РЕКЛАМА


Реформа, но каква? Новите идеи за здравен модел и възможните последствия. Как ще се промени системата, ако Здравната каса се демонополизира? Говори управителят й д-р Дечо Дечев.

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. Привърженик съм на направените предложения, това заяви д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.

Той допълни, че е привърженик, защото политическата класа също подкрепя идеята. Д-р Дечев обаче подчерта, че подкрепяйки идеята, не може да не отбележи, че "волно или неволно политиците потвърдиха, че всички промени, направени в първоначалния формат на осигурителния модел, които ги направиха те, доведоха Националната каса в един вид, в който повече не може да функционира".

Независимо дали тези промени бяха направени от популистка гледна точка, партийни интереси, корпоративни интереси, лични интереси на тези политици, резултатът е налице и не е добър.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: Това, което виждате в момента като формат на Здравната каса, няма нищо общо с това, което беше заложено. Първото нещо, че идеята за такъв фонд беше тя да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство. И чрез нея някой да решава свои политически или корпоративни интереси.

По думите му публична тайна е, че Касата на практика е одържавена. "Държавата, въпреки че внася около 1/3 от вноските в бюджета на Касата, на практика контролира изцяло ръководството, кадри, ръководителите на районните каси, политиката, която се провежда", каза той. На въпрос дали на него някой му налага нещо от политическа гледна точка против волята му и разбиранията му, той беше категоричен, че това не се случва, но подчерта: "искате или не искате, не можете да провеждате чисто експертни решения". Като пример той посочи град в България, чието име не назова, в който има родилно отделение. В това отделение за 18 месеца са отчетени 39 раждания.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: Това противоречи на каквито искате правила, защото персоналът, който работи в това отделение, за да поддържа квалификацията си, има определен брой раждания минимум, които трябва да се провеждат в едно такова отделение. Специално за акушерската помощ е преценено, че те не трябва да бъдат под 300 на година. Ако тръгнете да прилагате експертното решение и да прекратите договора за тази дейност в това градче, знаете, че медиите ще са първите на другия ден, които ще отидат и ще кажат, че е прекратена дейността, а хората остават без помощ, персоналът остава без работа. И ето тези неща тогава, когато искаме да наложим експертните правила, по които се движи медицината на 21. век, влизат в конфликт с чисто политическите интереси в този град да няма напрежение, персоналът да получава високо възнаграждение, а той няма откъде да го получи по простата причина, че ние плащаме за дейност.

Д-р Дечев подчерта, че не критикува здравния министър, а поддържа първоначалното му намерение да преструктурира болниците, които не работят с пълен капацитет.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: Впоследствие посланието, което излезе, беше: ние ще подсигурим поток от средства и дейност за тези болници. Как ще подсигурите дейност за град като Видин, в който, когато е планирана дейността на болницата, в областта са живели 3 пъти повече хора, отколкото сега? Сега при лични лекари там има записани около 90 000 души - във Видин и още 9 общини. От тях 20 и няколко хиляди са неосигурени.

Няма как да бъде подсигурен поток от пациенти и средства в тази ситуация, категоричен беше управителят на Касата.

Д-р Дечев още веднъж подчерта, че в позицията си на управител на НЗОК вижда позитив в предложението за демонополизация на Касата, защото по този начин тя "би трябвало и трябва да се промени". В момента тя е оплетена в едни бюрократични окови и всички решения, които един частен фонд ще вземе за три дни, в момента НЗОК в този й вид го взима в най-добрия случай за 30 дни.

По думите му амбицията, която е имал, поемайки Касата, да я направи една по-бързо работеща структура, е трябвало да мине през промяна в законите. Според него все пак в работата на НЗОК за една година са постигнати успехи. Не са решени обаче основни генерални проблеми, които д-р Дечев изрази надежда да бъдат решени с въвеждането на новия модел. "Още повече, че министърът обяви, че Националната каса ще бъде абсолютно равнопоставена спрямо другите фондове. Т.е., ако те ще могат да избират с кого да сключват договори, би трябвало бъдещата Национална каса или фонд също да си избира с кого да сключи. Това в момента е огромна пречка", допълни той.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: Илюзията, че медицинското съсловие ще продължава да работи при такова заплащане, трябва да отпадне като визия.

По думите му напрежението, на което сме свидетели в последните месеци при медицинските сестри, рано или късно ще се прояви и при лекарите.

Според д-р Дечев от 6,5 млн осигурени лица има около 3-3,5 млн, които живеят на прага на бедността и под него. Т.е един частен осигурител, който влезе в този бизнес, за да печели, за него този контингент ще бъде нежелан.

Д-р Дечо Дечев: Подкрепям идеята за демонополизация на Здравната каса
"Още от деня" - 18.07.2019

РЕКЛАМА