site.'.bnt2 05 март
22:00 ч.
Космонавтите: Как Русия спечели космическата надпревара
документален филм /Великобритания, 2014 г./, режисьор Майкъл Лахман /1 част/
site.'.bnt2 10 март
22:00 ч.
Космонавтите: Как Русия спечели космическата надпревара
документален филм /2, последна част/

РЕКЛАМА


Режисьор: Майкъл Лакман

Продуцент: БиБиСи-4

Космосът е безграничният таван на Студената война

Новините от 18 март 1965 предизвикват шок и радост. Направена е реална човешка стъпка в открития Космос и това бележи бурното начало на космическа надпревара между суперсилите - САЩ и СССР.

Когато Нийл Армстронг стъпва на Луната през 1969, Америка влиза в историята като победител, но истинските пионери в Космоса са съветските космонавти и този документален филм на БиБиСи-4 е посветен на тях. С редки и непоказвани досега кадри режисьорът Майкъл Лакман представя историята, която можеше да бъде друга.

Алексей Архипович Леонов е първият космонавт, излязъл сам в открито космическо пространство, извън кораба. Проблемът е във връщането му обратно ...

Сергей Поздняков, генерален директор на "Звезда" / производител на костюмите за руските космонавти/: "Да излезеш в космическото пространство е непредвидимо състояние. На кораба имаш стени, връзка със Земята, защитен си, извън кораба си сам в открит Космос и толкова високо, че да предвидиш как ще се чувства човек в тези условия е невъзможно"

"Восход 2" /"Възход 2"/ стартира преди американците, докато НАСА подготвя Ед Уайт за изпитанието.

В началото на 1963 руските космонавти са поканени в Москва на среща със Сергей Корольов, "мозъкът" на Съветската космическа програма, за представяне на нов кораб - подобен на този на Гагарин, но с прозрачна тръба, 3 метра дълга и 1.2 широка за изход.

Мисията "Восход 2", изисква космически "пешеходец" и командир.

Конструктор на проекта е Сергей Корольов. За свой командир Алексей Леонов посочва Павел Беляев. С травма в крака и съмнение за годност от докторите, Беляев покрива парашутните изпитания. 10 години по-стар от Леонов, Павел Беляев е пилот на боен самолет от последните дни на Втората световна война, летял от Далечния изток към Япония. Смел и отговорен.

Подготовката започва: 5 км бягане и 700 метра плуване на ден, без хокей заради наранявания, може футбол, волейбол и баскетбол. Космическото пътешествие излага тялото на мощни центробежни сили и високо налягане, затова се провеждат изпитания с въртене в центрофуги, понякога до пълно изхвърляне на телата. Затворени са в стая без сензори със сгъстен кислород, опасно запалим вътре.

Двойката се учи да лети и навигира, с преобръщане във въздуха за преодоляване на земното притегляне, на самолет Ту-104, изпълнявайки параболни арки за изпитване на нулева гравитация на всеки 25 секунди.

В модифициран хеликоптер Ми-4 руските космонавти тренират атмосферно кацане от 110 метра височина, със спускане без двигател, само с въздушна циркулация, като се измерва скоростта на свободно падане спрямо земното притегляне: "Щура идея, изключително опасна. Но аз изпълних 9 такива кацания", разказва космонавтът Алексей Леонов във филма.

Излитат от Байконур. Горе в Космоса Леонов излиза от капсулата. Гледката към Земята била внушителна - зелената Латинска Америка, сивата Северна Америка, сянката на Африка и останалия мрак...Възхищението е кратко, защото астронавтът бързо усеща проблем - скафандърът му пропуска, опитва да се изтегли с кордата, която го свързва с кораба и няма много време - само 5 минути, преди да попадне в сянка и да потъне в мрак.. За да намали налягането наполовина, изпуска въздух. В кораба е чудо, че не излиза искра и да експлодират. В този ден Беляев губи 6 кг тегло. Когато Леонов поглежда към Земята, нощта се обръща в ден и се открива светлина към Африка.

Кацат ръчно в Сибир, без връзка и навигация - сред гъста гора, студ и вълци. Отказват помощ от случайно прелитащ частен хеликоптер и чакат официален спасителен отряд след възстановена радиовръзка. Спасителите обаче са кацнали на 9 км от тях, пристигат със ски и подкрепление от топла вода, храна и кабина. След още една нощ в сибирската гора изминават отново 9 км до Перм, където ги чака хеликоптер. Посрещането в Москва е тържествено.

Художникът-космонавт

През годините Алексей Леонов дълбоко страда от гибелта на мнозина приятели и колеги в космическото състезание между силите. Неговото хоби да рисува го прави атипичен представител на астронавтите. Дори е заподозрян от Директора на съветската ракетна програма през 70-те - Василий Мишин, че проблемът със "Салют-1" е причинен от моливите за рисуване на Леонов, които били попаднали във вентилационната система. Разследването не доказва такава вина.

Безусловно Алексей Леонов ще бъде запомнен като първия човек, излязъл на открито в космическото пространство. И ако нещата бяха се развили другояче, руснаците щяха да бъдат първи.

Алексей Леонов умира на 12 октомври 2019 година в Москва, на 85 години. Астронавтите от всички страни губят уважаван и достоен колега, а светът губи още една пряка връзка с Космоса въпреки надпреварата за първенство.

Във филма участват и Наталия Корольова - дъщеря на конструктора Сергей Корольов и Сергей Хрушчов - син на Никита Хрушчов. Попитан от премиера Хрушчов "Колко ще струва този ракетен прогрес?", Корольов отговорил: "Няма значение, само да бъде отбелязан". "За теб може и да не е, но за мен е важна цената". Хрушчов бил загрижен и разсъждавал, че стандартът на живот в Съветския съюз трябва да се вдигне, че хранителната индустрия е нужна повече от инвестициите в Космоса.

За д-р Асиф Сидих от Университета "Фордам" в Ню Йорк: "Руските кораби са изключително опасни, незащитени, конструирани за пропаганда, в конкуренция на САЩ".

За космонавта Георги Гречко: "Ние си свършихме работата - тя беше сложна и опасна. Ние искахме да сме преди САЩ, а те - преди нас"

В продължение на години съветските космически програми са представяни от Запада като несъвършени конкуренти на НАСА, чийто постижения се отчитат като върхове след кацането на Луната.

Но руските космонавти са космическите пионери, които дръзко поемат голям риск, правят грешки, но ударно преминават границата на човешкото познание. А в името на знанието не може да има война! ...И следващата мисия е обща - руско-американска.

Това, което губи в състезанието към Луната, Русия наваксва с развитието на космическа станция "МИР".

Златна Романова


БНТ новини Още новини
Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград

14:38

Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград

Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград
 Кукерски празник в Карлово

14:28

Кукерски празник в Карлово

Кукерски празник в Карлово
Адвокат от Търговище е задържан за блудство

14:18

Адвокат от Търговище е задържан за блудство

Адвокат от Търговище е задържан за блудство

Филми в програмата днес
Хлапето 00:00:23

БНТ 1 | 29.02.2020 15:00

Хлапето

Хлапето
Мъж за милиони

БНТ 2 | 29.02.2020 15:30

Мъж за милиони

Мъж за милиони
Тайните на Силициевата долина

БНТ 1 | 29.02.2020 19:00

Тайните на Силициевата долина

Тайните на Силициевата долина

РЕКЛАМА