РЕКЛАМА


Режисьор Ананд Тъкър

В ролите: Джим Броудбент, Колин Фърт, Джулиет Стивънсън, Джина Маккий, Сара Ланкашър, Илейн Касиди, Клеър Скинър, Матю Биърд и др.

Между баща и син има една история, която очаква да бъде разказана

Родител и дете. Минало и настояще. Спомени и тайни - Писателят Блейк Морисън е в сложни отношения със своя баща Артър Морисън, чиято окончателна диагноза го призовава да напусне съпругата и децата, за да замине към селото от своето детство, в помощ на майка си и сестра си. Мястото е ревизия на проблемите между тях от години.

Спомени от живота с "популярен" баща - Може би е трудно да живееш с известен баща, независимо че другите смятат "какъв късметлия". Но това не е същото у дома. "Популярните" бащи са мъчително объркващи за своите деца-тинейджъри. Децата предпочитат спокоен и щедър компаньон, който ги слуша и води на футбол и кино. Не искат някой, който е "животът и душата на партито", но когато партито свърши си го изкарва на тях.

"Дебела глава" - Създаден по бестселъра на Блейк Морисън от 1990г., филмът описва вина, носталгия, тайни и лъжи, потиснати чувства и огорчение от един мъж, доминиращ в семейството си с енегргия, бомбастичен хумор и точни размери в живота.

Истинският Блейк Морисън е автор и редактор в "Обзървър", но литературният живот е оценен от баща му като "хабене на време и пари в университета". Бащата Морисън не е прочел нито една книга докрай - през последните 42 години продължава да чете "Смърт край Нил"...Въпреки че синът е уверяван от леля си, че баща му боготвори семейството, той никога не го казва и никой не го пита. Остават много въпроси без отговор, така че съжалението и примирението създават основното настроение в историята. Ситуацията е предвидима в смисъла, че "никой не е принц по доспехите". Младият Блейк разкрива провалите на баща си, докато расте и е огорчен. Майка му винаги е знаела, но играе ролята, която се очаква от съпругите по онова време - да страдат в мълчание. Неспособността на един зрял мъж да изрази любовта си - нито словесно, нито физически, към своите деца не е необичайна и за съсловието, което представят - семейство-доктори.

Забележително партньорство между актьорите Джим Броудбент и Колин Фърт с трудни роли в сложна връзка. Режисьорът Ананд Тъкър многократно използва огледала, за да предложи повече от един поглед към някой или нещо. Привидно история като други подобни - за бащи и синове, но малко по-дълбока през погледа на децата. Някъде се споменава, че в ранно детство децата гледат на родителите си като на знаещи всичко. Като тинейджъри мислят, че родителите им не знаят нищо. Като пълнолетни все пак допускат, че може би са знаели малко въпреки всичко. Накрая, единственото им желание е все още да бъдат наоколо, за да научат повече за тях. Това е цикълът в живота и във филма.

ФИЛМЪТ

През 1989г. авторът Блейк Морисън е отличен с писателска награда. Месеци по-късно баща му Артър е с диганоза - нелечим рак. Как Блейк и семейството - майката Ким, сестрата Джилиан и съпругата му Кати, ще посрещнат залеза на един живот с отворени очи

Историята е разделена в два периода - настоящето през 1989г. и връщане към 50-те, когато тинейджърът Блейк се тревожи дали светът ще свърши, в резултат на ракетната криза в Куба. Тогава Блейк презира баща си, защото му изглежда дребен интригант и флиртаджия. Момчето спи с шотландската семейна прислужница Сандра и подозира, че баща му би искал да е на негово място. Артър Морисън изглежда винаги бодър, стабилен и енергичен. Има много от почвата под краката му за разкриване. Блейк основателно се съмнява за връзка с леля му Бити, която и двамата обожават. Блейк изпитва гняв за отношението към майка му. След 25 години нещата изглеждат малко по-различни...Завръщането на сина Блейк при баща му означава докосване до чувствата и филтриране на спомените в техните отношения. Без знак на обич и закъсняла привързаност, Артър, може би, е бил по-добър баща от оценката, която Блейк му е дал. Накрая, когато с всеки изминал ден духът му отслабва, се губят и страни от личността му, което води Блейк Морисън до същинския въпрос: "Кога за последно видях баща си?"...

Златна Романова

"Моят баща казваше, че да бъдеш поет е много добре, но не е начин да живееш".

"С риск да изглеждам сантиментален, бих искал да благодаря на съпругата си Кати, не само за куража и подкрепата, но също и за това, че тя незабележимо ме накара да я забележа."

Награда и 11 номинации...

6 номинации за: най-добър филм, режисура на Ананд Тъкър, сценарий наДейвид Никълс, монтаж на Тревър Уейти, главна роля на Джим Броудбент, поддържаща роля на Колин Фърт и актьорски дебют на Матю Биърд от Британските награди за независимо кино /2007/;

Номинации за най-добър актьор на Джим Броудбент и обещаващ дебют на Матю Биърд от Годишните награди на британската критика за "Ивнинг стандърт" /2008/;

Номинация за най-добра актриса в поддържаща роля на Илейн Касиди от Ирландските кино и телевизионни награди /2008/

Номинация "Британски актьор на годината" за Джим Бродубент от Лондонския кръг на филмовите критици /2008/;

Награда "Златен трейлър" за чуждестранна драма от Американските награди за творчески постижения във филмовата реклама /2008/.

БНТ новини Още новини
Великобритания предлага създаването на коалиция за защита в Персийския залив

23:16

Великобритания предлага създаването на коалиция за защита в Персийския залив

Великобритания предлага създаването на коалиция за защита в Персийския залив
Пореден масов протест в Пуерто Рико иска оставката на губернатора

22:45

Пореден масов протест в Пуерто Рико иска оставката на губернатора

Пореден масов протест в Пуерто Рико иска оставката на губернатора
Турската полиция конфискува 270 милиона фалшиви долари

22:33

Турската полиция конфискува 270 милиона фалшиви долари

Турската полиция конфискува 270 милиона фалшиви долари

Филми в програмата днес
Мъже без мустаци

БНТ 1 | 23.07.2019 14:25

Мъже без мустаци

Мъже без мустаци
Капри

БНТ 1 | 23.07.2019 16:25

Капри

Капри
Отдел "Фалшива самоличност"

БНТ 3 | 23.07.2019 16:30

Отдел "Фалшива самоличност"

Отдел "Фалшива самоличност"

РЕКЛАМА