РЕКЛАМА

Референдум | Готова ли е България за еврозоната? | Части от предаването - 4

Готова ли е България за еврозоната? 01:00:16

БНТ 1 | 29.05.2018 | Референдум

Готова ли е България за еврозоната?

Готова ли е България за еврозоната?
Кое от следните две мнения за еврото като парична валута споделяте? 00:00:10

БНТ 1 | 29.05.2018 | Референдум

Кое от следните две мнения за еврото като парична валута споделяте?

Кое от следните две мнения за еврото като парична валута споделяте?
Как смятате, че ще се отрази членството на България в еврозоната на: 00:00:10

БНТ 1 | 29.05.2018 | Референдум

Как смятате, че ще се отрази членството на България в еврозоната на:

Как смятате, че ще се отрази членството на България в еврозоната на:
Да подаде ли България молба за чакалнята на еврозоната в кратки срокове? 00:00:10

БНТ 1 | 29.05.2018 | Референдум

Да подаде ли България молба за чакалнята на еврозоната в кратки срокове?

Да подаде ли България молба за чакалнята на еврозоната в кратки срокове?

Готова ли е България за еврозоната? Трябва ли да кандидатстваме веднага или напротив? И как ще се отрази членството на страната върху цените, лихвите по кредитите, финансовите пазари, икономиката и стабилността?

В дискусията в студиото на "Референдум" участваха финансистите Любомир Дацов и доц. Виктор Йоцов, икономистите Стоян Панчев, Експертен клуб за икономика и политика, и проф. Светослав Ставрев, предприемачът Николай Дренчев и Васил Караиванов – предс. на Българския макроикономически съюз.

"Алфа Рисърч" тества обществените нагласи с въпроса: "Трябва ли България да подаде молба за членство в чакалнята на Еврозоната в кратки срокове?"

"Заставането от страната на бариерата - от едната или от другата страна за еврото или за ERM-2, според мен е въпрос на политически мироглед - как виждате света, къде виждате мястото на България и как виждате собственото си място. Общо взето смятам, че светът отдавна е едно глобално село, както се казва въпрос на свързаност, въпрос на движение на хора, на капитали, на знание, така че позицията срещу еврото и забавянето на този процес за България означава позиция за изолиране на страната ни от тези глобални тенденции. Според мен още 2007-2008 година, когато влязохме в Европейския съюз, беше късно да се подаде тази апликация за ERM-2. Сега - 10 години по-късно, си е точно навреме", каза Любомир Дацов, финансист.

Аз съм скептичен относно успеха на влизането ни в ERM-2 и относно продължителността на времето, което ще прекараме там, както и дали ще можем да свършим оная работа, заради която влизаме там. Аз твърдя, че ние не сме готови, но по-добре да сме вътре и да не сме готови, защото тогава ще бъдем подложени на натиск и мониторинг отвън, отколкото да се подготвяме самостоятелно извън ERM", каза проф. Светослав Ставрев, икономист."Валутният борд може да продължи и в системата на еврото. Валутният борд е едно много просто правило. Централната банка не финансира правителството и търговските банки. В еврото, когато влезе България, Централната банка може да продължи да не финансира българското правителство и може да не продължи да финансира", каза Васил Караиванов – предс. на Българския макроикономически съюз. "В България няма човек, който да не иска еврото, просто има едни хора, които не са го осъзнали още", категоричен бе той.


"Цялата идея за спешно влизане на България в ERM-2 започна от януари от форума в Давос, когато Джордж Сорос, един виден спекулант, постави задачата България да влезе до края на годината в ERM-2. Поради тази причина се започна цялото това бързане, а цялата идея е, че ще се развържат оковите на правителството и ще има възможност да се усвоят милиарди - около 42-46 милиарда, които в момента са буфер и служат за гарантиране на валутния борд", каза Николай Дренчев, предприемач.


Според финансиста доц. Виктор Йоцов, въпросът дали сме готови за еврото е различен от въпроса дали сме готови за влизане в ERM. "Че не сме готови за еврото, тук бих донякъде подкрепил, но за ERM, за валутно курсовия механизъм, първо, там няма никакви критерии, освен политическите, и второ, от 20 че и повече години ние сме на практика евроизирани. Какво означава, че не сме готови", коментира доц. Йоцов.
"Аз съм противник на влизането в еврото, включително сега, най-вероятно и след 10 години. На първо място, защото сменяме една система, която има е в момента, валутния борд, която работи добре, доказана е в последните 20 години, на нея дължим възхваляваната ни фискална стабилност, заради която ни е относително лесно да влезем в еврото, ако изключим политическите въпроси. Сменяме го това нещо с еврото, което е недовършена система, система, която е създала проблемите в Гърция. В момента огромна част от проблемите, които виждаме в Италия, се дължат на еврото", каза Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика. Според него валутният борд "връзва" ръцете на политиците да се занимават с популизъм.

Готова ли е България за еврозоната?
"Референдум" - 29.05.2018

РЕКЛАМА