РЕКЛАМА


Отвъд въображението

Изключителна полярна експедиция сред ледената природа на Арктика и Антарктика -  такива, каквито не са виждани досега и няма да бъдат видяни повече, защото климатът на Земята се променя...

След най-популярната научна поредица на БиБиСи "Планетата Земя", продуцентката Ванес Берловиц и изследователят-пътешественик Дейвид Атънбъроу отново са в екип, този път към непознатите полюси...

От създателите за зрителите

Феноменален рейтинг за "Ледената планета" с 9.7 млн. зрители за БиБиСи-1 -най-високият за документален филм в статистиката на Великобритания от 2003 година до днес.

Сър Дейвид Атънбъроу води зрителите на пътешествие до Северния и Южния полюс. Преди 17 години за първи път посещава Антарктика и сега се връща отново до лагера на Скот - мястото, откъдето капитан Робърт Фалкон Скот и хората му започват своето съдбовно пътешествие към Южния полюс. Атънбъроу споделя, че "ако има място в света, което пази индивидуалността на хората, живели в него преди повече от век, това сигурно е колибата на Скот".

Известният водещ на природонаучни програми за първи път пътува до Северния полюс, което означава да пребивава в руска ледена установка върху замръзналия Арктически океан, откъдето да излети до полюса с хеликоптер.

Антарктическият полуостров се е затоплил след първото посещение на Атънбъроу и той пита какво означава това, не само за животните и хората, но и за цялата планета...

Седмият епизод от поредицата "По тънък лед" търси ефекта от климатичните промени в полярните региони и отговорите на учените, докъдето стигат обясненията им в променящата се среда с противоречиви данни.

в документалната линия "ВИЖ БиБиСи".

7-сериен документален филм.

Великобритания, 2011г., 50 мин.

Знаете ли?

За филма е използвана е специално изработена, приспособена за зимни условия, жироустойчива камера, издръжлива на температура под -30 С.

В Антарктика духат най-силните ветрове на планетата - катабатически/нисходящи/ от вътрешността на ледения блок. Максималната измервана скорост е 200 м/ч и или 320 км/ч., а най-ниската температура, официално записана, е минус -89 градуса по Целзий.

След 365 дни на открито и 134 часа под леда, филмът регистрира над 10 милиона полярни обитатели...

От зрителите за създателите

Поредицата предизвиква скандална полемика в британската преса с обвинения във фалшифицирани кадри и заблуждаване на аудиторията. Водещият Атънбъроу защитава обичайната практика за всички научнопопулярни програми с неизбежна симулация в ситуации, невъзможни за заснемане от човек сред условията и поведението на видовете в дивата природа. В своя защита добавя и това, че БиБиСи не го пази в тайна, но телевизията отказва да разкрие точните места на снимки в германския и холандския зоопарк. Вярно е, че "единственият начин да снимат малкото мече с майка му е тя да убие оператора или мечето си".  Зрителите ще бъдат разочаровани, ако разберат, че любимият им авторитет Атънбъроу е поредният телевизионен манипулатор, на когото не могат да вярват. Между сензацията и разобличението, публиката очевидно се доверява повече на познанието, което филмът дава - след  разкритията "от кухнята" рейтингът спада, но незабележимо...

По-важно е съмнението в обективността на представеното от Атънбъроу в публикация на лорд Найджъл Лоусън  - бивш финансов министър на Великобритания и член на Фондацията за политика при глобано затопляне:

1. Сателитните обсерватории потвърждват намаляване на ледената повърхност в Арктика през последните 30 години и в същото време показват, че в Антарктика се увеличава през същия период.

2. Популацията на полярната мечка не намалява, а нараства.

3. Относно глобалното затопляне с около половин градус по Целзий през последната четвърт на ХХ век, през този век Британският и Световният метеорологичен център потвърждават, че изобщо няма затопляне.

4. Изпаряването на Арктическия океан в резултат на затопляне би довело до повече облачно покритие, което противоречи на ефекта, за който е загрижен водещият.

Във време на най-масова и свободна информация всеки има достъп до данни и програми, но достоверността им става още по-съмнителна.

Бъдещето винаги е неизбежно и неясно...

Златна Романова

/3 от дърветата на Земята. Тук 25 от най-големите вълци в света са на забележителен лов.На другия край на планетата, в Антарктика, сърфиращи пингвини бягат от гладен морски лъв, докато орка-китове създават гигантски вълни, за да изкъпят малките тюлени между ледените блокове. Разкриват се праисторически видове – ужасяващи морски паяци и мокрици с размер на сервизни чинии. Кристални пещери заобикалят Еребус – най-южният действащ вулкан на Земята. Оттук екипът следва маршрута на ранните изследователи – Скот и Амундсен - в опита им да бъдат първите хора, стъпили на Южния полюс. Пътешествието свършва на Антарктическия леден нос, който съдържа 75% от световната сладка вода и има най-голямата ледена повърхност на планетата.

/ч. Мрак и лед покриват земята и малко са тези, които залагат на риска.В замръзналия океан сякаш цялата земна популация от северноморски патици се събира около гиганската дупка в леда, оставена отворена от свирепите конкуренти.

Двойка полярни мечки се оттеглят в белите планини, за да дадат шанс на нов живот, докато се завихрят първите снежни бури. Арктическата гора се превръща във вълшебен свят от сняг и лед - сцена за отчаяна и кървава битка между вълк и бизон, а също и за странен съюз между гарван и полярния лакомник - росомаха. под снега е скрит друг свят, където се крият други оцеляващи - полевката може да се измъкне от голямата сива сова, но едва ли ще избегне подснежния хищник - невестулката.

Мъжка полярна мечка се лута в тъмния леден пейзаж. Под снега малки мечета започват своя живот в ледена дупка, докато фантастичното сияние озарява нощното небе. в Антарктика мъжките императорски пингвини в най-тежкия си час водят битка за защита на безценните си яйца от страшните бури. Тюлени бягат надолу към кораловия рай със странни неземни създания, но опустошението настъпва, когато застрашителните ледени сталактити се спускат със смъртоносен ефект. Накрая слънцето отново се връща и заедно с него пристигат женските императорски пингвини - доволни и охранени, готови да отглеждат своите малки. Оцеляло през зимата, това изключително ледено семейство влиза в нов старт - с грижи за новоизлюпените. Аделите също се връщат и докато ледът в периферията се раздвижва с първите признаци на живот, мъжките императори на свой ред се връщат в морето...

Пределите на Земята

Арктика и Антарктика са най-малко познатите в природата на планетата – вълшебни ледени светове, обитавани от най-странните и калени създания на Земята.Пътешествието започва от замръзналия Арктически океан близо до Северния полюс. Слънцето се връща след 6 месеца мрак. Двойка полярни мечки изразяват нежност в любовен перод. Следва гигантският леден връх на Гренландия, където водопади се спускат в сърцето на ледника, а колосален айсберг се врязва в морето. Гърбати китове се присъединяват към най-го...

Вижте повече

Пролет

След пет месеца мрак слънцето изгрява в полярните райони. Топлината и животът се връщат в магическите ледени светове. Най-големите сезонни промени на нашата планета са невидими заради отдалечеността им. Мъжки пингвини “адели”" пристигат в Антарктика да строят гнезда и готови на битки със съперници, за да привлекат най-добрите половинки. Тези ранни птици посрещат най-свирепите бури на планетата. В Арктика полярна мечка-майка е на лов със своите малки. Във вътрешността ледените реки се топят и мил...

Вижте повече

Лято

Полярното лято започва и слънцето не залязва. Големи популации летни обитатели се тълпят и преминават цял жизнен цикъл  сякаш в един дълъг магически ден: те трябва да се хранят, борят и отглеждат своите малки в кратък промеждутък на светлина и изобилие. Лятото е тежко за полярните мечки, защото леденият им свят се стопява, а малките мечета получават първите си уроци по плуване. Няколко мечки пестят енергия, спейки на ледени легла, докато други отиват да събират яйца в битка с острите човки на ар...

Вижте повече

Есен

За животните в полярните зони есента означава епични битки и походи. Времето се обръща.  Арктическият океан отново замръзва, а морският лед напредва с 2.5 мили на ден около Антарктика. Полярните мечки се събират на арктическия бряг, докато чакат връщането на леда. Скоро отношенията се изострят и състезанието с конкурентите започва. 2000 акули-белуги се отправят към специално устие, за да очистят своите снежнобели тела от пясъка и люспите. Прилича на гигантско "спа за акули". Във вътрешността тун...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Пожар в Драгоманското блато

23:10

Пожар в Драгоманското блато

Пожар в Драгоманското блато
Започнаха встъпителните аргументи на процеса срещу Тръмп в Сената

22:59

Започнаха встъпителните аргументи на процеса срещу Тръмп в Сената

Започнаха встъпителните аргументи на процеса срещу Тръмп в Сената
Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разтърси Турция

22:47

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разтърси Турция

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер разтърси Турция

Филми в програмата днес
Точица

БНТ 1 | 23.01.2020 14:30

Точица

Точица
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 23.01.2020 14:45

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Разследването на Мун

БНТ 1 | 23.01.2020 15:10

Разследването на Мун

Разследването на Мун

РЕКЛАМА