РЕКЛАМА


Италианският културен институт в София е създаден през 1950 година като отдел към посолството. Поради идеологически пречки, дейността му в продължение на десетилетия остава символична, а директорският пост продължително време е вакантен.

През последното десетилетие обаче Италианският културен институт успешно се включва в културната панорама на страната ни. Акцентите в програмата му са както в традиционни области на културните връзки между двете страни, като музиката и киното, така и в сфери, където италианският опит остава ненадминат – дизайн, управление на културни наследства и други.

Италианският културен институт подкрепя редица изяви на творци в областта на литературата. Един от големите приятели на България, проф. Джузепе дел Агата, често е в центъра на тези събития. Интервюто с него разкрива новите хоризонти за бъдещо сътрудничество.

Сега в София работят група млади българисти от Италия, за които културният център е любимо място за срещи. Институтът съдейства активно за визитите у нас на именити творци на италианското кино - Клаудия Кардинале, братя Тавиани и други. Традиция са вече и Дните на отворените врати, които се провеждат няколко пъти в годината.

Италиански културен институт
"Културни адреси: София, Европа" - 21.10.2017

РЕКЛАМА