РЕКЛАМА


Днешните предложения на Катето Евро:

Чили кон карне

Необходими продукти:

Говежда кайма - 500 г
Лук - 1 глава
Зелена чушка -1 бр.
Люта чушка - 1 бр.
Консервирани домати - 600 г
Вода - 200 мл
Червен боб от буркан - 400 г
Канела - 1/4 ч.л.
Кимион - 1/2 ч.л.
Пушен червен пипер - 1/2 с.л.
Сладък червен пипер - 1 с.л.
Захар - 1 ч.л.
Черен пипер
Сол

За ориза Басмати:

Ориз Басмати - 100 г
Вода - 200 мл
Сол

За гарниране:

Заквасена сметана - 50 г
Магданоз - 1/2 стръка

Начин на приготвяне:

Нарежете глава лук на ситно, загрейте мазнина в дълбок съд и го задушете. Нарежете люти чушки и ги добавете към лука. Нарежете и зелена чушка, един морков, стрък целина и глава целина. Гответе зеленчуците, докато поомекнат за 4-5 мин. Подправете със сол и черен пипер.

След това добавете телешката кайма и бъркайте, за да я надребните. Овкусете с пушен червен пипер, канела, кимион, сладък червен пипер и сол.

Налейте червеното вино и гответе, докато алкохолът се изпари. Добавете доматите и доматения сок заедно със захарта и оставете ястието да ври на тих огън за 15-20 мин. След това добавете сварения червен боб. Малко преди да свалите ястието от котлона добавете нарязан на ситно свеж магданоз.

Сложете 2 части вода да заври в тенджера на котлона и добавете 1 част ориз басмати. Гответе ориза за 10 минути под капак на умерен огън, след което спрете котлона и оставете под капак за още 10 минути. Посолете готовия ориз и по желание добавете бучка масло, за по-богат вкус. Сервирайте готовото чили кон карне върху канапе от ориза. Гарнирайте с лъжица заквасена сметана и пресен магданоз.

Чътни от цвекло и червен лук

Необходими продукти:

Червено цвекло - 5-6 глави
Червен лук - 3-4 глави
Червени боровинки - 300 г (замразени)
Кафява захар - 50 г
Червено вино - 125 мл
Балсамов оцет - 3 с.л.
Червен винен оцет - 2 с.л.
Олио - 2 с.л.
Сол - 1 ч.л

Начин на приготвяне:

Поставете всяка глава червено цвекло върху лист алуминиево фолио. Посолете, подправете с черен пипер и полейте обилно със зехтин. Завийте цвеклото на пакети, подредете в тава и изпечете за 1 час на 200 С.

Изпечените и охладени глави цвекло обелете и настържете на едро ренде. Загрейте олиото в дълбока тенджера. Нарежете червения лук на полумесеци и го задушете в тенджерата на ниска температура до пълно омекване за около 20 мин. Добавете настърганото цвекло, замразените боровинки и двата вида оцет. Гответе за кратко и прибавете кафявата захар и червеното вино. Гответе чътнито на слаб огън за 40-45 минути, докато сместа се сгъсти и плодовете омекнат, прехвърлете в бурканче и съхранявайте в хладилник.

Чили кон карне и чътни от цвекло и червен лук
"Храна за душата" - 16.01.2019

РЕКЛАМА