РЕКЛАМА


Баница с праз, леща и млечен сос

Необходимите продукти:

Кори за баница - 1 опаковка
Яйце - 1 бр.
Животинска сметана - 2-3 с.л.
Сусам - 2-3 с.л.
Зехтин - 50 мл.

За плънката:
Червена леща - 200 г
Нахут - 400 г
Праз - 2 стръка
Захар - 1 ч.л.
Зехтин - 2 с.л.
Кимион - 1/4 ч.л.
Черен пипер - 1/4 ч.л.
Сол

За млечния сос:
Цедено кисело мляко - 300 г
Краве сирене - 100 г
Магданоз - 3-4 стръка
Лимон - 1 бр.
Зехтин - 2 с.л.
Сол

Начин на приготвяне:

Сварете червената леща в подсолена вода до полуготовност. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Нарежете праза на ситно и го сотирайте, докато омекне леко, без да покафенява. Добавете захар, сол и черен пипер. Сипете нахута. Отцедете сварената леща и добавете и нея в съда с плънката. Овкусете с кимион и сотирайте за още няколко минути.

Поставете кора за баница на плота и намажете със зехтин, слепете с втора кора и отново намазнете. Поставете от плънката, завийте на руло и поставете в тавата. Повторете с останалите кори и плънка, оформяйки вита баница. Отделете жълтъка на яйцето, разбийте го с 2-3 с.л. сметана или прясно мляко и намажете баницата. Поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята фурна на 180 С за 25-30 минути.

За соса към баницата първо намачкайте краве сиренето в купичка. Добавете цеденото кисело мляко. Нарежете магданоза на ситно, прибавете и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер на вкус, изстискайте сок от лимон и разбъркайте финално. На финала полейте соса с няколко капки зехтин и сервирайте заедно с топлата баница.

Пудинг със сушени кайсии и розова вода

Необходими продукти:

За пудинга:
Прясно мляко - 500 мл
Царевично брашно (фино) - 60 г
Захар - 60 г

За топинга:
Захар - 30 г
Сушени кайсии - 1 ч.ч.
Вода - 1 ч.ч.
Розова вода - 3 ч.л.
Шушулка ванилия - 1 бр.

За гарниране:
Орехи (или други ядки) - 50 г

Начин на приготвяне:
Поставете сушените кайсии заедно с водата, розовата вода и захарта в съд на котлона. Добавете семената на шушулката ванилия в сместа и изчакайте, докато кипне.

Разбийте царевичното брашно с няколко супени лъжици от прясното мляко. Останалото мляко сипете в тенджерка, пуснете вътре шушулката от ванилията и поставете на котлона. Когато млякото се загрее, добавете кашичката от царевично брашно на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Бъркайте, докато кремът се сгъсти и дръпнете от котлона.

Извадете кайсиите от сиропа и ги нарежете на парченца. Върнете течността на котлона, за да редуцирате и да получите сладък розов сироп. Сипете крема в десертни чаши, гарнирайте с кайсии и полейте с ароматния розов захарен сироп. Поръсете с орехови ядки и сервирайте.

Храна за душата с Катерина Евро - 23.01.2019
"Храна за душата" - 23.01.2019

РЕКЛАМА