РЕКЛАМА

Още от деня | Има ли мляко в кашкавала? | Части от предаването - 4

Битката с корупцията и критиките от Европа 00:39:50

БНТ 1 | 07.06.2019 | Още от деня

Битката с корупцията и критиките от Европа

Битката с корупцията и критиките от Европа
Има ли мляко в кашкавала? 00:12:18

БНТ 1 | 07.06.2019 | Още от деня

Има ли мляко в кашкавала?

Има ли мляко в кашкавала?
К. Паргов: Пленумът на социалистите е възможност за обективен анализ на грешките 00:12:26

БНТ 1 | 07.06.2019 | Още от деня

К. Паргов: Пленумът на социалистите е възможност за обективен анализ на грешките

К. Паргов: Пленумът на социалистите е възможност за обективен анализ на грешките
Андрей Ковачев: Искаме да участваме във всички интеграционни стъпки на ЕС 00:13:20

БНТ 1 | 07.06.2019 | Още от деня

Андрей Ковачев: Искаме да участваме във всички интеграционни стъпки на ЕС

Андрей Ковачев: Искаме да участваме във всички интеграционни стъпки на ЕС

По данни на земеделското министерство, изкупеното от мандрите сурово мляко е много по-малко от нужното, за да се произведат обявените количества млечни продукти. Слагат ли производителите растителни мазнини и протеини вместо мляко? Гости в студиото на "Още от деня" бяха Богомил Николов, председател на Национална асоциация "Активни потребители" и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: Щом наименованието е млечен продукт, трябва да има и мляко. В повечето продукти има. Данните на земеделското министерство, те са верни. Няма как да ги оспорвам, особено количеството мляко, което се събира чрез фонд "Земеделие" и то е напълно прозрачен и достоверен метод за събиране. Има няколко възможности за отклонение. По-добрият за потребителите е когато освен млякото има малко повече вода в млечните продукти. Другият вариант е с имитиращия продукт, растителните мазнини и т.н. Въпреки че, това сирене е трудно усвояемо от организма, защото не може да протече нормален процес на зреене и затова сиренето по БДС минава срок ва зреене и фермантационнен процес от 45 дни вече този протеин е лесно усвояем от организма.

Богомил Николов, председател на Национална асоциация "Активни потребители": Години наред ние го говорехме това с половин уста и сега най-радващото е, че земеделското министерство публикува такава статистика, защото преди пет години дори и това нямаше да направи. Сега поне вече признаваме, че имаме очевиден проблем. Това е първата стъпка, защото вече от тук не може да отричаме явлението. Ясно е, че то е статистически доказано и от тук насетне трябва да видим в какви посоки трябва да върви то и къде се проявява. Ние от години тръбим и казваме: "Добре, хубаво има наредба в реда за супермаркетите, дори и тя да работи перфектно, какво се случва след това с всички тези продукти, в които се влагат млечни продукти?" Какво има в шопската салата, какво има в баничката, какво има в училищния стол, какво има в хотела, в който се хранят хората?

Вижте целия разговор във видеото!

Има ли мляко в кашкавала?
"Още от деня" | "Битката с корупцията и критиките от Европа" - 07.06.2019

РЕКЛАМА