Как ще започне работа новият Европарламент?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Петър Витанов, БСП: Смятам, че по-скоро се спекулираше с името на Сергей Станишев, тъй като неговата кандидатура не беше обсъждана в рамките на заседанието на групата. Ние издигнахме друга кандидатура, която широко беше обсъждана и дискутирана в рамките на заседанието. Това, което смятам, че се случи, тъй като социалистите остро възразихме на тази сделка, която се подготвя, и всеки човек, замесен в тази сделка загуби своите шансове за получаване на един от тези постове, включително за получаване на поста председател на Европейския парламент.


Ангел Джамбазки, ВМРО: Ние имахме кампания един месец само преди 20 дни и за това за мен в момента този срамен пазарлък, който се води, е неразбираем и неприемлив, защото може би на битака са по-чистоплътни разговорите, отколкото между хора, които се бориха, че са помежду си различни, а днес изведнъж сключват постове и то, забележете, без никаква идейност, без никакъв политически разговор, просто разпределят постове между хора, които са от Западна Европа, от старите държави, няма от Централна и Източна Европа. Изобщо, много тежко лицемерие.

Андрей Ковачев, ГЕРБ: Ние няма как да не сме огорчени от това, което се случи. Да, компромис означава явно в този случай, че никой не е доволен. Аз много съжалявам и никога няма да забравим това, което направиха социалистите, че не ни подкрепиха в тази демократична процедура на водещите кандидати и фактически те се оказаха виновните, заедно с либералите, да нямаме по-силен, легитимен представител в ЕК. Сега всички са недоволни. Какъв беше проблемът при тях водещият кандидат, който е спечелил изборите, да бъде и председател на ЕК?

Илхан Кючук, ДПС: По принцип либералите подкрепят идеята за водещ кандидат, обаче то трябва да бъде обосновано с т. нар. "транснационални листи". Ако погледнем в изминалото народно събрание, тоест в Европарламента, кои политически сили гласуваха против транснационалните листи, ще намерите безспорно Европейската народна партия и една част от нашите министър председатели, и министър председателя на България, включително, изразява позицията, че транснационалните листи не са приемливи за малки държави или средни държави, каквато е България.

Вижте повече във видеото!