РЕКЛАМА


Осиротяват. Образоват се. Търгуват. Забогатяват. Даряват. Умират. Завещават. С тези глаголи се пише биографията на двамата карловски братя Евлоги и Христо Георгиеви – двамата достолепни мъже, „седнали” пред най-красивата сграда на София. Тази година се навършват 190 години от рождението на Христо и 195 години от рождението на Евлоги.

„История.bg” кани този понеделник в 21ч. всички, които се вълнуват от историята на най-големите дарители – тя е много по-богата и вълнуваща от телеграфните познания за братя Георгиеви. Има мъка и възторг, вражди и патриотизъм, мащабност и детайли...

Всичко това - в дискусията на Георги Ангелов с гостите на предаването:

vlcsnap-2014-10-27-21h12m04s126проф.д-р Андрей Пантев - Разсеяният професор от Историческия факултет в Алма Матер, превърнал лулата в свой символ, авторът с над 300 публикации, 40 книги, исторически сборници и енциклопедии, носител на приза Голям Платонов Нобел на Световната академия Платон, докторът на историческите науки, който пожела да постави дилемата: кръв или пари, революция или просветителство.

 

vlcsnap-2014-10-27-21h16m33s74Христо Тучев - гордият съгражданин на Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово, модерният предприемач в областта на информационните технологии и медийните изследвания, завършил Executive education в Харвард, председателят на Организационния комитет на „Награди Евлогий и Христо Георгиеви”, приел мисията да превърне ценностите на братята-дарители в доктрина за развитие на модерното българско общество.

vlcsnap-2014-10-27-21h19m42s181проф. Христо Глушков - професорът по история от Великотърновския университет, автор на монографията " Евлоги и Христо Георгиеви - живот и дейност", вдъхновяваща стремежа към успех и любов към България, изследователят за когото делата на братя Георгиеви са толкова значителни, че едва ли днес някой наш акт може да бъде достатъчен, за да изразим благодарността и признателността си към тях.

 

vlcsnap-2014-10-27-21h22m08s100Мария Деянова - директорът на Историческия музей в Карлово, който предизвиква настоящето с въпроса: Защо великите усилия и страст на нашите предци да отстояват българската кауза останаха в миналото, историкът с послание към бъдещите хора, че българската нация може да постигне всичко, което заслужава.

Най-големите дарители - Евлоги и Христо Георгиеви (повторение)
"ИСТОРИЯ.BG" - 12.08.2016

РЕКЛАМА