РЕКЛАМА


Петра, Палмира и Картаген с техните тайни и историческо минало.

Открита за първи път през 5 в. пр. Хр., Петра в днешна Йордания е сред неразгаданите постижения в архитектурата по света.

Известна в Бибилята като Тадмор, Палмира е Невестата на пустинята в днешна Сирия, някога богата провинция в Римската империя и сцена на една от малко  известните, но най-вълнуващи любовни истории на всички времена.

Каратаген в днешен Тунис е на кръстопътя в централната част на Средиземно море и основен съперник на Рим по слава и богатство в Древния свят.

3-сериен документален филм.

2010г., 50 мин.

Картаген, гордостта на пустинята

Няма друг град в света, свързан с толкова битки и легенди като Картаген. Арена на религиозни култове, жертвоприношения, забавления и гладиаторски игри сред красотата на Колизеума и палати.

Петра, бисерът на пустинята

Градът, изсечен в скалите преди хилядолетия, е бил кръстовище на важни търговски пътища. Под името Едом се споменава и в Библията. Наличието на вода го превръща в оазис и център на загадъчната номадска абатейска цивилизация. Петра изумява с фасади, улици, колони, портали, гробници и  паметници, издялани по непозната технология, директно в планината.

Палмира, Невестата на пустинята

Палмира /Тадмор/, Градът на палмите или Пустинната невеста, беше сред перлите в туризма и историята на Близкия изток. Разположена североизточно от Дамаск и югозападно от река Ефрат, днес - административен център на едноименна провинция в област Хомс, някога Палмира е богат и елегантен древен град, културно средище и оазис в пустинята на пътя на керваните, пътуващи между Персия и Средиземноморието. За начало хрониките посочват II х.пр.н.е.

Тадмор е споменат в Стария завет  като пустинен град, построен от цар Соломон Юдейски, син на Давид. Палмира става Римска провинция на Сирия при император Тиберий. Важността й се увеличава, защото свързва Персия, Индия, Китай и Римската империя. През 634г. пристигат първите мюсюлмани. В своята дълга история градът обединява Изтока и Запада - архитектурно, културно и религиозно. Свързва Гръкоримската античност с местните традиции под силно персийско влияние: местните арабските жители съчетават обичаите и стила на облекло от Иран на изток и от Гръко-римския свят на запад. Три основни религии и различни култури оставят своя забележителен отпечатък за векове. До началото на ХХI век! С внушителна архитектура и кръстопът на няколко цивилизации, Палмира е разрушена в хода на конфликта в Сирия *.  На 27 март 2016г.  официално е обявена победа на Сирийската армия с помощта на Руските военно-въздушни сили за отвоюване на града от терористичния контрол на ИДИЛ.

____*ЮНЕСКО постоянно алармира за унищожаване на световното културно наследство в Сирия, Ирак, Иран, Мали, Либия,Тунис, Мароко,Египет. От началото на конфликта в Сирия напълно са унищожени 24 културни средища, най-много са разрушенията в Алепо - стари пазари, джамии, храмове. Музеи, библиотеки, архиви са повредени, ограбени или частично унищожени. Малко са възможните превенции срещу посегателството, дори и с позоваването на най-старата Конвенция за защита на културните ценности, в случай на въоръжен конфликт, подписана в Хага през май, 1954г. и ратифицирана от 16 държави  през февруари 2014г. ЮНЕСКО стартира  он-лайн платформа с Международна обсерватория за наблюдение на културните ценности  с цел обединяване усилията на експерти, наблюдатели, местното население и намесата на Интерпол срещу незаконната търговия със заграбени артефакти за заличаване следите от миналото.

БНТ новини Още новини
От 1 юни се възстановява обичайното работно време на градския транспорт в столицата

13:19

От 1 юни се възстановява обичайното работно време на градския транспорт в столицата

От 1 юни се възстановява обичайното работно време на градския транспорт в столицата
Българин в екипа на SpaceX

12:55

Българин в екипа на SpaceX

Българин в екипа на SpaceX
Поставиха "умни" контейнери в Монтана

12:48

Поставиха "умни" контейнери в Монтана

Поставиха "умни" контейнери в Монтана

Филми в програмата днес
Сватбеният танц

БНТ 1 | 31.05.2020 15:30

Сватбеният танц

Сватбеният танц
Отдаден на вечността

БНТ 2 | 31.05.2020 15:30

Отдаден на вечността

Отдаден на вечността
Хитър Петър

БНТ 2 | 31.05.2020 15:55

Хитър Петър

Хитър Петър

РЕКЛАМА