Испански производители на пенливо вино се обединяват

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Популярната каталунска кава често е подценявана заради френското шампанско или италианското просеко. През 2017 г. обаче в Испания са продадени рекордните 90 милиона бутилки. Испанското пенливо вино обикновено се продава в супермаркетите на достъпни цени, но често потребителят не може да направи разлика кое е с добро или лошо качество. За да се променят нещата, девет малки и средни производители решават да се обединят и да наложат нов луксозен продукт, произхождащ от лозята край Барселона. Хавиер Грамона е вицепрезидент на едноименна винарна, зад която стоят пет поколения винопроизводители. Те произвеждат висококачествено пенливо вино, което отлежава 30 месеца.

Хавиер Грамона, винопроизводител: Кава означава пенливо вино, което се прави в различни части на Испания. Няма особена разлика в начина на производство и качество, но хората понякога не разбират защо едното вино е по-евтино, а другото по-скъпо. Така че нашата идея е да правим вино на една определена територия със свой почерк.

В новата кооперация е и друг производител, чието пенливо вино може да отлежава до 12 години, а цената му достига до 150 евро. Но също и фамилия, която прави вино от 131 години и е вторият най-голям производител в Испания с половин милион бутилки годишно. 70% от продукцията се продава в Каталуния, а другото количество в останалата част на Испания и чужбина. Характерно за традиционното испанско пенливо вино е гроздето да е узряло естествено и да се бере ръчно. Новото обединение се очаква да произвежда около 2,5 милиона бутилки годишно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад