РЕКЛАМА


Коледен фермерски базар за регионални продукти и храни ще се проведе утре на улица „Оборище“ в София. Съвместно със Столичната община и „Пазари Юг“, фондация Биоселена и Българското дружество за защита на птиците, кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ призовава потребителите да изберат български продукти за празниците. Тази година пазарът има и благотворителна кауза -  част от приходите от продажбите ще бъдат отделени за пострадалите семейства в Хитрино. Така, пазарувайки фермерски стоки, можете да помогнете на изпадналите в беда наши сънародници, останали без дом и покъщнина.  От началото на месеца, фермерският пазар премина през Русе, Варна, Пловдив и Благоевград. В София производители, които се присъединиха към кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ и доказаха качеството на продуктите си ще ги представят на три щанда, а постигнатото от кампанията на обществената телевизия ще бъде представено в изложба.

Над 11 милиона стоки със стикери на кампанията „Купувам българско“ са продадени в търговската мрежа от началото на кампанията. Към нея тази година се присъединиха производители на халва, сокове и вино от арония, агнешко месо, яйца и производител на вино – розе.

Една от целите на кампанията е да запознае зрителите с проблемите на фермерите и трудностите с достъпа им до търговските вериги. Заради по-евтините стоки от чужбина,  производителите на плодове и зеленчуци трудно успяват да реализират продукцията си на пазара.

Почти всички фабрики за консерви в България пък внасят зеленчуци от чужбина, защото има недостиг на български.

А фермери от района на Пазарджик продават животните си, за да намерят пари за фураж. В ефира на БНТ 2 земеделци от пловдивско заявиха, че производството на ориз в България е пред фалит заради ниските субсидии.

Работещите в рибната индустрия се оплакаха, че се внася некачествена продукция и се продава като българска. За същото предупредиха и българските  производители на мед, дрехи и трикотаж.

След репортажи в новините на БНТ 2, Министерството на земеделието и храните подготвя промени в Наредбата за изискванията към млечните продукти и  изделията от мляко и имитиращите продукти ще се предлагат на отделни щандовете в магазините. А през пролетта производителите на български храни и напитки сключиха меморандум с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите да се предлагат в менютата им продукти от родните производители.

Кампанията на новините на БНТ2 получи и три награди. През юни Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ присъди на кампанията „Купувам българско“ наградата „Българска роза 2016“. Отличието беше връчено заради подкрепата, която обществената телевизия оказва на българския бизнес.

За същите заслуги беше връчена и специална грамота от фирмите от дървообработващата и мебелната промишленост на годишната им конференция.

Преди дни Българската национална телевизия получи отличие за приноса си към подобряването на достъпа до качествена храна. Призът за обществената медия донесе кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“.

Кампаниите на новините на БНТ 2  „Купувам българско“ и на Министерството на земеделието и храните „Подкрепяме българското“ обединиха усилията си в подкрепа на местното производство. За един месец бяха организирани фермерски пазари във всички 28 областни града в страната.  Екип на министерството на земеделието проведе срещи с местни фермери, за да ги запознаят с възможностите на европейските програми. От земеделското министерство обявиха, че от следващата година общините ще получават помощ от държавата, за да организират фермерски пазари.

След работни срещи на фермерите със земеделското министерство се очаква скоро да станат факт и първите споразумения с големи търговски вериги в България за продажба на фермерски български храни и напитки.

И тази година кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ призовава да се избират български продукти за приготвянето на празничните храни. Коледният фермерски базар дава възможност на потребителите да осигурят вкусни плодове и зеленчуци, вина, млечни и месни деликатеси, пчелни продукти и сладкиши, защото българските продукти са с доказано качество.

РЕКЛАМА