РЕКЛАМА


"Имам нужда да вярвам, че нещо невероятно е възможно".

От върховете на науката през скритите коридори в съзнанието си - гениален математик доказва уравнение за Нобелова награда, която получава след дълга борба със себе си и диагнозата на психолозите.

Биофикция на историята за математика Джон Наш.

Американският математик Джон Форбс Наш-младши е роден в Блуфилд, Западна Вирджиния. Преподава в Питсбръг, преди да се премести в Принстън. Препоръката от предишния директор съдържа само едно изречение : "Този човек е гений".

През 1957г. се жени за колежката си Алиша Лард, но скоро след брака развива тежка шизофрения с халюцинации. Двамата се развеждат през 1962г. Състоянието на Наш продължава 25 години с временни престои в психиатрични клиники. През 80-те години на ХХ век бившите съпрузи се събират отново, а през 2001. за втори път сключват брак.

На 23 май 2015г. семейство Наш катастрофира с такси в Ню Джърси. 86-годишният Джон и 82-годишната Алиша загиват на място, двамата шофьори и другият пътник са с леки наранявания.

Наш работи в "теорията на играта" с извеждане на математичен резултат за взимане на решение.

"Равновесието на Наш", за което математикът печели Нобелова награда, доказва че: "във всяка игра има поне една равновесна точка". Целта е поддържане на равновесието, като се избягват влошаващи резултата промени. Подходящо е за покер и други индивидуални игри с постоянен риск между загуба и печалба. Уравнението предлага възможност за анализиране на ситуации /с конфликт или в сътрудничество/ и предвиждане на резултати от действия.  "Равновесието на Наш"  се ползва в икономиката, компютрите, модерната биология и изкуствения интелект. Според университета в Манчестър вече се прилага и в разчитане на схеми за корупция и държавни кризи като Гръцката...

"Хипотезата на Риман", спомената във филма, е известна задача в математиката, нерешена почти 150 години. През 2000г. Американският математически институт "Клей" в Масачузетс обявява 1 милион долара за решението на една от седемте задачи с "Награда Милениум".

"Хипотезата на Риман" е доказана през 2010г. от руснака Григорий Перелман.  Математикът живее аскетично в Петербург и отказва да получи наградата с думите: "Нямам нужда от нищо. Имам всичко, което искам". Спестеният милион чака пет години, за да бъде предложен през 2015г. на следващия кандидат с решение на задачата  - нигериеца Опиеми Енох.

По време на снимките режисьорът Рон Хауърд решава, че халюцинациите на Наш трябва да бъдат представяни първо звуково и след това визуално.  Уравненията, изписани на дъската, са действителните задачи на Джон Наш.

Според статия в "Ентъртейнмънт уикли" от 2001г. създателите на филма възнамерявали да подскажат хомосексуалността на Джон Наш, но изоставили идеята заради погрешна асоциация с шизофренията. Такава връзка обаче е доказана в психологически изследвания през 50-те години на ХХ век: хомосексуалистите най-често развиват шизофренни форми - халюгенни, параноидни, циклофренни и т.н.

Филмът е критикуван от учените, но печели киноманите, награди и приходи от 150 млн. долара.

Драма.

САЩ, 2001г., 135 мин.

Режисьор Рон Хауърд

В ролите: Ръсел Кроу, Ед Харис, Дженифър Конъли, Пол Бетани, Кристофър Плъмър и др.

4 награди "Оскар", още 32 и 63 номинации

4 награди "Оскар" за най-добър филм, режисура на Рон Хауърд, поддържаща роля на Дженифър Конъли, сценарий на Акива Голдсман /2002/;

4 награди "Златен глобус" за най-добра драма, сценарий на Акива Голдсман, главна роля на Ръсел Кроу, поддържаща роля на Дженифър Конъли /2002/;

2 награди от БАФТА за главна роля на Ръсел Кроу и поддържаща роля на Дженифър Конъли /2002/;

Награда и номинация за поддържаща роля на Дженифър Конъли от критиката в Канзас и Лас Вегас /2002/;

Награда и номинация за главна роля на Ръсел Кроу от критиката в Сан Диего и Ванкувър /2002/;

Номинации за "ГРАММИ" и "Композитор на годината" на Джеймс Хорнър от Световните награди за саундтрак в Гент, Белгия /2002/...

Историята на математика Джон Наш - от началото на кариерата като нервен и арогантен преподавател в Принстън през брака му с математичката Алиша и шпионажа през Студената война. Тогава се появява агент Парчър от Тайните служби на Правителството, който го вербува за дешифриране на руските кодове. Въпросът му е начало на опасна игра в конспирацията и съзнанието на математика: "Знаете ли нещо, господин Наш? "Постоянно" е отговорът на Наш. Въпреки натиска отвън и разстройството в личността си Джон открива точката на равновесие и успява да докаже своята теория, за която печели Нобелова награда.

Златна Романова

"Представи си, че изведнъж си разбрал как хората, местата и моментите, важни са теб, не са отминали, не са мъртви, нещо по-лошо - никога не са съществували. Какъв би бил този ад?"

"Човек е способен на толкова жестокост, колкото има във въображението си"

"Нищо не е сигурно, Джон. Това е единственото сигурно, което аз знам".

"Колко голяма е Вселената?"

"Безгранично".

"Откъде знаеш?"

"Знам, защото всички данни показват, че е безгранична".

"Но, това още не е доказано".

"Не".

"Ти не си я видял".

"Не".

"Как така си сигурен?

"Не съм, просто  вярвам"

"Това е също като любовта, предполагам"

БНТ новини Още новини
БСП: Напрежението за клас "прослужено време" е провокирано от правителството

17:22

БСП: Напрежението за клас "прослужено време" е провокирано от правителството

БСП: Напрежението за клас "прослужено време" е провокирано от правителството
Ще има ли отлив на германски летовници в Турция

17:14

Ще има ли отлив на германски летовници в Турция

Ще има ли отлив на германски летовници в Турция
Протести в Брюксел за освобождаване на арестуваните в Турция природозащитници

17:07

Протести в Брюксел за освобождаване на арестуваните в Турция природозащитници

Протести в Брюксел за освобождаване на арестуваните в Турция природозащитници

Филми в програмата днес
Семеен бизнес

БНТ 2 | 25.07.2017 17:30

Семеен бизнес

Семеен бизнес
Червената кралица

БНТ 2 | 25.07.2017 18:00

Червената кралица

Червената кралица
Как се прави?

БНТ 2 | 25.07.2017 18:25

Как се прави?

Как се прави?

РЕКЛАМА