РЕКЛАМА


Продължава ли БПЦ да бойкотира Комисията по досиетата? – в този брой на „Вяра и общество”

В последния брой от летните повторения на предаването Ви припомняме:

Защо Светият синод упорито отказва да предостави списък на служителите си, които според закона подлежат на проверка от Комисията по досиетата? – отговорът на този и други въпроси Г. Благоев търси заедно с Екатерина Бончева от Комисията по доситетата и доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право. Поводът е последният редовен шестмесечен доклад за дейността на Комисията по досиетата, в който тя се оплаква, че в лицето на Светия синод БПЦ е една от трите институции, които продължават да не предоставят списък на служителите си, заемащи ръководни длъжности, за да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност. След като през 2012 г. бяха осветлени митрополити -членове на Светия синод, на проверка подлежат още епископите, игумените на ставропигиалните манастири и архиерейските наместници. Но вече седма година това не се случва. Защо? И защо Църквата, която получава субсидия от държавата, отказва да спазва някои закони на същата тази държава?

Великият по благочестие, който желаеше един култ и едно изповядване на вярата в Европа – разговор на Горан Благоев с проф. Пламен Павлов от ВТУ за цариградския патриарх, българин по произход, който участва във Фераро-Флорентинския събор от 1438-39 г. Ще видите и материал за местата, запечатили неговото присъствие и образи във Флоренция, включително и гробът му в една от старинните катедрали, където е погребан преди 580 години. За първи път на български език ще можете да чуете и надгробната епитафия, написана от името на патриарха.

„Божията майка сама си зове хората!” – в навечеррието на празника Рождество Богородично вижте разказа за чудесата на иконата Св. Богородица Скоропослушница от Ресиловския манастир, допълван в продължение на десет години.

Очакваме ви по БНТ 1 в събота, 7 септември от 14.00 часа!

Екипът на „Вяра и общество”

„Вяра и общество” може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Избрано от "Вяра и общество": Защо БПЦ да бойкотира Комисията по досиетата
"Вяра и общество с Горан Благоев" - 07.09.2019

РЕКЛАМА