РЕКЛАМА


Пловдив – новият Вавилон!? Или до колко познаваме Библията!? – в този брой на „Вяра и общество”

В този брой от летните ни повторения ви припомняме:

Европейска култура, която отбягва християнството – във връзка с инициативите от проекта Пловдив-2019, европейска столица на културата, в предаването ще дискутираме теми, по които все още няма ясен отговор. Какво символизира светлинната инсталация във вид на кула в центъра на града под тепетата, с която градът стана културна столица на Европа през тази година? Защо в обществените среди тази инсталация се нарича „Вавилонска кула”, която всъщност е библейски символ на човешката гордост и разделението? Защо организаторите на културните събития от едноеменната общинска фондация отричат кулата в Пловдив да има нещо общо с „Вавилонската” и защо кметът на същата тази община още през 2014 г. заявява: „...ние изграждаме нашата Вавилонска кула”?! Възможно ли е непознаването на Библията да приравни етнорелигиозното многообразие на Пловдив със старозаветния образ на Вавилонската кула, който има единствено отрицателен смисъл? Втората тема, по която ще дискутираме е очевидното отсъствие на християнската и изобщо религиозната тематика от инициативите „Пловдив-2019, европейска столица на културата”. Защо един град с древни християнски пластове в който са представени всички традиционни християнски и нехристиянски изповедания на Европа не желае да ги свърже с европейската култура? Бяга ли Европа от християнството или ние имаме някакви нашенски български комплекси? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев търси със своите събеседници – проф. Мария Шнитер от Пловдивския университет, доц. Екатерина Дамянова, специалист по библейска археология от Богословския факултет на Софийския университет и писателя Александър Урумов, който е член и на една от евангелските църкви в България. Ще чуете също позицията на Светлана Куюмджиева, артистичен директор на общинска фондация „Пловдив 2019“.

Светиня на повече от 2000 години – докато европейската столица на културата неглижира християнското наследство, ние ще ви заведем при „Червената църква” край Перущица. В репортажа на Г. Благоев от директора на тамошния музей доц. Веселина Вачкова ще научите, защо и как върху основите на едно тракийско светилище се изгражда Господен дом, как той пази блясъка на древното християнство по нашите земи и какви тайни крият неговите внушителни размери и невероятна стенопис?!

Книга, която е приета еднакво добре от всички християни – Тони Николов и Емил Димитров ни представят най-новото издание на български на популярната в целия свят книга на Гилбърт Честъртън „Ортгодоксия”. Ще научите и как един автор на заплетени криминални сюжети от ранга на К.Доил и А.Кристи, всъщност е истински апологет на християнството.

Очакваме ви точно в 14.00 часа!


Екипът на „Вяра и общество”

„Вяра и общество” може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Избрано от "Вяра и общество": Пловдив – новият Вавилон!?
"Вяра и общество с Горан Благоев" - 06.07.2019

РЕКЛАМА