От 4 декември (вторник) по БНТ1 започва излъчването на руската 8-серийна суперпродукция на „Мосфилм“ - „София“. От понеделник до сряда от 22:00 ч. зрителите ще имат възможността да проследят историята на последната византийска принцеса и далечна потомка на българския цар Иван Асен III, превърнала се във Велика московска княгиня София.

Споделете с приятели


Действието в сериала се развива през втората половина на XV век. Византийската империя е паднала под ударите на османците и наследниците на последния византийски император Константин XI Палеолог търсят убежище в Рим.

По същото време московският княз Иван III овдовява и започва да търси варианти за нова женитба. Той получава предложение от Рим: да вземе за втора жена византийската принцеса Зоя Палеологина – племенница на покойния император Константин. По този начин Рим се надява да разшири влиянието на католицизма в източноправославното Московско княжество, а княз Иван III вижда шанс в този брак да заздрави собствената си власт и да стане приемник на Византия.

Принцеса Зоя е изпратена от Рим в Москва, където повторно е покръстена и приема ново име – София. Филмът разказва историята на нейния живот: нейните мечти, стремежи, борби и любов в двора на чуждоземното княжество, където интригите и борбите за власт не са никому чужди.

Работното заглавие на сериала е „София Палеологина“, но впоследствие остава „София“. Филмът е сниман както в Русия, така и в Италия и Чехия. Специално за снимките на „София“ е изграден декор на московския Кремъл, който да отговаря на начина, по който е изглеждал през XV: тогава той е бил бял, а не червен, какъвто го познаваме днес. Заради сериала е построен и декор на Успенския събор. В стремежа си към историческа достоверност художниците на филма издирват антикварни съдове и предмети от епохата. Златните монети, които са използвани като реквизит, са изсечени като точни копия на оригинални дукати. Ушити са повече от хиляда костюма.

Друг любопитен факт за София е, че тя е баба на първия руски цар – Иван Грозни, основател на Руското царство.

В главната роля влиза руската театрална и киноактриса Мария Андреева. Родена през 1986 г., тя е носителка на награда за „Изгряваща театрална актриса“, а пробивът ѝ в киното идва през 2012 с ролята ѝ в популярната екранизация по едноименния роман „Духless“.

Евгени Циганов влиза в ролята на московския княз Иван III. Той е един от най-популярните и награждавани съвременни руски актьори с редица роли и в киното, и в телевизията. Завършил е музикално училище, но любовта към театъра надделява и Евгени Циганов изоставя активните си музикални занимания за сметка на актьорството. Филмът „Русалка“, в който изпълнява една от главните роли, е носител на награди от редица фестивали, включително „Карлови Вари“, „Сънданс“ и най-мащабния международен филмов фестивал в България - „София Филм Фест“.