РЕКЛАМА


Рецептите на Катерина Евро

Какаов кекс с глазура от бял шоколад

За кекса:

Яйца - 3 бр.
Захар - 220 г
Кисело мляко - 200 г
Олио - 100 мл
Брашно - 350 г
Какао - 30 г
Сода бикарбонат - 1 ч.л.
Сол


За глазурата:

Бял шоколад - 200 г
Сметана - 100 мл
Филирани бадеми - 50 г
Захарни топчета -по желание

Разбийте яйцата в купа. Смесете киселото мляко със содата бикарбонат и прибавете към яйцата. Добавете захарта, олиото и какаото на прах. Разбъркайте и започнете да добавяте поетапно брашното. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Намазнете формата за кекса и изсипете сместа. Заравнете и прехвърлете в предварително загрята фурна на 180 С за половин час. Загрейте сметаната в касерола на котлона. Когато се затопли, дръпнеге съда от котлона и добавете белия шоколад, начупен на парченца. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и глазурата стане гладка и хомогенна. Залейте кекса и украсете с филирани бадеми и цветни захарни топчета.

Крем супа от червена леща, сладък картоф и фъстъци

Червена леща - 1 ч.ч.
Червени картофи - 500 г
Моркови - 1-2 бр.
Лук - 1-2 глави
Чесън - 2-3 скилидки
Зеленчуков бульон - 700 мл
Сметана - 200 мл
Къри - 1 ч.л.
Кимион (семена) - 1 ч.л.
Люто чили - 1/2 ч.л.
Черен пипер, сол, зехтин

За поръската:

Фъстъци - 100 г
Червен лют пипер - 1 ч.л.
Червен пушен пипер - 1 с.л.
Олио
Сол

Нарежете главата лук и поставете да се вари в подсолена вода. Прибавете нарязани едро моркова и сладките картофи. Оставете зеленчуците да се сварят до полуготовност и добавете червената леща. Нарежете едро скилидките чесън и добавете. Запечете семената кимион в сух тиган за кратко.

Прехвърлете в хаванче и счукайте ситно кимиона. Добавете в супата. Когато лещата се свари, свалете съда от котлона. Пасирайте супата до гладък крем и добавете течната сметана и маслото. Овкусете с чаена лъжичка бял пипер и къри и разбъркайте финално.

Загрейте олио в тигана и добавете печените фъстъци. Овкусете с чаена лъжичка люто чили и супена лъжица пушен червен пипер. Запържете ядките за кратко и прехвърлете в купичка. Гарнирайте крем-супата от червена леща и сладък картоф с пикантните фъстъци и сервирайте.

Крем супа от леща и сладък картоф, какаов кекс с бяла глазура
"Храна за душата" - 15.05.2019

РЕКЛАМА