РЕКЛАМА


Автор и продуцент: Джонатан Гили

Оператор: Дейвид Бенет


Филмът на БиБиСи представя историята на първата вековна Кралица на Великобритания - с ценни кадри от Архива на "Пате".


Кралицата-майка Елизабет е любимка в Кралството и в семейството. Самата тя обича комедии, шапки и добро настроение, дори в най-критичната ситуация

Как Елизабет Боулз и принц Албърт поемат короната на Обединеното кралство след абдикация на крал Едуард VІІІ, за да посрещнат тежестта на управлението, а по-късно и удара от Втората световна война: "Страхливците се препъват, опасността се прескача от смелите", казва Кралицата Майка.

Причината за новата британска коронация е абдикацията на Крал Едуард VІІІ, който е влюбен в американката Уолис Симпсън, но като глава на Англиканската църква няма право да се омъжи за разведена жена по това време. Едуард VІІІ избира любовта вместо престола. Негов приемник става брат му Албърт - бъдещият крал Джордж Vl.

Елизабет е родена в лятното имение на баща си, на 4 август 1900 година в Хъртфордшиър, Англия, като Елизабет Анджела Маргърит Боулз-Лайън. Тя е четвъртата дъщеря и девета поред от 10 деца в семейството на Херцога на Стратмор и Кингхорн.

Доживява 101 години до 30 март 2002. По-рано, на 7 февруари 2002, е раздялата с малката й дъщеря й - принцеса Маргарет Роуз. По-голямата, родена като Елизабет Аликзандра Мери, е настоящата кралица Елизабет ІІ, след чието коронясване Елизабет Боулз е почитана като Кралицата Майка.

Подготовката за траурната й церемония
започва още през 1969. Този дълго репетиран ритуал е предложен за погребението на принцеса Даяна.

Кралицата Майка, известна още с гальовното име Куки /Cookie, Бисквитка/, е първата кралска фигура с вековно дълголетие. Има шотландски корени и говори перфектно френски. Обича комедии, харесва Франки Хауърд и "Щурата банда", любимият й актьор е Джон Уейн. Нейният образ е представен от Хелена Бонъм-Картър в "Речта на краля" /2010/ и от Габриел Блант в "Даяна:Нейната истинска история" /1993/

Адолф Хитлер я нарича "най-опасната жена в Европа" заради способността й да повдигне духа и силата на британския народ през бомбардировките над Лондон

Предпочита пастелни тонове, задължително шапка и перли.

Син на Кралица Мери, Принц Албърт, за близките - просто Бърти, й предлага брак през 1921, но Елизабет отказва, защото се страхува да не загуби завинаги свободата си да мисли, говори и действа така както чувства, че трябва. Следва второ брачно предложение. Междувременно Кралица Мери посещава избраницата, за да провери "кое е момичето, откраднало сърцето на сина й. След срещата тя е убедена, че "Елизабет е момичето, което би могло да направи Бърти щастлив"

Сватбата е на 26 април 1923. 22-годишната Елизабет Боулз става Нейно Кралско Височество Херцогиня на Йорк . Меденият месец в Съри минава с кашлица на младоженката. Три години по-късно, на 21 април 1926, се ражда първата дъщеря - принцеса Елизабет, бъдещата кралица Елизабет ІІ. Втората дъщеря - принцеса Маргарет Роуз, се ражда на 21 август 1930.

През Втората световна война кралското семейство е непоклатимо и сплотено. Когато Кабинетът съветва Елизабет да изпрати децата си далече заради войната, тя заявява: "Децата няма да тръгнат без мен. Аз няма да оставя Краля. И Кралят никога няма да напусне".

Настинала от четири месеца, с последвала пневмония, на 30 март 2002 Кралицата Майка Елизабет заспива завинаги след 101 години живот /и 238 дни/. Седем седмици по-рано изпраща дъщеря си - принцеса Маргарет.

В деня на траурната церемония - 9 април 2002, е изпратена с печал и уважение от милиони британци. По нейна воля венецът от капака на ковчега й е оставен на Гроба на незнайния воин, както и венчалният й венец преди 79 години...

*Златна Романова


БНТ новини Още новини
Изстреляха три ракети към Израел

23:05

Изстреляха три ракети към Израел

Изстреляха три ракети към Израел
Румен Радев: Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие

22:19

Румен Радев: Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие

Румен Радев: Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие
Фестивал на хвърчилата във Варна

22:13

Фестивал на хвърчилата във Варна

Фестивал на хвърчилата във Варна

Филми в програмата днес
Поглед към звездите

БНТ 4 | 18.08.2019 14:40

Поглед към звездите

Поглед към звездите
Мера според мера

БНТ 1 | 18.08.2019 15:00

Мера според мера

Мера според мера
Мъже в командировка

БНТ 2 | 18.08.2019 16:00

Мъже в командировка

Мъже в командировка

РЕКЛАМА