РЕКЛАМА

Референдум | Как да се преборим с двойните стандарти при храните? | Части от предаването - 4

Как да се преборим с двойните стандарти при храните? 00:55:00

БНТ 1 | 24.04.2018 | Референдум

Как да се преборим с двойните стандарти при храните?

Как да се преборим с двойните стандарти при храните?
За кои храни имате притеснение за двоен стандарт? 00:00:10

БНТ 1 | 24.04.2018 | Референдум

За кои храни имате притеснение за двоен стандарт?

За кои храни имате притеснение за двоен стандарт?
Когато пазарувате, кое е водещо при избора ви на продукти? 00:00:10

БНТ 1 | 24.04.2018 | Референдум

Когато пазарувате, кое е водещо при избора ви на продукти?

Когато пазарувате, кое е водещо при избора ви на продукти?
Общоевропейски орган ще допринесе ли за премахването на двойния стандарт 00:00:10

БНТ 1 | 24.04.2018 | Референдум

Общоевропейски орган ще допринесе ли за премахването на двойния стандарт

Общоевропейски орган ще допринесе ли за премахването на двойния стандарт

Има ли начин да задължим производителите да не ни продават продукти с по-ниско качество? Двойният стандарт на храните беше тема на предаването "Референдум". В студиото разговаряхме с експерти по темата от бизнеса, лекари и икономисти. Тема е особено актуална в момента. Отново бяха открити разликите в качеството на храни у нас и в други европейски държави. В края на април, в рамките на българското европредседателство ще се проведе голяма среща, за да се обсъдят мерки срещу двойния стандарт.

Основният въпрос, с който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи беше: Създаването на общоевропейски орган на контрол ще допринесе ли за премахването на двойните стандарти в качеството на храните?

Тази вечер в "Референдум" - дискусия с участието на Мариана Кукушева – Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Александър Йоцев – Съюз на търговците на храни в България, д-р Сергей Иванов – Център по биология на храните, проф. Стефка Петрова – Национален център за опазване на общественото здраве, Едуард Стойчев – бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, и Кузман Илиев – финансов анализатор.

Мариана Кукушева: Европейският съюз със своето законодателство третира храните като безопасни и това е достатъчно, а не третира и не разглежда тяхното качество. Последните две години коментираме темата за двоен стандарт, изхождайки от това, че част от потребителите остават разочаровани в определени държави, за съжаление между тях е и нашата, по отношение състава на популярни хранителни продукти, който е различен от състава на същите хранителни продукти в други европейски държави или държави с по-висок жизнен статус.

Александър Йоцев: Ние обсъждаме мултинационални концерни, чиито обороти в редица случаи са далеч изпреварващи БВП на много държави от Европейския съюз. Имайте предвид, че те имат собствена постройка и схеми на реализация на продукцията си. Те, грубо казано, произвеждат тези девизии продукти, това не са един продукт с различно качество. Те са опаковани по един и същи начин, те имат един и същи етикет, но те имат съвсем различно съдържание на суровини, съвсем различна технология и често пъти вина за това имат самите концерни.


Д-р Сергей Иванов: Производителят си решава какво да сложи в продукта, но важния въпрос в случая е дали този продукт е опасен за потребителя, доколко е опасен този продукт за потребителя. Когато с Активни потребители публикуваме изследвания ние казваме: изследвахме тези продукти, на тази марка, на този производител, по тези показатели и в тях открихме това нещо, което не този регламент или това нещо, което може и да е законно, но е вредно за здравето на потребителите. В случая нямаме такова нещо. Изследването, което БАБХ представя е един хвърчащ лист.

Проф. Стефка Петрова: Независимо от това дали в продукта в същата марка се влага захар или фруктозо-глюкозен сироп, количеството е едно и също. Което означава, че при нас тези напитки са значително по-сладки. В Щатите много напитки са подсладени с фруктозо-глюкозен сироп. Там около 70-80% от напитките, от сладките продукти са подсладени с фруктозо-глюкозен сироп. В последите 10 години има многобройни американски публикации в най-сериозните научи журнали, че високата консумация на този подсладител води до много сериозни здравни рискове.

Едуард Стойчев: Нашите производители и вносители не влияят на това какво да бъде качеството, но определено се пазарят и влияят върху цената на това, което купуват. Като доскоро представител на контролен орган съм говорил с много търговци. Самият аз виждам определени стоки и ти питам: "Защо купувате сега това? То си личи не е качествено, не е хубаво. Защо това се продава?". Казват: "Разбери! По-малките търговци-прекупвачи се интересуват само от цена. Ние знаем за какво става въпрос, но когато се пазарим с производителя, говорим за ниска цена".

Кузман Илиев: Покупателната сила на населението не е два стандарта. Те са много повече стандарти, имаме да догонваме, за да можем да купуваме същата стока. Понякога, когато компании продуктово преценяват как да реализират своята продукция, казват си: "Ами, дайте, за да стъпим на този и този пазар, ще направим компромис с качеството". Но не става тук въпрос за вредни и опасни съставки.Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Как да се преборим с двойните стандарти при храните?
"Референдум" - 24.04.2018

РЕКЛАМА