РЕКЛАМА


В този брой на предаването щи видите:

Кюфтенца с доматен сос на фурна

Необходими продукти:

За доматения сос:

Консервирани домати - 400 г
Доматен сок - 1 л (гъст)
Чесън - 2 скилидки
Лук - 1 глава
Зехтин - 2 с.л.
Черен пипер
Сол

За кюфтенцата:

Кайма смес - 800 г
Лук - 1 глава
Прясно мляко - 4 с.л.

Яйце - 1 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Хлебни трохи - 100 г
Зехтин - 3 с.л.
Брашно - за овалване
Олио - за пържене
Черен пипер
Сол

За гарниране:

Пармезан - 25 г

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в подходящ съд. Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги задушете за кратко, докато омекнат. След това сипете доматения сок. Овкусете с черен пипер и сол. Сипете доматите от консерва и добавете чаена лъжичка захар. Оставете соса да къкри на умерен огън за 30 минути, като разбърквате периодично.

Нарежете на ситно една глава лук за кюфтенцата. Добавете към каймата. Подправете с черен пипер. След това нарежете и магданоз и добавете него заедно с хлебни трохи. Добавете прясното мляко и няколко капки зехтин. Ако каймата не е солена, посолете сместа. Омесете всички съставки добре.

Оформете кюфтенца, оваляйте леко в брашно и запържете, докато придобият златист цвят. Пуснете кюфтенцата в доматения сос и прехвърлете ястието във фурната за 20 минути на 180 С.

Поръсете готовото ястие с люспи пармезан.

Мраморен кейк с банани и фъстъци

Необходими продукти:

За кейка:

Кафява захар - 275 г
Яйца - 2 бр.
Банани - 2 бр.
Брашно - 290 г
Бакпулвер - 1 ч.л.
Канела - 1 ч.л.
Джинджифил - 1/2 ч.л.
Масло - 145 г
Белени фъстъци - 100 г
Какао - 20 г

За глазурата:

Пудра захар - 2 с.л.
Фъстъци

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото. Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер, докато станат пухкави. Добавете канелата и джинджифила.

В друга купа смесете брашното с бакпулвера. Обелете бананите, начупете ги на парчета в яйчената смес и намачкайте с вилица. Разбийте отново сместа с миксера. Добавете поетапно брашното. Разбъркайте внимателно до хомогенност. Сипете разтопеното масло и разбъркайте финално. Разделете готовата смес на две в две отделни купи. Към едната половина добавете какаото на прах и разбъркайте.

Намаслете и набрашнете форма за кейк с дупка в средата. Поръсете фъстъците на дъното на формата. Изсипете бялата смес, после внимателно върху нея какаовата. С клечка за зъби или вилица направете няколко движения през сместа, за да образувате “мраморен” ефект. Печете кейка в предварително загрята фурна на 170 С за 45-50 минути.

Сервирайте кейка, поресен с пудра захар и гарниран с натпошени фъстъци.

Храна за душата с Катерина Евро - 21.01.2019
"Храна за душата" - 21.01.2019

РЕКЛАМА