Турнето на Пътуващото лятно кино с БНТ приключи тази събота в Борисовата градина в София. Софиянци също с нетърпение очакваха да се върнем при тях, а филмът „Възвишение“ традиционно напълни „залата“ ни под звездите.

Споделете с приятели


В седмия сезон на "Пътуващото лятно кино" прожектирахме безплатно 7 нови игрални български филми. 10 000 души споделиха с нас големия екран на Българската национална телевизия. Едно голямо пътешествие от град на град, всеки ден на ново място, за да излезем от екрана и да дойдем при Вас. Всяка вечер гледахме и по два късометражни филма. Тази години прожекциите бяха общо 25. Гости в студиото на "Култура.БГ" бяха Йоана Левиева-Сойер и проф. Александър Грозев, за да поговорим за смисъла от една такава кампания.

Според проф. Грозев е голям интересът към българското кино и идеята за пътуващо лятно кино е прекрасна, защото по този начин българските филми достигат до най-отдалечените кътчета на страната.

Йоана Левиева-Сойер е на мнение, че това, което държи тази кампания 7 години е нейният възрожденски дух. С пътуващото кино се дава на хората нещо истинско, усещане за общност, което изкуството създава винаги. По нейно мнение не само цифрите са впечатляващи, но и самото усещане за нещата.