РЕКЛАМА


Режисьор: Сергей Урсуляк

В ролите: Владимир Машков, Михаил Пореченков, Владимир Меншов, Сергей Маковецки, Светлана Крючкова, Константин Лавроненко, Константин Желдин и др.


"Място на срещата - Одеса" е официалният слоган на "Ликвидация".

Историята за дръзката банда "Степни вълци", загадъчния немски "Академик" и проницателния следовател Гоцман привлича зрителите и в Русия, и в Украйна.

Лятото на 1946 година. Маршал Жуков е в немилост. Недоволен, Сталин го изпраща в Одеса, за да въведе ред. Поствоенният град е разграбван от бивши диверсанти, които изпразват складове с продоволствия и боеприпаси за бандеровците. Най-силна е бандата на "Степните вълци". Престъпността се ръководи от неуловимия немски шпионин "Академика", невидим дори за "своите". "Маршалът на победата" и началникът на "Отдела за борба с бандитизима" са първите действащи лица със спасителен план. Жуков и Гоцман замислят сложна и опасна операция, но престъпността е навсякъде...

Премиерата в Украйна е на 21 октомври 2007, в Русия - на 2 декември 2007.

За "Ликвидация" режисьорът Сергей Урсуляк разполага с историческа база. Давид Гоцман има реален прототип. Давид Михайлович Курлянд е бил заместник-началник на Одеското следствено управление - пенсиониран през 1963г., починал през 1993т. В сценария е използван неговият преработен дневник, който се съхранява в Музея за история на органите от вътрешните работи. Роднините на Курлянд се разминават в оценката си за образа му във филма.

Екипът търси автентични места за снимки - Двореца на моряците, Молдованка. Заснет е дори запазен трамвай от 1932г. За бившето Главно следствено управление в Одеса не получават разрешение и го заменят с друга подходяща сграда.

Най-трудна е работата с езика. Сценаристът обикаля града в търсене на колекционери на местната реч. Актьорите са обучавани от лингвист. Владимир Машков си води "речник" на местния жаргон. На Сергей Маковецки помага съпругата му, родена там.

Началото на снимките е белязано от тъжната раздяла с актьора Андрей Краско, заместен от Маковецки.

Въпреки интереса и очакването за нови сезони няма обявено продължение на сериала. Режисьорът Урсуляк се оттегля, защото: "За "Ликвидация 2" е нужна мощна идея, иначе ще останат поредните приключения на Гоцман". Режисьорът не приема продълженията в киното и смята сценарият за изчерпан.
Златна Романова


Награди "Златен орел" за: най- добър телевизионен сериал на продуцентите от Студия "Дядо Мраз", най-добри актьори на Ксения Рапапорт и Владимир Машков и най-добър художник от Националната академия по киноизкуство в Москва, Русия /2009/;

Награда "Ника" за творческо постижение в телевизионен филм на режисьора Сергей Урсуляк от Националните филмови награди на Русия в Москва /2008/;

Номинация за най-добър тв сериал на канал "Русия" от Наградите на MTV-Русия /2008/

Сезон 1

14 епизод • Ликвидация

Академика убива любимата си Тоня, когато тя му споделя, че го следила. Превземането на Одеса е в ход. Платов участва активно, но той е внедрен „под прикритие”. Бандитите са ликвидирани изцяло. Чука успява да избяга с Ида и още двама, но самите бандити ги убиват. Между Академика и хората на Гоцман започва престрелка. Академика признава, че е убил Фима, Арсенин и Родя. Той винаги е мразил съветската власт и смята, че тя е съсипала живота на всички. Подполковник Гоцман оцелява, както и близките му...

Вижте повече

13 епизод • Ликвидация

Кречетов разказва всичко за плана на спецчастите на Нора. Тя и Мишка са арестувани, отново фалшиво, за да ги защитят. Академика заповядва на Платов да похити сина му. Чука и Живчик следват действията му, но въпреки това, той успява да отвлече Мишка с кола. Маршал Жуков обявява началото на военно учение в Молдова. За Академика това е шанс да превземе Одеса, което е успех. Ако се случи, Сталин ще разстреля маршала. Тогава всички ще разберат, че бандеровците съществуват и са реална сила.

12 епизод • Ликвидация

Вече е ясно, че Академика е майор Виталий Кречетов. Гоцман е убеден в това, но контраразузнаването не вярва на подполковника. Академика се среща с Щьохел и му нарежда да се отърве от племенника си, което означава да го убие. Тишак упорито издирва изчезналия директор Арсенин, но усилията му са напразни. Нора и Давий се оженват. Операция „Маскарад” приключва и разстрелването на крадците е прекратено. Гоцман предлага на Чусов план за внезапно залавяне на цялата банда на Академика. Маршал Жуков е за...

Вижте повече

11 епизод • Ликвидация

Военният лекар Арсенин не се явява на работа - изчезнал е безследно. Гоцман подозира майор Виталий Кречетов. Той признава, че по време на войната не е бил на Белоруския фронт, а в Одеската съпротива. Фактите, които доказват, че Кречетов е самият Академик, вече са много. Гоцман иска да действа. Началникът на контраразузнаването Чусов потвърждава думите му.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол

23:15

След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол

След разораните дюни в Ахтопол, багер на ивицата в Созопол
Децата, спасени от огнения ад в Търново, в приемно семейство

23:00

Децата, спасени от огнения ад в Търново, в приемно семейство

Децата, спасени от огнения ад в Търново, в приемно семейство
Тръмп туитна с тъга: Над 100 000 жертви на COVID-19 в САЩ

22:45

Тръмп туитна с тъга: Над 100 000 жертви на COVID-19 в САЩ

Тръмп туитна с тъга: Над 100 000 жертви на COVID-19 в САЩ

Филми в програмата днес
Гимназия "Черна дупка"

БНТ 1 | 29.05.2020 15:15

Гимназия "Черна дупка"

Гимназия "Черна дупка"
Един мъж и една жена в пустошта

БНТ 3 | 29.05.2020 16:15

Един мъж и една жена в пустошта

Един мъж и една жена в пустошта
Следваща спирка - кино "Одеон"

БНТ 2 | 29.05.2020 18:35

Следваща спирка - кино "Одеон"

Следваща спирка - кино "Одеон"

РЕКЛАМА