РЕКЛАМА


Темите в предаването:

Може ли да бъде променена тъжната статистика за растящия брой загинали при пътно-транспортни произшествия? Има ли реални решения – технически или организационни, кой може да подкрепи инициативата на Сдружението “Институт за пътна безопасност”. Разговор в студиото с Анелия Цветкова, чийто син загина при ПТП и Ивайло Желязков, и двамата членове на сдружението.

Генади Генадиев, д-р по история и дългогодишен председател на Македонското дружество във Варна организира кампания за събиране на книги за българската общност в Албания. Разказва за свое пътуване в страната и за срещите си с българите там — как поддържат традициите си и се свързват с Родината.

Актуални репортажи:

Шофьори настояват да се отвори новото платно под жп надлеза при граничния пункт Дунав мост при Русе. Според тях така ще се облекчи движението и ще се избегне образуването на опашки. От областната администрация коментираха, че това може да стане най-рано през лятото, защото предстоят още ремонти. Репортаж на БНТ Русе.

Голямата базилика в Пловдив ще отвори врати за посетители през 2019 година. Проектът за изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол вече е съгласуван с Националния институт по недвижимо културно наследство. Той ще се осъществи съвместно от фондация „Америка за България” и Община Пловдив и ще струва 16 млн. лева.

Репортаж на БНТ Пловдив:

Нараства интересът към отглеждане на редки породи домашни животни в Благоевградска област, съобщават от Асоциацията „Малешевска дългокосместа коза”. Броят на животновъдите в Асоциацията през последните години се е увеличил значително. Репортаж на БНТ Благоевград.

Тази година Природният парк “Златни пясъци” навършва 75 години от създаването си. За историята на парка, рисковете от близостта с едноименния курорт и апетитите за застрояване, за маршрутите и видовете животни и растения, както и за проектите, които помагат за развитието на парка – разговор с директора на Природния парк “Златни пясъци” ЮлияТумбаркова.

Културни акценти:

Гост в студиото – режисьорът Теди Москов. Поводът е предстоящата премиера на негова постановка във Варненския куклен театър - “Уестърн” по мотиви от филма “Малък голям човек”.

Къща на 150 години, съхранила бита и културата преди няколко деситилетия, е на път да бъде изгубена за поколенията. Историческата забележителност се намира в ардинското село Жълтуша и вече се руши. Историята на Хаджикадировата къща разказват колегите от БНТ Пловдив.

Две млади авторки показват свои нови картини в Артсалона на Радио-телевизионния център в Благоевград. Валентина Василева и Андриана Андреева са обединили творбите си под наслов „Палитрени мечти”. Репортаж на БНТ Благоевград.

Документална изложба постави началото на честванията, посветени на 130-годишнината на Русенската библиотека. В нея са подредени близо 200 експоната. Сред тях са и части от ценните колекции на културния институт. Репортаж на БНТ Русе.

Институтът за пътна безопасност търси решения за намаляване на катастрофите
"България днес" - 13.02.2018

РЕКЛАМА