РЕКЛАМА

Още от деня | Калфин: Промените ощетяват пенсионерите, целта е пестене на пари | Части от предаването - 4

Пенсионни казуси. Ощетява ли ни новата формула? Говори Ивайло Калфин 00:39:14

БНТ 1 | 19.03.2019 | Още от деня

Пенсионни казуси. Ощетява ли ни новата формула? Говори Ивайло Калфин

Пенсионни казуси. Ощетява ли ни новата формула? Говори Ивайло Калфин
Калфин: Промените ощетяват пенсионерите, целта е  пестене на пари 00:09:58

БНТ 1 | 19.03.2019 | Още от деня

Калфин: Промените ощетяват пенсионерите, целта е пестене на пари

Калфин: Промените ощетяват пенсионерите, целта е пестене на пари
Ефектите от банковия съюз 00:15:42

БНТ 1 | 19.03.2019 | Още от деня

Ефектите от банковия съюз

Ефектите от банковия съюз
Веселин Марешки: Всеки иска от държавата работа и доходи, а не самолет 00:11:22

БНТ 1 | 19.03.2019 | Още от деня

Веселин Марешки: Всеки иска от държавата работа и доходи, а не самолет

Веселин Марешки: Всеки иска от държавата работа и доходи, а не самолет

Формулата за изчисляване на пенсиите е от 2000 година, откакто пенсионната система съществува в този вид. През 2015 година я осъвременихме и запушихме доста пробойни в пенсионната система, това заяви в студиото на "Още от деня" Ивайло Калфин, социален министър в кабинета "Борисов-2".

По думите му всички проблеми идват от промените във формулата от края на 2018 година. Той обясни, че разликата е в три отношения. Първото е, че отброяването на оценката на дохода трябваше да започне от 1 януари 1997 година, тъй като НОИ има информационна система от този момент. "Това беше решено 2015 г., отложено до 2019 г., за да може човек да прецени междувременно. Въведе се и възможност за по-ранно пенсиониране, ако някой много го ощетява това нещо. Отпаднаха трите най-добри предварителни години по искане на НОИ и със съгласие на всички социални партньори през 2015 г.", обясни Калфин.

Защо отпаднаха трите най-добри години?

Ивайло Калфин: Защото НОИ тогава каза, че няма възможност да контролира дали не са незаконни представяните документи. Тогава се носеха едни уверения, понякога от фалирали фирми, че този човек е бил осигуряван на тези суми. Но няма никакво друго доказателство, преди да заработи информационната система на НОИ.

Калфин посочи, че НОИ са декларирали, че не могат да се справят с измамите до 1998 година, затова е взето решение да се започне с 1997 г. През 2018 г. го преместиха на 2000 година без никакво обяснение. "Аз подозирам, че и трите промени, които бяха направени - те ощетяват хората и продължават да ощетяват хората, които се пенсионират, са направени с цел спестяване на пари."

Ивайло Калфин: Оказва се, че се спестяват пари. На 1/3 от пенсионерите всъщност се изплаща по-малка пенсия.

Той обясни, че са приети още две поправки. "Трябваше да отпадне таванът за новите пенсионери от 2019 година. Това нещо беше отменено и се върна на 1200 лева. Трябваше всяка година стаж да има един коефициент, който нараства до 1,5 трябваше да стигне, той се спря на равнището от 1,2, което гарантира, че колкото и високи осигуровки да плащаш, не можеш да вземеш повече от 40% пенсия."

Ивайло Калфин: Идеята ни през 2015 г. беше един ден да се доближим до развитите европейски държави, които взимат 70% от пенсията си.

Калфин подчерта, че преди промените от 2015 г. субсидията от държавния бюджет за пенсии е била 4 млрд. и половина. "Сега е 3 млрд. и 800. Това значи, че държавата е "спестила" 700 милиона и плаща по-малко на НОИ днес. Тези 700 милиона би трябвало да отидат за актуализацията на пенсиите, а не държавата да спести и сега да иска още да спести."

Пенсиите пораснаха в последните години. Актуализирани са.

Ивайло Калфин: Те пораснаха с т.нар. "швейцарско правило" и се увеличиха минималните пенсии на 200 лева, което на практика увеличи несправедливостта, защото повече от половината от пенсионерите взимат по 200 лева, независимо дали са работили, дали са се осигурявали и т.н. Актуализацията на пенсиите означава да се преизчисли към последния път - 2008 г., с някаква по-нова дата, доходът, на който се е осигурявал човек, към средния осигурителен доход. Така че една учителка с 35 години стаж дали се е пенсионирала по-рано или тази година, да взима една и съща пенсия.

Ивайло Калфин беше категоричен, че най-добре е да има принцип. Според това на колко пари си се осигурявал, е редно и такава пенсия да получиш. Той припомни, че през 2015 година е даден хоризонт до 2037 година и подчерта, че пенсионната система не трябва да се променя често, защото хората губят доверието си в нея.

Ивайло Калфин: Ние го направихме след една година консултации със синдикати, работодатели, политическите партии в парламента и т.н.
Ивайло Калфин: За да говорим с числа, ако пенсиите, които държавата е платила, грубо са били около 8 млрд. през 2015 г. и от тях 4 млрд. и половина /56%/ е била субсидията, значи 56 стотинки за всеки лев пенсия е била субсидия от бюджета. Сега при 9 млрд. и половина субсидията е 3 млрд. и 800. Това значи около 38-39 стотинки. Държавата плаща по-малко. Много по-стабилен е НОИ и пенсионната система, но отново казвам, че този ресурс не трябваше да се спестява от пенсионерите, защото много от тях са действително в риск за бедност и заради движението на доходите има страшно много несправедливост.

Той беше категоричен, че всички пенсии трябва да се преизчислят, като държавата няма да бъде натоварена допълнително.

Ивайло Калфин посочи, че по принцип подкрепя свободното пренасяне на сметки между частните пенсионни фондове и НОИ, тъй като то би дало възможност на частните пенсионни фондове да докажат своята жизненост. Той допълни, че подобно решение не е лошо, но на този етап няма промени, които да ги касаят.

Вижте целия разговор във видеото.

Калфин: Промените ощетяват пенсионерите, целта е пестене на пари
"Още от деня" | "Пенсионни казуси. Ощетява ли ни новата формула? Говори Ивайло Калфин" - 19.03.2019

РЕКЛАМА