РЕКЛАМА


В недалечното минало, когато българската история беше превърната в партийна дисциплина, един непокорен, харизматичен мъж, поставя остро въпроса за истината. Професор по история, рушител на догми, новатор, бохем, "звезда", учен от "черния списък" на ДС, уволняван, инкриминиран, наказван, декан на Историческия факултет, ректор на Софийския университет, член кореспондент на БАН, носител на Хердерова награда - Николай Генчев.

Известен е с нетрадиционния си поглед върху историята и съвремието, с бунтарския си нрав и любимото си занимание - да руши митове, историкът отбелязва: "Колелото на историята наистина се върти, само че понякога просто буксува."

Професор Николай Генчев е роден през 1931 г. в Николаево, Старозагорско. Завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се ориентира към научна кариера при именития Александър Бурмов. През 70-те години на 20 век вече е утвърден учен, декан на Историческия факултет на Софийския университет, създател на специалността "Културология", опитващ се да скъса с науката в партийни коловози. Прочува се в артистичните среди на София като дързък бохем, за който се носят митове и легенди. Държавна сигурност го разработва за всяването на бунтовни мисли сред студентите, а досие му е името "Дърдорко".

През 1981 г. БКП организира масовото честване на 1300 години България. Тогава проф. Николай Генчев добива най-голяма популярност с изнесените от него телевизионни лекции по БНТ за историята на България. Стотици хиляди зрители са грабнати от неговия пленяващ и достъпен подход. Лекциите стигат до темата за Болшевишката революция, при която Генчев спира с думите: "С Октомврийската революция беше сложено началото на един мащабен социален експеримент, за чийто изход е още рано да съдим. Поради тази причина аз не съм компетентен да говоря за събитията след нея". Казаното от проф. Генчев тогава гръмко звучи като отрицание на комунизма.

За него българското Възраждане е най-красивият период в нашето минало. Проф. Николай Генчев е учен, който е оставил след себе си нещо много повече от дебели томове с изследвания – оставил е хиляди верни и вдъхновени за истината ученици. Той е историкът, смело задал въпроса: "Историята е учителка на живота, но кога?"

В това издание на предаването гостуват:

vlcsnap-2016-10-31-21h37m17s112Доц. д-р Цвета Тодорова

Историк-етнолог, създател на Музея на Софийския университет, автор на книгите "Почетните доктори на Софийския университет 1888-1939" и "Ректорите на Софийския университет".

 

vlcsnap-2016-10-31-21h38m59s96Акад. Константин Косев

Учен от Българската академия на науките, един от водещите изследователи на българското Възраждане, борбата за независимост, национално-революционното движение и Освобождението на България.

 

vlcsnap-2016-10-31-21h40m29s205Проф. Андрей Пантев

Носител на приза "Голям Платонов Нобел на века" на Световната академия "Платон". Историкът на силните фрази и чувства, който открива величието на българската история преди всичко в страданието и кръвта на героите.

 

vlcsnap-2016-10-31-21h41m51s29Велислава Дърева

Смелото перо на българската журналистика - публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист. Един от създателите на Русенския комитет и Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, вечен дисидент.

 

vlcsnap-2016-10-31-21h42m11s228Проф. Пламен Митев

Преподавател по история на българското Възраждане в Софийския университет - епохата на най-дълбока обществена трансформация, концентрация на националната енергия, мощен импулс към свобода и национално достойнство.

 

vlcsnap-2016-10-31-21h42m53s133Проф. Божидар Димитров

Директор на Националния исторически музей, автор на около 20 монографии и над 200 студии и статии за българското Средновековие, османския период и новата българска история.

 

85 години от рождението на проф. Николай Генчев
"ИСТОРИЯ.BG" - 31.10.2016

РЕКЛАМА