РЕКЛАМА


„Почитаме гений, който от един „варварски” език създаде книжнина!” - тази събота във „Вяра и общество”

Тази събота Ви предлагаме:


„Нему да бъде слава, чест и почит” – памет за св. Кирил Славянобългарски по повод 1150 г. от неговото успение. Със специален видеоматериал ще ви разкажем за последните дни на първопросветителя в Рим и местата, които са свързани с него. А след това Горан Благоев ще разговаря с проф. дфн Анна-Мария Тотоманова, преподавател в СУ, и доц. дин Димо Чешмеджиев, преподавател в Пловдивския университет. С тях ще търси отговор на въпроси като: Чий е езикът на глаголицата? Защо тя изчезва от употреба по нашите земи през ІХ век? Изуствен конструкт ли е старобългарският Кирило-Методиев език? Кога, къде и как възниква почитта към св. Кирил и брат му Методий?

Естествено няма да подминем и тъжния факт, че паметта на св. Кирил Славянобългарски отново потъна под „блясъка” и „веселбата” на св. Валентин и св. Трифон Зарезан. Дори кръглата му годишнина бе почетена единствено от Българската църква и БАН, а властимащите предпочетоха да зарязват лозя сред електората...

„Всеки камък е история” – дали ние познаваме историята на нашата столица и тази на християнските паметници на културата? Един съвременен поглед на историци и реставратори в репортажа на Т.Златков за изчезналите църкви на София. Можем ли да си представим, че на различни знакови места в центъра на столицата през вековете са се издигали важни за софиянци православни храмове, от които днес почти нищо не е останало – дори паметта за тях.

Божията правда и човешката правдадоц. дякон Иван Иванов за онова, което ни казва Четвъртото блаженство.

Хранете сираци в моя памет – за неизпълнената част от завещанието на Иван Евстратиев Гешов, един заможен българин, невероятна ренесансова личност и преди всичко християнин – милодсърден и щедър.


Екипът на „Вяра и общество”
„Вяра и общество” може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Избрано от "Вяра и общество": „Нему да бъде слава, чест и почит”
"Вяра и общество с Горан Благоев" - 13.07.2019

РЕКЛАМА