РЕКЛАМА


Режисьор Стивън Зейлиън

В ролите: Джон Траволта, Робърт Дювал, Уилям Мейси, Джон Литгоу, Брус Норис и др.


ФАКТИТЕ:

Един срещу друг са два екипа на закона пред злощастния факт: 12 мъртви от левкемия, 8 от тях - деца, в резултат на индустриално замърсяване на питейната вода в Ню Инглънд през 1981. Обвиняeми са корпорациите "Беатрис" и "Грейс" - действително съществуващи компании в книгата на Джонатан Хар "Гражданско дело". Достоверният бестселър печели Националната награда за литература в Америка.


ФИЛМЪТ: Екранизацията много напомня трилърите по Джон Гришам в съдебен лабиринт за разобличаване на виновните и доказване на истината. Вместо в прослава на закона, историята е посветена на измамата в залите на съда. За разлика от романизираните адвокати на Гришам, тук е разобличен законът, който малко разчита на справедливостта за сметка на стратегията, като победата на истината не е задължителна.

Правосъдието е като шах: по-добрият играч обикновено печели и нищо не може да се направи срещу това.

Първият филм на режисьора Стивън Зейлиън "В търсене на Боби Фишер" /1993/ е за феноменалния талант на шахматиста, извел го до върховете на играта, но на каква цена? Същата е темата и във втория му филм. "Гражданско дело" не е филм за адвокат-герой в битка с лошите момчета в кулминационна съдебна сцена. Това е изследване на пропастта между възможностите и реалността.: "Това, което ни прави хора е способността да мислим логично. Това, което ни прави човеци е онова, което понякога избираме да не бъдем". Под чертата остава: "Когато избираш адвокат, търси специалист в логиката."

Робърт Дювал и Джон Траволта перфектно защитават ролите си в съдебната игра.


СЮЖЕТЪТ:

Циничен високоплатен юрист се ангажира с печеливши дела, които решава без много усилия в съдебната зала. Настоящето гражданско дело обаче не обещава да бъде леко. Потърсен е от фамилии, чийто деца са жертва на смъртоносна левкемия, в резултат на индустирално замърсяване. Случаят е диаболичен. Отговорната компания е най-големият работодател в района. Очакванията, с пледиране по отстраняване на щетите в заразения район и солидна компенсация за пострадалите, срещат съпротивата на едрите собственици на корпорацията. В разрастващия се съдебен процес адвокатът е принуден да заложи на карта своето имущество, репутация и чест. Процесът се превръща в битка за доказване на умения и средства...

АДВОКАТИТЕ:

Джеръм Фейчър /Робърт Дювал/ е брилянтен адвокат, който крие своята компетентност зад фасада от ексцентричност. Малко или много, той знае какво предстои на сцената. Познава фактите, свидетелите, съда и опонентите. Работи за корпорация "Беатрис" и е готов да я отдели от съдружието с "Грейс", ясно предвиждайки нейните безнадеждни законови слабости. Моментът, в който предлага 20 млн.долара обезщетение за ищците е с дълбокото съзнание, че това е като в "Блекджак" - предлага "застраховка", чията стойност е защита. Стилът му е индиректен, прикриващ движенията на "другата ръка". Той не е човек, лишен от чувства и симпатии, но опитът го е поставил извън играта с нервите. Влюбен е в битката със закона, във възможностите и маневрите на действителността - като шахматен играч, който знае, че да спечелиш турнира, понякога означава да отстъпиш в играта, особено ако си сигурен в победата.

Ян Шихтман /Джон Траволта/ води малка адвокатска кантора, пледираща по случаи, които със сигурност ще спечелят. Често клиентите са твърде бедни, за да си платят таксите, от които се издържат адвокатите, но те чакат своята законова компенсация. Всъщност Шлихтман разиграва парите на фирмата всеки път, когато поема случай. Ето защо, първоначално отхвърля молбата на делегацията от родители на починали деца: той не вижда достатъчно пари в това, за да поеме риска. Водейки се от своя финансов резултат, Шихтман прави две грешки. Първо: решава, че родителите търсят морална вина. Второ: прекалено се ангажира със справедливостта, губейки своите стратегически позиции. Следва разкритието, че замърсителите не са дребни местни фирми, а собственост на богати корпорации. Емоцията го подвежда с молбата на една от майките: "Всичко, което искаме е някой да ни се извини". Разказът на бащата в дейтали за смъртта на момчето му е толкова тъжен, че Шлихтамн потъва в съчувствието и губи средства: 1.4 млн. долара с ипотека на имуществото на всичките му партньори. Случаят е с много завои за опитния адвокат, обръщайки живота му в лична катастрофа.

Златна Романова

Джеръм Фейчър към студентите по право: "Единствената сериозна пречка за един адвокат е Гордостта. Гордостта е загубила много повече дела отколкото слабите доказателства, идиотите-очевидци или спуснатия съдия, взети заедно. Няма абсолютно никакво място за гордост в съдебната зала!"

Номинации "Оскар", 5 награди и 8 номинации...

2 номинации "Оскар" за: операторска работа на Конрад Хол и поддържаща роля на Робърт Дювал /1999/;

Награда за поддържаща роля на Уилям Мейси от Бостънското общество на филмовите критици /1998/;

Наградата за нй-добър актьор в поддържаща роля на Робърт Дювал от Филмовия кръг на критиците във Флорида /1999/;

Номинация "Златен глобус"за най-добро представяне на актьор в поддържаща роля на Робърт Дювал /1999/;

Номинация за най-добър актьор в поддържаща роля на Робърт Дювал от Асоциацията на филмовите критици в Чикаго/1999/;

Наградата за човешки права от Американското общество за политическо кино /1999/...

БНТ новини Още новини
Градски игри в Тютюневия град в Пловдив

22:30

Градски игри в Тютюневия град в Пловдив

Градски игри в Тютюневия град в Пловдив
Времето в неделния ден: Жълт код за сняг и дъжд в 20 области на страната

22:07

Времето в неделния ден: Жълт код за сняг и дъжд в 20 области на страната

Времето в неделния ден: Жълт код за сняг и дъжд в 20 области на страната
​Коледната сцена на Рождеството на пл. "Свети Петър" ще бъде изваяна от пясък

21:52

​Коледната сцена на Рождеството на пл. "Свети Петър" ще бъде изваяна от пясък

​Коледната сцена на Рождеството на пл. "Свети Петър" ще бъде изваяна от пясък

Филми в програмата днес
Отвъд морето

БНТ 1 | 18.11.2018 15:00

Отвъд морето

Отвъд морето
Срещи на първия ред: Теодора Димова с братя Миладинови 00:00:25

БНТ World | 18.11.2018 15:10

Срещи на първия ред: Теодора Димова с братя Миладинови

Срещи на първия ред: Теодора Димова с братя Миладинови
Господин Никой /България/

БНТ 2 | 18.11.2018 15:45

Господин Никой /България/

Господин Никой /България/

РЕКЛАМА