site.'.bnt2 07 март
22:35 ч.
Картахена
игрален филм /Франция, 2009 г./, режисьор Ален Мон, в ролите: Софи Марсо, Кристоф Ламбер, Маргарита Роса де Франсиски и др. (12)
site.'.bnt2 08 март
04:00 ч.
Картахена
игрален филм /п/ (12)

РЕКЛАМА


По романа на Ерик Холдер "Прикована за леглото"

Сценарист и режисьор: Ален Мон

В ролите: Софи Марсо, Кристоф Ламбер, Маргарита Роса де Франсиско, Салваторе Базил, Елизабет дел Кармен Бонила Исаза и др.

Война на характери с естетична промяна...отвътре


Картахена, Колумбия. Вместо да се самоунищожава с алкохол, по препоръка на свой приятел, бившият боксьор Лео е нает да се грижи за жена, парализирана след катастрофа. Но това се оказва трудна работа за двама, силни по различен начин - тя в книгите, той в бокса...

"Картахена" обединява комичната непохватност и вкус към живота /без бруталността/ на аутсайдера в "Будю" с тежката херметичност на жената при Алмодовар /"Жива плът", "Говори с нея"/.

Резултатът е трагикомедия за общуването между жена с главно "Ж", която знае много, но не може да се движи и мъж със средно "М", който добре се ориентира в пространството, но не може да разговаря свободно..., особено с нея.

Филмът е екранизация по роман на Ерик Холдер - съвременен френски писател от Прованс, с разностранен опит, преди да започне да пише и да се установи - първо в Париж, после в Медок, където умира 58-годишен, на 22 януари 2019, няколко седмици след смъртта на партньорката му от детството - редакторката Делфин Монталан. Три от романите му са екранизирани /"Госпожица Шамбон, "Добре дошъл на борда"/ , сред тях и "Прикована към леглото" или "Картахена". Снимките са в Колумбия.

Софи Марсо и Кристоф Ламбер не са често срещани рекламни лица в киното и точно затова печелят аплодисменти и номинациите от Фестивала за "непризнатите" на Академия "Брут", основана през 1901 от анонимни френски меценати и почитатели на киното, особено краткото...

Мюриел е богата французойка, с изисквания. След автомобилна катастрофа остава неподвижна. До нея е Лучия, която е "особено привързана". Нужен е помощник за това, което някога "госпожата" е правила сама.

За съжаление, никой от явилите се кандидати не издържа повече от три дни. Следващият е бившият боксьор Лео - дискретен, внимателен, незабележим, алкохолик... Въпреки пиенето Лео не е скъсал с бокса. Със своя приятел Валдес тренират и финансово подкрепят две млади жени - едната е Миранда, а другата - Лина, проститутка без близки.

Лео помага за всичко в дома на Мюриел, тя почти винаги е недостъпна и недоволна. Той се старае и търпи, тя постепенно започва да го цени. Лео й открива незабележимите удоволствия в живота, а Мюриел го учи да чете с вкус. Създават се връзки и чувства между Лео и Лина, между Лео и Мюриел...Животът ги среща, за да ги промени

....

Златна Романова


Награда за главна роля на Кристоф Ламбер в секцията "Романтични дни" от Филмовия фестивал в Кабург /2010/;

Награда на публиката от Филмов фестивал в Кроазик /2009/.

Номинации за най-добър филм и главни роли на Софи Марсо и Кристоф Ламбер от Фестивала на ненаградените в киното "Брут"

Номинация от Франкофонски фестивал на киното в Ангулем /2009/

БНТ новини Още новини
АПИ: Толсистемата тръгва в 5,00 ч. на 1 март

15:07

АПИ: Толсистемата тръгва в 5,00 ч. на 1 март

АПИ: Толсистемата тръгва в 5,00 ч. на 1 март
Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград

14:38

Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград

Борисов: Готови са 85% от кръговото кръстовище на Асеновград
 Кукерски празник в Карлово

14:28

Кукерски празник в Карлово

Кукерски празник в Карлово

Филми в програмата днес
Хлапето 00:00:23

БНТ 1 | 29.02.2020 15:00

Хлапето

Хлапето
Мъж за милиони

БНТ 2 | 29.02.2020 15:30

Мъж за милиони

Мъж за милиони
Тайните на Силициевата долина

БНТ 1 | 29.02.2020 19:00

Тайните на Силициевата долина

Тайните на Силициевата долина

РЕКЛАМА