РЕКЛАМА

Панорама с Бойко Василев | Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс | Части от предаването - 7

Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева 01:04:55

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева

Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева
Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс 00:07:06

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс

Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс
Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа 00:06:49

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа

Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа
Цецка Цачева: Днес съм фокусирана изцяло в ролята си на министър на правосъдието 00:15:05

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Цецка Цачева: Днес съм фокусирана изцяло в ролята си на министър на правосъдието

Цецка Цачева: Днес съм фокусирана изцяло в ролята си на министър на правосъдието
Деница Златева: Смятам, че председателството е надпартийна национална кауза 00:13:14

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Деница Златева: Смятам, че председателството е надпартийна национална кауза

Деница Златева: Смятам, че председателството е надпартийна национална кауза
Властта отстрани – анализ на Първан Симеонов 00:05:51

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Властта отстрани – анализ на Първан Симеонов

Властта отстрани – анализ на Първан Симеонов
"Щурците" - 50 години на сцената 00:14:23

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

"Щурците" - 50 години на сцената

"Щурците" - 50 години на сцената

Когато Робърт де Ниро, Джулия Розентал и Крег Хеткоф основават фестивала за независимо кино в Ню-Йорк, градът току-що е започнал да връща духа си за живот след атентата от 11 септември. Започват с проста идея: да върнат желанието за живот в хората, да ги накарат да мечтаят, да мислят за нещо красиво. Излизат на улиците като доброволци, продават лично билети на минувачите.

От тогава до днес "Трайбека" е форум за независима култура. С филми на дебютанти, неизвестни имена, свободни идеи. Но станало така, че дори холивудски звезди започнали да мечтая да се появят там. Това със сигурност го знае Лорън Хамъндс, понеже е отговорен за това. В света на киното си мечтаят за една добра дума от него.

Катя Тодорова: - В началото, кой е последният филм, който ви развълнува истински?

Лорън Хамъндс: - „Лунна светлина“ на Бари Дженкинс. Това е филм, който се помни дълго. История, която не е разказвана досега. Режисьорската работа беше безупречна. Филмът не случайно получи Оскар.

Катя Тодорова: Питам Ви защото големи режисьори като Скорсезе и Ридли Скот се страхуват, че киното умира?

Лорън Хамъндс: - Категорично не мога да се съглася! Киното не може да умре. Защото продължава да ни сближава по един вълнуващ начин. Хората още обичат да гледат филми, да споделят впечатленията си от тях. В същото време хората, които правят кино, търсят все по-нови и увлекателни начини да ни разказват различни истории. За нищо на света не бих се съгласил, че киното умира!

Катя Тодорова: - Кога обаче един филм е лош?

Лорън Хамъндс: - Един филм е неуспешен, когато сценарият е лош. Иначе казано, когато никой не е разбрал какво са искали да кажат режисьорът и сценаристите.

Добрия филм, обаче, си е добър във всяко време. Наскоро именно на фестивала "Трайбека" се събра филмовото семейство на дон Корлеоне от „Кръстникът“ на Копола. Сега филмът е класика, но навремето го посрещали с подозрение. Както сега понякога се гледа на новите виртуални технологии. Лорън Хамъндс обаче казва, че те са светът, в който ще живеят утрешните ни фантазии.

Лорън Хамъндс: - Специалните ефекти в киното дадоха възможност историите да се разказват по различен начин. Те бяха мечта за много творци и са важен елемент от развитието на киното. Когато някои хора чуят да се говори за специални ефекти, си представят блокбастър и се отказват да го гледат. Истината е, че специалните ефекти могат по един елегантен начин да обогатят филмовата история. Ролята им не се ограничава до бомби и експлозии. Чрез тях на екрана могат да се видят герои, каквито преди не беше възможно да се покажат.

Точно това показа в киноцентъра в Бояна Лорън Хамъндс. Как технологиите правят вълшебства. И променят киното.

Лорън Хамъндс: - Хубавото на технологиите е това, че всеки ден се появява нова възможност, която преди не е съществувала. Точно затова виртуалната реалност ми е толкова интересна. Представете си 360-градусово заснемане, интерактивни методи. Тези неща ги нямаше преди, но днес имаме чисто нова технология, която се използва и в игралното, и в документалното кино. Тя позволява на зрителя да се приближи максимално до героите. Вярвайте ми, това е изключително интересно.

Катя Тодорова: - Но не е ли малко плашещо да сме толкова виртуални - в киното, с телефоните, компютрите. Нали знаете, виртуалните целувки са перфектни, но истинските имат друг вкус...

Лорън Хамъндс: - Съгласен съм за целувките. Истинските са за предпочитане. Но все пак не мисля, че виртуалната реалност може да бъде наречена опасна. Защото заместител на реалността не съществува.

В реалността Лорън Хамъндс иска да запази любопитството си. Към киното, хората, живота. Магия, в която едното и другото понякога се сливат.

Катя Тодорова: - Познавате ли българското кино, някои български актьори?

Лорън Хамъндс: - Честно казано не съм гледал много български филми. От тези,които съм видял, любим ми е „Подслон“. Той е отпреди 6 години, неговият автор е Драгомир... извинете не си спомням фамилното му име. Но филмът е фантастичен! Щеше да е добре да го включим в програмата на "Трайбек"“. Гледал съм и някои от филмите на Жана Караиванова.

Катя Тодорова: - Клише е, но ще ви питам: харесвате ли Холивуд?

Лоран Хамъндс: - Разбира се, когато предлагат нещо оригинално. Но там се произвежда и много ширпотреба, която не харесвам. Интересът ми е към откриването на нови гласове и сюжети, а не към преразказване на стари истории. Почитател съм на супергероите и много обичам филмите с тях. Холивуд произвежда за всекиго по нещо. Но аз предпочитам независимото кино.

Катя Тодорова: - Киното и политиката са две големи теми. Прочути актьори като Мерил Стрийп и Робърт де Ниро имат силни и критични позиции. Как политиката променя киното?

Лорън Хамъндс: - Надявам се киното да продължава да отразява съвременния политически живот. Хубаво е, когато актьорите имат отношение към случващото се по света. Това ги приближава до хората. Защото мисля, че живеем в трудно и разделно време.

Катя Тодорова: - А аз мисля, че някои политици по света са станали по-популярни от холивудските актьори. Не казвам по-талантливи. Какво се обърка в този свят?

Лорън Хамъндс: - Ако

можех да отговоря на този въпрос, сигурно нямаше да съм тук! Може би щях

да работя друго. Ние просто живеем в един нов свят, който трябва да се

научим да разбираме. За да продължим напред.

Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс
"Панорама с Бойко Василев" | "Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева" - 19.05.2017

РЕКЛАМА