РЕКЛАМА


Музеят на градския бит, известен в Русе като „Къщата на Калиопа“ е красива къща на брега на река Дунав. Градските митове свързват тази сграда и с една красива любовна история.

Къщата е построена през 60-те години на XIX в. Консулството на Прусия се е намирало в нея до Освобождението. Градските легенди твърдят, че Катерина Калиш, красивата съпруга на консула, Морис Калиш, била настоятелно ухажвана от управителя на Дунавския вилает Мидхад Паша, който й подарил тази къща. За да не скандализира обществото, решил да организира състезание, в което да участват красивите дами от Русе. Те трябвало да стрелят по гълъби и тази, която спечелела турнира, като награда щяла да получи къщата. Естествено, целта била Калиопа да получи къщата, а пашата бил достатъчно влиятелен, за да го уреди. Затова другите дами стреляли с халосни патрони, само Калиопа стреляла с истински, и, за да е двойно подсигурена, от едно скришно ъгълче, й помагал най-добрият стрелец от турския гарнизон. При тази двойна подготовка Калиопа спечелила турнира и получила като награда тази къща

Богатият русенски търговец Стефан Камбуров купува къщата след 1878 г. Камбуров е виден радетел за българска църковна независимост. Той е членувал в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград.По негова покана през 1886 г. в Русе пристига австрийският живописец Карл Шаусберг. Така по стените и таваните на втория етаж на къщата се появяват стенописи по последна мода. Художникът е оставил подписа си под сцена от гръцката митология.

Те са от 1886 година, изключително характерни са за Западна Европа от този период,съчетават по интересен начин имотиви,и цветове. Когато идват реставраторите през 1971-1972 година, те са изключително впечетлени от качествата на боите и от тяхната яркост. Оказва се, че е достатъчно стенописите само да бъдат почистени.

Музеят на градския бит представя по-късен период от изграждането на къщата. Той отваря врати през 1987 г. и е първият у нас етнографски музей за градска буржоазна култура. Експозициите разказват за модерността в ежедневието на русенци от края на XIX и началото на XX в. В музея са показали и много луксозни предмети, които богатите са демонстрирали, когато дават приеми и по този начин са показвали престиж. Изложена е роклята „Шантеклер“, един емблематичен експонат от експозицията на етнографския отдел, който показва първото модно течение в България. Тази рокля е принадлежала на Арменухи Елтанян, наследничка на една от богатите фамилии в Русе. Ушита е по поръчка в Букурещ и е ползвана в първите десетилетия на XX век за вечерни събития.

Вторият етаж на къщата представя интериора на богат градски дом. Особено интересни са салонът за гости, музикалният салон и семейната спалня. Обзаведени са с мебели, внесени от Австрия и Германия. По това време русенци започнали да използват за хранене, пиене и украса различни предмети от порцелан, стъкло, сребро и седеф, свидетелство за търговията с Европа и за финансовите възможности на богатите градски фамилии. Заради красивия естествен декор, който къщата предлага, тук са снимани сцени от няколко филма.

Къщата на Калиопа и днес съхранява уникални свидетелства за живота на русенци от края на XIX и началото на XX век, които живеели като европейци много преди останалите българи да се докоснат до бита и културата на стара Европа.

Къщата на Калиопа
"10 000 крачки" - 25.12.2018

РЕКЛАМА