Харалан Александров и Първан Симеонов с коментар за политическата ситуация у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Симеонов БСП предпочита по-скоро да вари ГЕРБ на бавен огън. Левицата иска постоянни протести и не чак толкова бързи избори, защото при евентуални избори в най-скоро време, най-вероятно ГЕРБ ще спечели отново. Затова на въпроса дали е спасен авторитетът на правителството с подадената от Валери Симеонов оставка, може да се отговори, че е спасена част от него, но вероятно ще има нови протести, нови скандали - всичко, на което сме свидетели през последните месеци, посочи той.


Първан Симеонов: Всичко, което се случва напоследък в страната, не е толкова в полза на БСП - несъмнено има полза и за тях, защото ГЕРБ ерозира, но ми се струва, че е в по-пряка полза за ДПС. При едни евентуални следващи избори ДПС застава в идеалната ситуация - относително равностойни ГЕРБ и БСП, "Патриоти" вероятно извън парламента и едно ДПС по средата, което да определи кой да управлява България. В тази ситуация ДПС идеално върви към плана си да държи всички в зависимост и да предлага експертни, програмни, на националната отговорност и други подобни кабинети. Много прилича на това. Разбира се, Борисов зне, че изходът от това са бързи избори, в които да се прелегитимира, макар че в новия парламент може да няма толкова място за маневриране при едни по-слаби "Патриоти", но едно нещо му пречи и това е, струва ми се, президентът Радев, който ще трябва да направи служебния кабинет.

Той обобщи, че политическата ситуация е много неприятна за Борисов, а иначе съвсем нормална ситуация, каквато наблюдаваме навсякъде в Европа.

По думите на Харалан Александров описаната от Първан Симеонов ситуация с използваната от него метафора за варенето на бавен огън, действително е такава. "ДПС и БСП стоят край казанчето, приготвили са си лъжица и нож, разбира се, сипват си чубрица, солчица и пиперец. Нагласили са се да ядат сварения ГЕРБ. Истината обаче е, че всичките в огъня ги хвърлят най-вече "Патриотите", т.е. те правят всичко възможно да се самосварят. И цяло чудо е, че изкараха дотук при един перманентен скандал." Александров открои, че що се отнася до достойнството, Валери Симеонов безспорно има своите достойнства като политик. Стана ясно, че политическата коректност в България не е напълно унищожена и има граница на това, което може да бъде казано. Това означава, че политиците оттук нататък ще си мерят приказките.

Вижте целия разговор във видеото.