РЕКЛАМА


В това издание от летни повторeния Ви предлагаме:

  • Реална заплаха или мания за богоизбраност? – години наред различни автори в различни текстове поставят знак за равенство между русофобията и антиправославието. Това ни дава повод и ние в предаването да направим дискусия по тази тема. Да потърсим отговор на въпроси като: До колко основателно е това отъждестяване? Защо само несъгласието с Русия се нарича и „антиправославие”, но не и критичното говорене да речем срещу Гърция, Сърбия или друга страна с преобладаващо православно изповедание? Дали поставянето на знак за равенство между „русофобията” и „антиправославието” не е претенция за някаква определена, месианска роля на „Третият Рим”, т.е. православна Русия в света, та всеки, който дръзне да изрази мнение, което не е проруско е заклеймяван като „антиправославен” и „либераст”? Отговори на тези и други въпроси Горан Благоев търси със своите събеседници Тони Николов от сп. "Християнство и култура" и Явор Дачков, публицист и богослов. Чуйте и мнението по тази тема на известния руски богослов проф. дякон Андрей Кураев.
  • Да помогнеш на нуждаещия се не само с храна, но и с добра дума – репортаж за социалната кухня към манастира на сестрите евхаристинки в София. Те вече шеста година с милосърдие и съпричастност помагат на бедни и страдащи с лекарства и храна, подкрепят общуването им с Господ и помагат да запазят вярата си, въпреки изпитанията.
  • За свещената география на християнството и истинското поклонение в Светите земи – след приключване на първото пътуване до Израел,организирано от Поклонническо-информационния център към Софийската митрополия. Професионалният водач на групата – доц. Екатерина Дамянова, преподавател в Богословския факултет, ни разказва за преживяванията и впечатленията на българските поклонници. Ще направим паралел между някогашните и съвременните поклонничества, ще направим разграничение между поклонническото пътуване и религиозният туризъм, ще ви покажем местата, описани в Евангелията, свързани със земните дни на Иисус Христос, ще научите за нощното богослужение отслужено от Врачанския митрополит Григорий в църквата при Божи гроб.
  • Старите свитъци от Кумран отново разпалиха откривателския пламък у археолозите – материал от международния видеообмен за подновяването на разкопките в пещерите край Мъртво море.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 в събота,

31 август от 14.00 часа!

Екипът на „Вяра и общество”

„Вяра и общество”, може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Избрано: Тъждествени ли са "русофобията" и "антиправославието"
"Вяра и общество с Горан Благоев" - 31.08.2019

РЕКЛАМА