РЕКЛАМА


Какво кара хората да мислят за самоубийство и какви са начините да се противодейства?

Гост в студиото: първият български лекар, получил награда на Японската асоциация по психиатрия и неврология д-р Светлин Върбанов - асистент по съдебна психиатрия към Катедрата по психиатрия и медицинска психология на Медицинския университет във Варна и лекар в Първа психиатрична клиника в Университетската болница „Св. Марина“.

През юли месец се навършват 50 години от подводния експеримент „Хеброс‘67” (16-23 юли 1967 г.), проведен под ръководството на възпитаника на Медицинския университет в Пловдив д-р Гарабед Томасян и учителя по физкултура Иван Петров от гр. Пловдив.

Те престояват във Варненското езеро на 10 метра под водата от 16 юли до 23 юли 1967 г. – пълни седем денонощия, т.е. 168 часа. Каква беше целта на този експеримент и постигната ли беше тя? Гости в студиото: кап. I ранг о.р. проф. д-р инж. Илия Пеев и д-р Петър Ганчев, военен анестезиолог.

Актуални репортажи:

Повече от година хората, които живеят на улица „Черни Лом” в Габрово, са притеснени заради свлачище, което всеки момент може да се изсипе върху домовете им. Те са подавали жалби до общината за спешно изграждане на подпорна стена. Опасяват се, че ако не се вземат мерки, ще се повтори кошмарът, който преживели преди година - след наводненията огромна кална маса се изсипала върху домовете им. Репортаж на БНТ Русе.

Изменение на бюджета на Община Пловдив за тази година приеха общинските съветници с 34 гласа „за”. Отпуснати бяха 700 000 лева за проектиране реконструкцията на няколко пловдивски улици, които ще влязат в програмата за изпълнение през 2018 година. Кои са улиците и защо част от общинските съветници бяха недоволни - вижте в репортажа от Пловдив.

Заради високата безработица в община Белица много от жителите се препитават основно от бране на гъби, билки и горски плодове. В общината живеят близо 4 000 души, а 60% от тях нямат никаква работа. Само от града през последните години в търсене на работа и по-добро възнаграждение за чужбина са заминали 300 души в активна трудоспособна възраст. Репортаж на БНТ Благоевград.

Културни акценти:

Гост в студиото: Васил Гинев, автор на двутомника „Вълчан Войвода – златният бог на България“. Какво не знаят българите за тази историческа личност?

Какво може да накара една новозеландка да дойде в далечната и непозната България? Отговорът дава в първо лице певицата Туи Мамаки. Страстта й към българския вокален фолклор я кара да следва джаз в родината си, за да получи дипломата, задължителна за специализация в Пловдивската музикална академия.

След Варна италианският художник Алесандро Киапара представи своя самостоятелна изложба от рисунки и в Благоевградската художествена галерия. Подкрепя го Италианското посолство в България и Италианският културен институт.

Млади литературни таланти публикуваха свои творби в годишния бюлетин на лятната академия „Бистра и Галина”. Стиховете и прозата са подбрани сред десетки други автори. Репортаж на БНТ Русе.

Какво кара хората да мислят за самоубийство и начините за противодействие
"България днес" - 11.07.2017

РЕКЛАМА