт
Сребристият жребец

БНТ 1 | 25.06.2018 15:10

Сребристият жребец

Сребристият жребец

РЕКЛАМА