РЕКЛАМА

Филм за филма: "Коридор №8"

11.09.2016 | Лачените обувки на българското кино-документалните филми

Филм за филма: "Коридор №8"

Филм за филма: "Коридор №8"
Финалът на "Лачените обувки на българското кино – документалните филми"

07.03.2016 | Лачените обувки на българското кино-документалните филми

Финалът на "Лачените обувки на българското кино – документалните филми"

Финалът на "Лачените обувки на българското кино – документалните филми"
Филм за филма: "Стефан Стамболов - съзидателят и съсипателят"

06.03.2016 | Лачените обувки на българското кино-документалните филми

Филм за филма: "Стефан Стамболов - съзидателят и съсипателят"

Филм за филма: "Стефан Стамболов - съзидателят и съсипателят"
Филм за филма: „Приключено по давност“

28.02.2016 | Лачените обувки на българското кино-документалните филми

Филм за филма: „Приключено по давност“

Филм за филма: „Приключено по давност“

Вижте всички броеве


„Лачените обувки на българското кино – документалните филми” е проект, който стартира по БНТ1 на 27 септември 2015 година. Форматът е продължение на „Лачените обувки на българското кино – игрални филми”, с който БНТ отбеляза 100-годишнината на на българското кино. Заглавието е вдъхновено от класическия филм „Лачените обувки на незнайния войн“ на Рангел Вълчанов – режисьорът, признат от своите колеги за един от най-добрите в историята на българското кино, който освен игрални е снимал и награждавани документални филми („Пътешествие между два бряга”, „Индия, любов моя” и др.).

Водещи на „Лачените обувки на българското кино – документалните филми” са проф. Божидар Манов – един от най-авторитетните кинокритици и журналистът от БНТ1 – Александра Гюзелева. Има три студийни предавания на живо, посветени на българското документално кино, в които са дискутирани етапите в развитието на българската документалистика, успехите и провалите и големите имена на документалистиката.

Темите на студийните предавания на живо са:

Първи ефир: „Най-добрите български документални филми – преди и след Промяната – запознаване със селектираните „златни десетки”.

Втори ефир: „Филмите, които промениха историята”.

Трети ефир: „Българският преход – фасада и истина”.

Форматът няма състезателен характер. Излъчени са 20 документални филма, чиято селекция е осъществена от 10 от най-изявените експерти в областта на документалистиката и киното. Регламентът бе те да посочат 10 заглавия на филми, създадени преди 1989 и 10 – след това, във финалната класация всеки един от режисьорите може да бъде представен само с един филм. Техните предложения, заедно с тези на водещия на предаването – проф. Божидар Манов оформиха представителна селекция. След обработката с прост сбор на гласовете се оказа, че в челните десетки на филми от преди и след 10 ноември 1989 година има режисьори с повече от един филм. Това са:

Адела Пеева, 2 филма: „Чия е тази песен” и „В името на спорта”

Андрей Паунов, 2 филма: „ Георги и пеперудите” и „Проблемът с комарите”

Костадин Бонев, 2 филма: „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” и „Европолис – градът на делтата”

Николай Волев, 2 филма: „Дом No8” и „Грънци”.

Следвайки първоначално обявения принцип :„ Един режисьор – един филм ” от класацията отпадна заглавието с автор един и същ режисьор, събрало по-малкото гласове от общия сбор. От всички посочени заглавия на български документални филми, първите 10, създадени преди 10 ноември 1989 и първите 10 – след тази дата, събрали най-много гласове, определиха и заглавията, които БНТ ще излъчи в продължение на двадесет седмици след началото на формата.

Всеки от документалните филми е показан след късометражен модул , които разглежда контекстуално проблемите, които филмът засяга, времето, личностите, авторите и лентите свързани с темата, развитието на жанра и историята на българското документално кино.

„ЛАЧЕНИТЕ ОБУВКИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО – ДОКУМЕНТАЛНИТЕ ФИЛМИ” показва живота на България и обществото й, запечатан на лента с безпристрастното око на документалната камера. Цел на формата е и да обърне внимание на значението на документалното кино като усещащо пулса на обществото, носител на истина за човека и времето, както и да направи възможна срещата между широката българска публика и практически по-малко известното и почти непознато за нея документално кино.

Експертите

lach_dok_1Геновева ДИМИТРОВА

Кинокритик. Дълги години редактор на списание „Кино“ и вестник „Култура“. Преподавател по филмов анализ в Нов български университет и на лекционния курс „Да мислим киното“ в Софийския университет „Климент Охридски“. Награда на СБФД за оперативна критика през 2006 г. Годишна награда за теория и критика на Българската филмова академия за книгата си „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991-2011)


lach_dok_2Антония КОВАЧЕВА

Директор на Българската национална филмотека. Член е на ФИПРЕССИ (Международната федерация на филмовите критици), била е журито на фестивали в Краков, Оберхаузен, Лайпциг и Ротердам.


lach_dok_3проф. д.н. Божидар МАНОВ

Кинокритик, ръководител на катедра "Кинознание" в НАТФИЗ, преподавател в НБУ. Разработва и преподава курсове по: "Филмова критика", "Теория на изображението", "Продуцентство и авторско право в аудиовизията", "Поетика на екранните изкуства". Вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международната организация на филмовите критици). Председател на Управителния съвет на асоциация Академика 21.


lach_dok_4Катерина ЛАМБРИНОВА

Завършила е Кинознание в НАТФИЗ, редактор в сп. „Кино” и на фестивалните вестници на последните фестивали на българското документално кино „Златен ритон“. Пише сценарии, има публикации във вестник „Култура”, списание „Алтера”, „Въпреки” и др.


lach_dok_5Иво ДРАГАНОВ

Доцент по театрално и филмово изкуство/телевизия/. 2011г. – Годишната награда на Българската филмова академия за филмова критика. Работил е като изпълнителен директор на телевизия „Европа”, програмен директор на Канал 1 на БНТ, заместник-директор по въпросите на филмопроизводството в БНТ, заместник-директор на Българската национална филмотека.


Искра ДИМИТРОВА

Кинокритик и дългогодишен редактор в списанията "Филмови новини", "Филм" и "Филм мания". Член на националните художествени комисии и журита на български фестивали във всички видове кино. Главен редактор на сайта на Съюза на българските филмови дейци. Автор на стотици публикации във всекидневния и специализирания печат.


lach_dok_7проф. д-р Надежда МАРИНЧЕВСКА

Доктор в Института за изкуствознание - БАН, ръководител на сектор „Екранни изкуства”; награда на Съюза на българските филмови дейци за теория за книгата "Квадрати на въображението: естетика на анимационните техники", 2006


lach_dok_8Стефан КИТАНОВ

Продуцент, директор на „София Филм Фест”(от 2001г.), включен от сп. “Варайъти” сред 50-те най-значими филмови събития в света и е признат за най-успешния международен кинофестивал в България. Стефан Китанов е национален представител на България в управителния борд на ЕВРОИМАЖ, Страсбург, в периода 1997–2000 г. , бил член на жури на фестивалите във Венеция, Кан, Карлови Вари, Москва, Висбаден, Франкфурт, Мотовун. През 2007 и 2008 г. е член на журито за определяне на номинациите за наградата LUX на Европейския парламент. Китанов е носител на наградите „Златно перо” и „Златна мартеница”.


lach_dok_9Деян СТАТУЛОВ

Сценарист и кинокритик, програматор в Дома на Киното, доктор по киноизкуство и телевизия . Бивш директор на Международния студентски филмов фестивал (’98,’99).


lach_dok_10Людмила ДЯКОВА

Людмила Дякова е български кинокритик. Завършила Кинознание във ВИТИЗ "Кр. Сарафов". Главен редактор на сп. "Кино". Член на ръководството на сдружение "Критика" в СБФД.


lach_dok_11Петя АЛЕКСАНДОВА

Доктор по кинознание, преподавател в Нов български университет (1995), доцент (2012). Активен член на ФИПРЕССИ (Международната организация на филмовите критици) – член на неговото жури на София Филм Фест 2007. Редактор в издаваното от БТА месечно списание за култура ЛИК от 2000 до 2011г. Носител на наградата за оперативна критика на Филмовата академия и Съюза на българските филмови дейци (2010). Сценарист на документалния филм „Кърджали: лица от пейзажа (2001).


Класацията на всеки един от критиците се съхранява в документацията на формата Лачените обувки на българското кино - документалните филми" и е на разположение на всеки, който има професионален интерес.

20 ленти

ДЕСЕТКАТА ФИЛМИ СЪЗДАДЕНИ ПРЕДИ 10-ТИ НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА

„Благополучен случай”/1988/

СТФ „Екран”

Режисьор: Васил Живков, Сценарист:Васил Живков

„Броени дни” /1977/

СТФ „Екран”

Режисьор: Георги Стоев-Джеки, Сценарист: Христо Илиев - Чарли , Оператор: Иван Цанев и Милан Огнянов

„Вечният музикант”/1979/

СНПДФ „Време”

Режисьор: Оскар Кристанов, Сценарист:Христо Илиев-Чарли , Оператор: Иван Цонев

„Дом No 8”/1987/

СИФ Творчески колектив „Глобус”

Режисьор:Николай Волев , Сценарист: Николай Волев , Оператор: Емил Христов

„Дишай” /1988/

СТФ „Екран”

Режисьор: Юрий Жиров, Сценарист: Виолет Цеков, Георги Аврамов , Оператор: Огнян Логофетов, Музика: Ценко Минкин

„Есенно”/1982/

СНПДФ „Време”

Режисьор: Панчо Цанков , Сценарист: Панчо Цанков , Оператор: Любомир Халачев

„Захари Стоянов”/1975/

СНПДФ „Време”

Режисьор: Юлий Стоянов, Сценарист: Яко Молхов , Оператор: Иван Цанев

„Коми, хората”/1985/ - 37 мин.

СИФ Творчески колектив „Глобус”

Режисьор: Петър Попзлатев, Сценарист: Петър Попзлатев, Оператор: Емил Христов

„Сънувам музика” /1985/

СИФ Творчески колектив „Глобус”

Режисьор: Анри Кулев, Сценарист: Борис Христов , Оператор: Андрей Чертов

„Феномен”/1974/

СТФ „Екран”

Режисьор: Невена Тошева, Сценарист:Проф. Никола Шипковенски, Оператор: Йордан Стоянов


ДЕСЕТКАТА ФИЛМИ СЪЗДАДЕНИ СЛЕД 10-ТИ НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА

„Азбука на надеждата”/2003/

Продукция: АРГО ФИЛМ, с подкрепата на НФЦ

Режисьор: Стефан Командарев, Сценарист: Юрий Дачев , Оператор: Антон Бакарски Музика: Стефан ВълдобревВапцаров.

„Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”/2013/

Продукция: Тривиум филмс , с подкрепата на НФЦ

Режисьор: Костадин Бонев, Сценарист: Ивайла Александрова , Оператор: Константин Занков

„Георги и пеперудите”/2004/

Продуцент: AGITPROP/България, CHANNEL 4/Великобритания, YLE TV2/Финландия, CBC/Канада, HOS, SVT/Швеция, NRK/Норвегия, WGBH/САЩ

Режисьор: Андрей Паунов , Сценарист: Андрей Паунов , Оператори: Борис Мисирков и Георги Богданов. Музика: Иво Паунов, Вихрен Паунов

„Коридор номер 8”/2008/

Продукция: Агитпроп

Режисьор: Борис Десподов, Сценарист:Борис Десподов , Оператори: Борис Мисирков и Георги Богданов, Музика: Петър Дундаков

Неонови приказки”/1992/

СНПДФ „Време”

Режисьор: Елдора Трайкова, Сценарист:Димитър Дерелиев , Оператор:Емил Христов

„Последната линейка на София”/2012/

Копродукция: Камера - Димитър Гочев, СИА - Росен Цанков (България)/Хърватия/Германия

Режисьор: Илиан Метев, Сценарист: Илиян Метев , Оператор: Илиян Метев, Методи Метев, Музика: Том Кирк

„Приключено по давност”/2009/

Продукция: Фондация Утре, Екшън студио

Режисьор: Малина Петрова, Сценарист: Малина Петрова , Оператор:Георги Николов, Музика: Божидар Петков

„Разкази за убийства”/1993/

Продукция: БЪРЪ ФИЛМ

Режисьор: Иглика Трифонова, Сценарист: Меглена Кунева , Оператор: Рали Ралчев

„Стефан Стамболов – съзидателят и съсипателят”/1991/

СНПДФ „Време”

Режисьор: Светослав Овчаров , Сценарист: Светослав Овчаров , Оператор:Георги Чолаков

„Чия е тази песен?”/2003/

Продукция: АДЕЛА МЕДИЯ 99, с подкрепата на НФЦ

Режисьор: Адела Пеева, Сценарист: Адела Пеева , Оператор: Жоро Неделков

Пълната селекция

Селекция преди 1989г. подредена по азбучен ред:

А пожари няма - 1973 - реж.Илко Дундаков

Балканската война 1912 - 1913 - реж. Иван Жеков

Благополучен случай –1988 - Васил Живков

Броени дни (1977) на Георги Стоев-Джеки

В ателието - 1984 - реж. - Невена Тошева

В името на спорта – 1983 - реж. Адела Пеева

В царството на розите - 1928 реж. Александър Вазов

Вечният музикант – 1979 - Оскар Кристано

Ген - 1985г. - реж. Павел Васев

Грънци – 1983 - Николай Волев

Да спасим въздуха - 1977 - реж. Атанас Киряков

Дишай –1988 - реж. Юрий Жиров

Дом No 8 – 1987 - реж. Николай Волев

Еверест – радост и мъка - 1984г. - реж. Милан Огнянов

Един ден в София - 1946г. реж. Захари Жандов

Есенно – 1982 - реж. Панчо Цанков

За Нешка Робева и нейните момичета - 1985г. - реж. Георги Дюлгеров

За служебно ползване - 1988г. - реж. Атанас Киряков

Захари Стоянов –1975 - реж. Юлий Стоянов

Звеното - 1975г. - реж.Невена Тошева

Здравейте, мили деца - 1973г. - реж. Христо Ковачев

Йерархията при животните - 1971г. - реж. Георги Стоев - Джеки

Коми, хората – 1985г. - реж. Петър Попзлатев

Кратка автобиография - 1981, реж. Здравко Драгнев

Към града - реж. Веселина Геринска

Момчето, което наричаха Господин Възхищение - 1987г. - реж. Юлий Стоянов

Нашето море - 1929г. - реж. Кирил Петров

Овчарско - 1978г. - реж. Христо Ковачев

Орфей и говедата - 1998г. реж. Здравко Драгнев

От едно до осем - 1966, реж. Христо Ковачев

Пантеон - 1988г. реж. Малина Петрова

Патешка история - 1980г. - реж. Стилиян Парушев

По начин най-благороден - 1985г. - Юлий Стоянов

Пътешествие между два бряга - 1967г. - реж. Рангел Вълчанов

Разкази за морето / За хората и рибите - 1980г. - реж. Аврам Игнатов

Релси в небето - 1962г. - реж. Едуард Захариев

След аплодисментите "Отвъд аплодисментите и хулите" - Стилиян Иванов

Стената - 1988, реж. Искра Йосифова

Стрели над водата - 1975г. - реж. Константин Георгиев

Строители - реж. Христо Ковачев

Стълба към небето - 1988г. - реж. Влади Ковачев

Сънувам музика – 1985 - реж. Анри Кулев

Тетевенска 24 - 1984г. - реж. Малина Петрова

Толкова ли съм лош ! - 1965г. - реж. Невена Тошева

Тъпанът е голяма музика - реж. Никола Ковачев

Учители - 1978г. - реж. Невена Тошева

Феноменът – 1974 - реж. Невена Тошева

Хора след облаците - 1946г. реж. Захари Жандов

Шешкинград - 1974г. - реж. Васил Живков


Селекция след 1989г. подредена по азбучен ред:

Азбука на надеждата – 2003г. - реж. Стефан Командарев

Вапцаров. Пет разказа за един разстрел – 2013г. - реж. Костадин Бонев

Василица – 1996г. - реж. Радослав Гизгинджиев

Вляво от пътя Лондон –Калкута – 2011г. - реж. Михаил Мелтев

Възможни разстояния – 1992г. - реж. Иглика Трифонова

Вятърът на оголената луна – 2003г. - реж. Иван Младенов

Генко – 1994г. - реж. Боряна Пунчева

Георги и пеперудите – 2004г. - реж. Андрей Паунов

Горяни – 2011г. - реж. Атанас Киряков

Гражданинът кино – 2014г. - реж. Коста Биков

Граница на мечтите – 1996г. - реж. Георги Балабанов

Димитър Шишманов. За размишление – 2014г. - реж. Ралица Димитрова

Европолис – градът на делтата – 2009г. - реж. Константин Бонев

Животът е прекрасен, нали? - 2001г. - реж. Светослав Драганов

Загадката Веда – Словена – 2012г. - реж. Анри Кулев

Иван Кирков – да се спасиш в спомена – 2009г. - реж. Атанас Киряков

Изгубени в затворената линия – 2010г. - реж. Константин Занков

Казан – реж. Никола Ковачев

Като на кино – 1999г. - реж. Юлий Стоянов

Книга на мълчанието – 2014г. - реж. Анри Кулев

Който тръгнал е сам – 2012г. - реж. Ралица Димитрова

Копнеж по нови неща – 1999г. - реж. Любомир Халачев

Коридор номер 8 – 2008г. - Борис Десподов

Кръстю Раковски – един обречен – 1991г. - реж. Невена Тошева

Момчето, което беше цар – 2011г. - реж. Андрей Паунов

Неонови приказки – 1992г. - реж. Елдора Трайкова

Орфей и говедата – 1998г. - реж. Здравко Драгнев

Отело – 2008г. - реж. Иван Младенов

По особено жесток начин – 2006г. - реж. Росен Елезов

Последната линейка на София 2012г. – реж. Илиан Метев

Последните черноморски пирати – 2013г. - реж. Светослав Стоянов

Приключено по давност – 2009г. - реж. Малина Петрова

Проблемът с комарите и други истории – 2007г. - реж. Андрей Паунов

Пътешествие между два филма – 1998г. - реж. Коста Биков

Разкази за убийства – 1993г. - реж. Иглика Трифонова

Родени с века – 2000г. - реж. Елдора Трайкова

Северна Корея в епохата чухче 2003 – реж. Елена Йончева

Северната страна на слънчогледа – 2006г. - реж. Иван Младенов

Срещи с Иречек – 2009г. - реж. Юлий Стоянов, Асен Владимиров

Стеафан Стамболов – създателят и съсипателят – 1991г. - реж. Светослав Овчаров

Стоичков – истината за легендата – 2012г. - реж. Борислав Колев

Страсти по Леа – 2000г. - реж. - Николай Йотов

Търпението на камъка – 1998г. - реж. Костадин Бонев

Фердинанд Български – 1995г. - реж. Светослав Овчаров

Хляб над оградата – 2002г. - реж. Стефан Командарев

Цветанка – 2012г. - реж. Юлиян Табаков

Чия е тази песен? – 2003г. - реж. - Адела Пеева


Класацията на всеки един от критиците се съхранява в документацията на формата Лачените обувки на българското кино - документалните филми" и е на разположение на всеки, който има професионален интерес.


Екип

Александра Гюзелева

Александра Гюзелева
Водещ

проф. Божидар Манов

проф. Божидар Манов
Водещ

Янко Терзиев

Янко Терзиев
Сценарист

Васил Христов

Васил Христов
Изпълнителен продуцент

Федя Тодорова

Федя Тодорова
Делегиран продуцент

Цветан Недков

Цветан Недков
отговорен оператор

Дамян Петров

Дамян Петров
Режисьор

РЕКЛАМА