РЕКЛАМА


В това издание на „10 000 крачки" ще се разходим до къщата, в която е прекарал последните 20 години от живота си един от бележитите дейци на българското национално-освободително движение - Ильо войвода.

Къщата се намира в Кюстендил, в някогашната възрожденска махала Градец. Сградата е реставрирана в края на 70-те години на миналия век, а през 1980 година официално отваря врати като музей. Ильо Марков се заселва в Кюстендил със семейството си след неуспешния и кървав край на Кресненско-Разложкото въстание от 1878 година, в чиято подготовка участва. Той е революционер, хайдутин, водач на многобройни чети. Включва се в българската легия на Раковски в Сърбия, в Сръбско-турската, а след това и в Руско-турската война от 1877-1878 година, по време на която страната ни е освободена. Взема активно участие с четата си и в освобождението на Кюстендил.

Експозицията в къща музей „Ильо войвода" е посветена на национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край през петте века на османско владичество. Основни акценти в нея са отделени на живота и делото на Ильо Марков.

Къщата е обявена за паметник на културата. Близо до нея се издига и внушителен паметник на войводата, който е открит през 1979 година.

Къща музей „Ильо войвода" в Кюстендил
"10 000 крачки" - 14.10.2019

РЕКЛАМА