РЕКЛАМА


В днешното издание на “Храна за душата” Елена Петрелийска и Николай Петров предлагат три кулинарни рецепти, които да добавите в тефтера си.

Класическа салата “Цезар”

Необходими продукти:

Айсберг - 1 бр.

Яйца - 3 бр.

Горчица – 1 с.л.

Лимони - 1 бр.

Аншоа - 20 г

Хляб – 2 филии

Мариновани лозови листа – 20-30 г

Сос “Уорчестър” - 10 мл

Сос “Табаско” – 10 мл

Заквасена сметана - 50 г

Пармезан – 50-60 гр.

Олио

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

За дресинга:

Разбийте в една купа жълтъците на 3 яйца. Добавете горчица и започнете да наливате олио на тънка струя, докато майонезата започне да се надига. Овкусете с малко сол, черен пипер, сока на половин лимон и добавете заквасената сметана. За да завършите дресинга, сложете сос Уорчестър и сос Табаско, както и нарязаните на ситно лозови листа и аншоа. На финала настържете пармезан и разбъркайте отново всички съставки.


За крутоните:

Нарежете две филии на кубчета и ги запържете в малко мазнина.

Накъсайте айсберга в една купа, овкусете с дресинга и разбъркайте добре. Сервирайте салатата като декорирате с готовите крутони.

Шотландски яйца с пушена сьомга

Необходими продукти:

За шотландските яйца:

Кайма – 500 г (смес)

Пушена сьомга - 100 г

Яйца - 5 бр.

Панко трохи – 100 г

Брашно – 100 г

Сол

Черен пипер

Олио

За соса “Тартар”:

Червен лук – 1 глава

Горчица - 20 г

Готварска сметана - 150 мл

Кисели краставички - 100 гр

Копър – 15 г

За шотландските яйца:

Сварете и обелете яйцата. Обвийте яйцата с филетата от пушена сьомга. Овкусете каймата със сол и черен пипер. Добавете един белтък и размесете добре. Покрийте всяко яйце със сьомга и със овкусената кайма.

Загрейте съд с олио и пригответе три купи за панировката: една с брашно, една с панко галета и една с две яйца.

Оваляйте шотландските яйца първо в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в панко галетата. Изпържете ги до златисто в силно загрята мазнина.

За соса “Тартар”:

Нарежете на ситно кисели краставици, копър и червен лук. Смесете ги в една купа заедно с 1 с.л. горчица и заквасена сметана. Разбъркайте добре соса.

Сервирайте готовите шотландски яйца заедно със соса “Тартар”.

Домашен сок от грозде с розмарин

Необходими продукти:

Грозде - 1 кг

Розмарин - 10 г

Захар - 400 г

Лимонтозу- 2 пакетчета

Мед – 2 с.л.


Начин на приготвяне:

Разполовяваме гроздовите зърна и ги слагаме в подходящ съд. Добавяме розмарин, мед, захар и покриваме гроздето с вода. Слагаме и половин чаена лъжица лимонтузу и оставяме всичко да поври, докато се сгъсти. Налейте сиропа в бутилка и го изстудете в хладилника.

Храна за душата - 24.09.2018
"Храна за душата" - 24.09.2018

РЕКЛАМА