site.'.bnt1 Понеделник от 21:00 ч.

РЕКЛАМА

95 години от Септемврийското въстание - 22.10.2018 00:00:39

22.10.2018 | ИСТОРИЯ.BG

95 години от Септемврийското въстание - 22.10.2018

95 години от Септемврийското въстание - 22.10.2018
Борил - слабият цар 00:57:36

15.10.2018 | ИСТОРИЯ.BG

Борил - слабият цар

Борил - слабият цар
Горяните 01:00:49

08.10.2018 | ИСТОРИЯ.BG

Горяните

Горяните
Цар Борис ІІІ - сто години от възшествието на трона 01:05:00

01.10.2018 | ИСТОРИЯ.BG

Цар Борис ІІІ - сто години от възшествието на трона

Цар Борис ІІІ - сто години от възшествието на трона

Вижте всички броеве


ИСТОРИЯ.BG е проект на БНТ1, посветен на значимите събития и личности от историята на България.

Националната медия отбелязва по-важните за България исторически годишнини с репортажи и предоставя трибуна на специалисти, които изразяват мнението си в тематични дискусии. Публиката има възможност да вземе участие в дебата по спорните теми и въпроси, свързани с историческите дати и подробностите около тях.

Проектът ИСТОРИЯ.BG е създаден по случай шест от значимите исторически събития с кръгли годишнини за периода октомври 2012 – октомври 2013 година. Поради изключително големия интерес на зрителите към него, БНТ 1 го разширява, продължава и излъчва всеки понеделник дискусия по различна тема.

Водещи на едночасовите дебати са журналистите на БНТ – докторът на историческите науки Горан Благоев, преподавателят, доктор по философия Андрей Захариев и преводачът и журналист Георги Ангелов.

История.BG на 5 години

„История.bg” се появи от щастливо съвпадение на обстоятелства. Един въпрос от кабинета на министър-председателя доведе до идеята на програмния директор Севда Шишманова шест важни кръгли годишнини от българската история да бъдат отразени с... дискусии. Това се случи преди 5 години. В БНТ всяко ново предизвикателство се приема с много ентусиазъм и запретнати ръкави. И на 29 октомври 2012 година д-р Горан Благоев дискутира с историци сред публика от студенти и ученици участието на България в Балканската война преди 100 години. За да информират зрителите на БНТ 1, седмица преди първата дискусия в ефира „звънваха” любопитни факти от Балканската война и хем даваха някакво допълнително познание на зрителя, хем го информираха, че в понеделник ще може да чуе още много в едночасовата дискусия от 21:00 часа. И 241 000 души я изгледаха. Втората беше планирана през ноември, третата през декември, но... те предизвикаха истински фурор. Стана ясно, че не трябва да се мисли само за тези 6 кръгли годишнини. Беше се „родило” предаване. Още с началото на 2013 година се излъчваше през понеделник. Зрителите дадоха ясна заявка - всяка седмица! И така понеделник след понеделник вечер в студиото на „История.bg” сядаха историците на България – една до този момент непозната за телевизиите общност от изключителни експерти, светли умове, сладкодумни разкавачи, упорити изследователи – 196 събеседника в 155 предавания за 5 години. Разказват, анализират, спорят, отговарят на въпроси, които валят от всякъде – от водещите, от публиката – студенти и ученици, от социалните мрежи, които врят и кипят още с подаване на следващата тема, след като ефирът е приключил. Създаде се една уникална общност. Появи се жаждата на българите да знаят своята 15-вековна история. Или както написа в своя Фейсбук-профил един зрител:


Теодор Караколев

6 март в 16:44

Малките неща

Обаждам се за работен разговор, уговорен преди седмица за днес, приблизително 'следобед по някое време'. Не съм уцелил момента явно и отсреща ми казват:

- Бързам за час сега, може ли да се чуем по-късно?

- Кога? - питам аз.

- Довечера, след 10 часа, като свърши История.bg

Хубаво е хората да си имат приоритети

БНТ 1 си има вече 5 години „История.bg”. Предаването се води от доктора по философия Андрей Захариев, доктора по история Горан Благоев и Георги Ангелов. Платформата е отворена и за гост-водещи – Ирина Недева, Драгомир Симеонов... Екипът е като истинско семейство, което се грижи любимото дете да расте и да бъде харесвано и оценявано от обществото. Засега това е така: СБЖ го отличи на годишните си награди 2013-2014, през 2015 г. му връчиха „Златно перо”, а това лято – специалната награда на конкурса „Свети Влас”. Не липсват и писма с критичен тон, но това само ни убеждава, че „История.bg” се е превърнала в авторитетна трибуна, към която българите са обърнали погледа си и очакват всеки понеделник, защото „онзи, който е забравил миналото, ще е принуден да го преживее отново”.


Екип

Горан Благоев

Горан Благоев
Водещ

Андрей Захариев

Андрей Захариев
Водещ

Георги Ангелов

Георги Ангелов
Водещ

РЕКЛАМА